Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Természetvédelmi terület

Kecskeméti Arborétum

· 1 értékelés · Természetvédelmi terület · Duna-Tisza közi síkvidék · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Kecskeméti arborétum
    / Kecskeméti arborétum
    Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Kecskeméti Arborétum

A Kiskunság legnépesebb városát, Kecskemétet egy jól megtervezett zöldövezeti gyűrű veszi körül, mely láncolat fontos tagja a fiatal, formálódó arborétum. Szerepe messze túlmutat a közjóléti funkciókon: termőhely-állékonyságot célzó vizsgálatoknak, madártani megfigyeléseknek, tanításnak-tanulásnak válik évről évre gazdagabb, színvonalasabb helyszínévé. 

Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Kiskunság legnépesebb városát, Kecskemétet egy jól megtervezett zöldövezeti gyűrű veszi körül, melynek ÉNY-i részét a lakótelepek szomszédságában található Milliomodik hektár Parkerdő, Szabadidőközpont, Vízműdomb (Benkó-domb), Arborétum, Kápolna-rét zöldfelületi egységek alkotják. E láncolat fontos tagja a fiatal, formálódó arborétum, melynek szerepe messze túlmutat a közjóléti funkciókon: termőhely-állékonyságot célzó vizsgálatoknak, madártani megfigyeléseknek, tanításnak-tanulásnak válik évről évre gazdagabb, színvonalasabb helyszínévé. Mivel az uralkodó szél irányában (ÉNY) található, nem elhanyagolható a 62 hektáros erdő- és díszkert felület szélvédő, a városba érkező levegőre gyakorolt kondícionáló hatása sem.

Az arborétum három fő részre tagolódik, ezek a véderdősáv, tölgygyűjtemény és a gyűjteményes rész. A gyűjteményes részt kettészelő széles út, máig emlegetett nevén felhajtó út (Vasfás sétány), valamint a gyűjteményes rész ÉNY-i oldalát határoló Vadgesztenyés sétány agrártörténeti emlék. A hajdani vásárok emlékét idézi elénk a „Felhajtó út” megnevezés, hiszen valamikor az egykori „sugárúton” hajtották fel az állatokat a kecskeméti vásárba. A Vadgesztenyés sétány a „sugárutakat” összekötő körút egyik megőrzött darabja.

Az arborétum területén több ősgyepmaradvány őrzi a hajdani természeti állapotokat.

A gyűjteményes rész 14 ösvényén végigsétálva ma több mint 800-féle fásszárú növényt fedezhetünk fel. A fák, cserjék ösvények menti elrendezése különböző szempontok szerint történt: a növények morfológiai jellemzőinek, rendszertani besorolásának, igényeinek és származási helyének figyelembe vételével. Így mind a fajokat, alfajokat, fajtákat tanulmányozó, vagy rendszertanban elmélyülni vágyó szakember, mind a kikapcsolódást kereső arborétumlátogató megtalálhatja a neki legmegfelelőbb sétautat. Minden ösvényen növényismertető táblák segítik a fákkal, cserjékkel való ismerkedést. A gyerekek -és felnőttek- a tanösvény állomásain olvashatnak az érdekes, kevéssé ismert rovarvilágról, denevérekről, madarakról, békákról, gombákról, Kecskemét éghajlati és az arborétum talajviszonyairól.

/forrás/

Nyitvatartás

Nyitva
  • február 15. - március 14.: 8:00-17:00
  • március 15. - 30.: 8:00-18:00
  • március 31. - április 19.: 8:00-19:00
  • április 20. - szeptember 1.: 8:00-20:00

Árak:

A belépés díjtalan.

outdooractive.com User
Szerző
Pintér Nikolett
Frissítés: 2019-03-12

Tömegközlekedéssel

Kecskemétre busszal és vonattal is eljuthatunk. A városon belül a 14-es buszra szállva a Margaréta Otthon nevű (vég)állomásig kell utaznunk. 

Megközelítés

Kecskemétet leggyorsabban az M5-ös autópályán közelíthetjük meg. A 86-os kijáratnál forduljatok az 52-es útra, majd az első körforgalomnál térjetek balra a Nyugati körútra. A következő körforgalmat egyenesen elhagyva a III. Béla körútra juttok, melyről a balra nyíló második utca vezet az arborétum bejáratához.

Navigációért kattints ide!

Autóval

Az arborétum bejáratánál ingyenesen parkolhatunk.

Navigáció Google Térképpel

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning the difficulty or the necessary equipment? Pose it right here.


1 értékelés

1,0

Photos of others


Kecskeméti Arborétum

Nyíri út 48.
6000 Kecskemét
Telefon +36 76492455

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló