Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Vasút

Zsuzsi Erdei Vasút (Debrecen-Fatelep végállomás)

Vasút · Nyírség
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Zsuzsi
  / Zsuzsi
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Zsuzsi Erdei Vasút (Debrecen-Fatelep végállomás)

Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja. A több mint 130 éves Zsuzsit 1882-ben Erdőspuszta fakitermelése miatt építették, ma pedig jelen van minden – remélhetőleg nem csak – debreceni család szívében. 2012-ben újították fel.

A Zsuzsi vonat több mint 130 éve kanyarog a Dél-Nyírségi Erdőspuszták debreceni részének legszebb tájain. Útját turistautak keresztezik, patakokon, szántóföldeken, ősi tölgyeseken halad át. Bepillantást enged a tanyák jellegzetes világába, néhol a fák lombjai által „épített” zöld alagutakban haladva. A keskeny nyomtávú vonalon 1925-ben indult meg a személyszállítás. 1977-ben döntöttek a kisvasút megszüntetéséről, az akkori debreceni városvezetés azonban ki tudta harcolni, hogy megmaradjon a ma is használatos szakasz egyfajta kirándulóvonatként. A vasút két éven át tartó rekonstrukciója 2012-ben fejeződött be.A kisvasút a nagyvárost elhagyva az Erdőspuszták világába nyújt betekintést.

Homokos talajra, néhol nagyobb buckákra telepített akácosok, fenyvesek, tölgyesek között, vagy annak belsejében halad, amelyeket szántóföldek, tanyák szakítanak meg. A gazdag növény- és állatvilág, az itt élő gombafajok sokszínűsége figyelemre méltó. A hármashegyaljai végállomás új állomásépületet kapott, ami egyben turisztikai információs központ is, konferenciateremmel, kilátóval, csillagvizsgálóval. Elkészült a Természet Háza is.A Zsuzsi Erdei Vasút gőzmozdonya 2006 óta található Debrecenben.

1923-ban a Budapesti Magyar királyi Állami Gépgyárban készült. Mezőhegyesen kezdte szolgálatát, sok helyen megfordult, majd a Közlekedési Múzeum tulajdonába került. A 70-es évek legelején Nagycenken állt nosztalgiaüzembe. Jeles alkalmakkor, illetve megrendelésre teljesít szolgálatot. A vasútüzem első mozdonyának neve után Zsuzsira keresztelték. Hasonló, de fiatalabb társa Szilvásváradon közlekedik.

A vasút programjai:
1. Vadcsapások varázsa: madármegfigyelés, erdőismeret, állatsimogató park, kreatív foglalkozások.
2. Erdei frissítő: természetismereti vetélkedők, versenyek és kvízjátékok.
3. Erdőkerülő: évszakköszöntő erdei foglalkozások, séta a vadetetőkhöz.

A csoportos erdei foglalkozás minimum 20 fő részvételével indul, előrendelés alapján, a menetrend szerint induló vonatokra értendően.

Nyitvatartás

2019-ben felújítás kezdődik a ZSUZSI Erdei Vasúton, mely munkálatok nagymértékben érintik a kisvasút pályáját is. Előreláthatóan idén nem közlekednek a megszokott, menetrend-szerinti személyvonatok. Várhatóan március 18. és október 31. között különvonat megrendelésére sem lesz lehetőség.

Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Zsuzsi Erdei Vasút (Debrecen-Fatelep végállomás)

Ruyter u.  1
4034 Debrecen
 • 1 Közeli túrák
2017-04-05
könnyű Szakasz 8
80,3 km
20:45 óra
405 m
365 m
Ettől: Béla Horváth,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák