Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Természetvédelmi terület

Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa

Természetvédelmi terület · Cserhát-vidék
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Tarcsai-patak völgyében fekvő kis nógrádi faluban található kertet Mesterházy Zsolt alapította 1981-ben, kizárólag fenyőfélék részére. A fenyőnemesítő és fenyőrendszertanász fő célja a növényhonosítás volt: fajok és fajták kiválasztása a Föld felmelegedése miatti fajtacserék biztosításához. Mivel a célok között az ismeretterjesztés is szerepelt, húsz évvel alapítása után látogathatóvá vált a kert, igaz, csak előzetes bejelentkezéssel.

A Kert története és céljai

A Mesterházy Fenyőgyűjtemény magánkezdeményezésben jött létre 1981-ben, a fenyőfélék bemutatására, Isépy István és Kósa Géza szakmai támogatásával. Az érdeklődő közönség számára a kert 2001. június 14-én, alapításának 20. évfordulóján nyílt meg.

A gyűjtemény 400 taxonjából 319 államilag minősített növény. Jellege folytán rendszertani bemutatóként is szolgál, így a tájképi látványon túl oktatási célokra is alkalmas.

A kert célja – a bemutatáson túl – a növényhonosítás: fajok és fajták kiválasztása a Föld felmelegedése miatti fajtacserék biztosításához. Az időjárásában meglehetősen szélsőséges termőhely rendkívüli módon megviseli a kiültetett állományt. Nyáron elviselhetetlen a forróság és többnyire az aszály a délnyugati kitettségű lejtőn. Télen szélcsend és hó esetén, felhőmentes időben nem ritka a -28, -30 °C sem, amely kezdetben nagy károkat okozott a Kertben. Az ilyen körülmények között edződött és szelektálódott fajok és fajták viszont köztermesztési céllal is bátran szaporíthatók.

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A gyűjtemény büszkeségei a szélsőséges éghajlatról érkezett ritka fenyők, amelyek mára termő példányokká cseperedtek, mint pl. a koyama-luc, a tiensani, szahalini és szibériai luc, több távol-keleti jegenyefenyő, a mexikói diófenyő, a közönséges erdeifenyő mongóliai változata.

Igen meglepő eredmény, hogy a félsivatagi fenyők átvészelték az olykor -30°C-os hideget, mint pl. a nehézszagú boróka, a szír boróka, az aligátor-boróka, a szikláshegységi boróka több változata, valamint a baker-ciprus, amely az egyetlen életben maradt ciprus a fagyos kertben.

További fontos tapasztalatok fogalmazódtak meg a jegenyefenyők műveléséről is, melyek egy része kifejezetten szárazságtűrő, és intenzív növekedésre hajlamos, ha a klíma nem is mindig kedvező. 21 jegenyefenyő faj és közel 30 változata él a Kertben.

Az alapító szerint a gyűjtemény legnagyobb tanulsága a libanoni cédrus sorsa lehet. Gond nélkül, üdezölden viseli a -28, -30°C fokos hidegeket, miközben mellette a kék atlaszcédrusok lombja -22°C-os fagyban két méterig, -25°C alatt a teljes lombozat barnára ég, és csak a tavaszi rügyekről újul meg.

Kutatás

A Mesterházy Fenyőgyűjtemény a kontinentális és félsivatagi körülmények között honos fenyőszelekció, valamint az időskori kiválogatáson alapuló fenyőnemesítés egyik helyszíne. Előbbi a Debreczy Zsolt és Rácz István szerzők által Magyarországra hozott félsivatagi eredetű fenyőkkel kezdődött az 1980-as években, melyhez idővel számos kutató csatlakozott más gyűjtőutakról származó növényekkel.

Nyitvatartás

Nyitvatartás nincs, a kert csak a tulajdonossal előzetesen egyeztetett időpontban látogatható.

outdooractive.com User
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Frissítés: 2020-03-17

Tömegközlekedéssel

 • A falu távolsági busszal érhető el. Az Erdőtarcsa, községháza megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállótól indulva a kanyarban térjünk le a főútról, és menjünk át a patak feletti kis hídon. A Rákóczi útra kiérve forduljunk balra, ott találjuk a Fenyőgyűjteményt.

Autóval

 • Az utcán tudunk parkolni.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa

Rákóczi utca  12.
2177 Erdőtarcsa
Telefon +36 1 303 7269; +36 30 665 3625

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló