Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Természetvédelmi terület

Szelestei Arborétum

Természetvédelmi terület · Szelestei arborétum természetvédelmi terület
Ennek a tartalomnak a szerzője
Együttműködő szervezetek Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szelestei Arborétum
  / A Szelestei Arborétum
  Fénykép: Döméné Király Gabriella, Együttműködő szervezetek
 • / A Szelestei Arborétum
  Fénykép: facebook.com/szelesteikastely
 • / A Szelestei Arborétum
  Fénykép: Döméné Király Gabriella, Együttműködő szervezetek
 • / A Szelestei Arborétum
  Fénykép: Döméné Király Gabriella, Együttműködő szervezetek

Több mint 500 féle növénykülönlegességet rejt ez a gyönyörű arborétum, amiben megbújik a Festetich-kastély elegáns épülete is.

Két lelkes tulajdonos

1873-ban Gróf Festetich Andor alapította a szelestei arborétumot 9 hektárnyi területen. Az angolkertek mintájára kialakított park növényeinek nagy részét egyenesen a Bécsi Világkiállításról hozatta, a különleges fenyőféléket pedig Erfurtból szállíttatta a helyszínre. A kastély körül szinteltolásos teraszokat hozott létre.

1910-ben új, gondos és lelkes tulajdonosa lett a területnek Baich Mihály báró személyében. Az országon végigsöprő filoxérajárványnak köszönhetően könnyen lehetett új területekhez jutni a kipusztult szőlők helyén; a környező földek megvásárlásával és átalakításával 13 hektárnyira bővítette, majd arborétummá fejlesztette a parkot. Az épülettől távolabbi részeken felváltva ligetes területeket, réteket és sűrűbb erdőket alakíttatott ki. Itt sétálva néhol vegyes fenyvesben visz az utunk, máskor tiszafák szegélyezik az ösvényt, liliomfák között sétálhatunk, vagy szelídgesztenye-ligetet szelünk át. Baichnak köszönhetjük az üvegházakat és a világ minden tájáról betelepített növényeket.

A báró igencsak szerette a kertészkedést; szoros barátságot ápolt a kámoni és jeli arborétum kialakítóival. A parkot nagy gonddal és kellő odafigyeléssel alakította ki; a hasonló igényű fajok egymás mellé telepítése megkönnyítette a gondozást. Még arra is kiterjedt a figyelme, hogy a rekkenő nyári melegben az itt sétálók fölé mindig hűs árnyékot adjon a fák lombkoronája. A pázsiton kanyargó utak mentén virágszőnyeg pompázott.

Világhír

Egy érdekesség, hogy az ezüsthárs legszebb magyarországi fajtáját az arborétum egyik pompás példányáról szaporították le; a világszerte ismertté vált növény latin elnevezésébe is bekerült a település neve: Tilia tomentosa Szeleste.

A fák mellett számos évelő növény lelt itt otthonra. Ritka példányokkal is találkozhatunk, mint például a kockás liliom, a tavaszi hérics vagy az illir királyné gyertyája.

Jelenkor

A szabadon látogatható parkot, amely napjainkban a Szelestei Önkormányzat gondozásában áll, már 1952-ben országosan védett természetvédelmi területté nyilvánították. A 2010-es években rendezték a területet, feltárták a régi sziklakertet, és jó néhány ritka, különleges növényt telepítettek. A látogatók előzetes kérésére a főkertész egyórányi szakvezetéssel bemutatja a park növényeit, és az arborétum történelmét is feleleveníti. A legpazarabb időszak a látogatásra a nyár a sok évelő miatt, de az őszi színpompa miatt is megéri visszatérni.

A kastély épülete ma termálfürdőként és szállóként üzemel.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható.

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
Döméné Király Gabriella
Frissítés: 2019-07-29

Tömegközlekedéssel

 • Az arborétumnak több bejárata is van. A távolsági buszról a Szeleste alsó, a Szeleste, Berzsenyi utca vagy a Szeleste, autóbusz-váróterem nevű megállóban szálljunk le!

Megközelítés

 • A Szeleste, alsó buszmegállóból keleti irányba induljunk a Szombathelyi utcán, majd 100 méter múlva forduljunk balra a Fenyő utcára az arborétum bejáratáig (összesen 250 m). 
 • A Berzsenyi utcai megállóból tegyünk néhány lépést északi irányba a kereszteződésig, majd térjünk balra a Szombathelyi utcára. 350 méter után forduljunk jobbra a Fenyő utcára az arborétum bejáratáig (összesen 450 m);
  vagy a kereszteződésben jobbra térve a Berzsenyi Dániel utcára kell 450 méternyit sétálnunk az Országos Kéktúra K jelzéseit követve, majd a posta előtt balra kanyarodni az ösvényen az arborétumig (összesen 480 m).
 • Az autóbusz-váróterem megállójából északi irányba induljunk a Berzsenyi Dániel utcán a K jelzéseken, majd 260 m után, a posta előtt térjünk balra (összesen 300 m). 

Autóval

 • A posta és a néhány méterrel északabbra található polgármesteri hivatal előtt ingyenesen parkolhatunk. 
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Szelestei Arborétum

9622 Szeleste
Telefon +36 95 365 002

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak