Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Természeti emlék

Tihanyi visszhang

Természeti emlék · Balaton
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A tihanyi Visszhang-domb
  / A tihanyi Visszhang-domb
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Visszhang-próba Tihanyban
  / Visszhang-próba Tihanyban
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Visszhang-próba az Echo-kőről
  / Visszhang-próba az Echo-kőről
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Borsos Miklós Tihanyi echo című szobra
  / Borsos Miklós Tihanyi echo című szobra
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Balatoni panoráma a tihanyi Visszhang-dombról
  / Balatoni panoráma a tihanyi Visszhang-dombról
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
Térkép / Tihanyi visszhang

A tihanyi Visszhang-dombon az itt elhelyezett echo-kőre felállva kiáltsunk nagyot, reménykedve, hogy kedvezőek a körülmények, és meghalljuk a 300 méterre lévő tihanyi apátságról hétszeresen visszaverődő hangunkat. Az echo-kő mellett láthatjuk Borsos Miklós Tihanyi echo című szobrát.

Tihany egyik legérdekesebb jelensége a híres visszhang, amely a 18. századtól kezdve, a tihanyi apátság mai épületének felépítése óta hallható.  A Visszhang-dombon áll egy kőoszlop, amelyet csak echo-kőként emlegetnek. A legenda szerint, ha erre felállunk, és kiáltunk egy nagyot, 2 másodperccel később már hallhatjuk is a több mint 300 méterre lévő apátság északi faláról hétszeresen visszaverődő hangunkat. 

Az echo-kő mellett találjuk Borsos Miklós szobrászművész egyik utolsó alkotását, a Tihanyi echo című, ülő nőt ábrázoló szobrot. A Tihanyi visszhang keletkezéséhez több legenda is kötődik, ezek egyikét jeleníti meg Borsos Miklós szobra. A történet szerint Tihany egy aranyhajú szép tündér volt, aki minden este a tó vizéből itatta kecskéit, és amíg az állatok ittak, ő egy sziklán ülve énekelt, amit a környék összes lakója élvezettel hallgatott. Balaton a tó ura volt, akinek fia szintén elámult a tündér hangjától, ám a kevély lány, amikor megtudta, hogy mindenki őt hallgatja esténként, úgy határozott, hogy csak akkor fog énekelni, ha valaki drágakövekkel fizet neki érte. Balaton fia belebetegedett, hogy nem hallhatja többé a tündér hangját, apja pedig minden kincsét a lánynak adta az énekért cserébe. Ám amikor az igazgyöngyök elfogytak, hiába könyörgött Balaton Tihanynak, a lány nem énekelt többé, a fiú pedig meghalt.

A legenda szerint a tó fiatal urát a Badacsonyba temették, azóta van a hegynek koporsó formája. Balaton annyira feldühödött a tündér szívtelenségén, hogy egyik este hatalmas hullámokat vetett, a kecskéket elragadta a víz, és a tóba fulladtak. Tihany egy barlangba bújt Balaton haragja elől, ám a kavargó víz beomlasztotta az üreg bejáratát, ami így örökre fogságba ejtette a lányt. Balaton pedig megátkozta a tündért, hogy legyen bár gazdag vagy szegény, aki megszólítja a lányt, annak muszáj válaszolnia. Így született meg a tihanyi visszhang, a vízbe fúlt kecskék körmeit pedig a mai napig partra sodorja a víz, ez a kecskeköröm. 

A tihanyi visszhang azonban sajnos már nem a régi (de azért működik, teszteltük!). A beépítések, magas fák és a település alapvető zaja miatt már kevésbé erőteljesek a visszaverődő hangok. Télen és kora tavasszal, amikor a fák még nem öltik fel lombkoronájukat és nem túl erős a szél, nagyobb eséllyel tapasztalhatjuk meg a hétszeres-visszhangot.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-08-13

Tömegközlekedéssel

 • A Tihanyba közelekdő buszokról a Tihany, forduló vagy Tihany, posta megállónál érdemes leszállni.

Megközelítés

 • Bárhol is szálljunk le a buszról, a legjobb, ha az apátság felé vesszük az irányt. A Pisky-sétány túlsó, északi végébe elsétálva, a dombon találjuk a visszhang-pontot.

Autóval

 • A Visszang és Alsóóvári utca sarkán találjuk a legközelebbi parkolót (fizetős).
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Tihanyi visszhang

Visszhang utca 
8237 Tihany

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott