Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Történelmi emlékhely

Balassagyarmat, vármegyeháza

Történelmi emlékhely · Észak-Magyarországi-medencék
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
  • /
    Fénykép: www.nori.gov, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Balassagyarmat, vármegyeháza

Balassagyarmat 1950-ig volt Nógrád vármegye székhelye. Itt zajlott 1919. január 27-én az a közalkalmazotti gyűlés, amely a csehszlovák igazgatás kiépítésével szembeni ellenállás szimbolikus eseménye volt. A megszálló csapatok január 29-ei kiveréséért a város a Civitas Fortissima címet kapta.

Palócföld fővárosa büszkén viseli a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet. A megszálló csapatok 1919. januári 29-ei kiveréséért kapta meg a címet a város. 1950-ig Nógrád vármegye székhelye volt Balassagyarmat, az épület az egykori közigazgatási szerepének emléke is. A klasszicista stílusú volt vármegyeházában hivatalnokoskodott Madách Imre és Mikszáth Kálmán is.

A város egyik legszebb épülete, az 1832–1835 között épült régi vármegyeháza helyén 1753-ban laktanya volt. Ebbe az épületbe helyezte át a vármegye 1790-ben állandó gyűléseinek színhelyét. A vármegyeháza 1835-ben készült el klasszicista stílusban. Az U alakú, egyemeletes épületet 1894-ben alakították át, ekkor került rá Nógrád megye címere.

Az épület a 19. századi magyar irodalom két óriására is emlékeztet. Madách Imre aljegyzőként, táblabíróként, majd megyei főbiztosként működött e falak között. Az épület mellett életnagyságú ülőszobra kéztartásával fő művében, Az ember tragédiájában megfogalmazott hitvallását fejezi ki: „Ember, küzdj, és bízva bízzál!” Ugyancsak a megyeházán dolgozott a 19. század végi magyar valóság írója, Mikszáth Kálmán. Itt közelről figyelhette meg a magyar nemességet, hogy aztán megírja mindig nagy feltűnést keltő tárcáit s elnéző realizmussal és sok humorral megrajzolt regényeit. Emlékét az épület előtt található mellszobra és a róla elnevezett utcában egykori lakóháza őrzi.

Tömegközlekedéssel

A települést vonattal kétféleképpen lehet megközelíteni: A Keleti Pályaudvarból gyakrabban indulnak vonatok, de el lehet indulni a Nyugati pályaudvarból is. Egy átszállásra mindenképp számolni kell, a Keleti pályaudvarból indulva Aszódon, a Nyugati pályaudvarból indulva pedig Vácott. 

Megközelítés

Autóval Vác felől a 2-es, majd a 22-es úton lehet megközelíteni az Ipoly völgyében fekvő települést. Budapesttől mért távolsága kb. 80 km.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Balassagyarmat, vármegyeháza

Civitas Fortissima tér 6.  
2660 Balassagyarmat
Telefon +36/35 500 640