Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Templom

Tihanyi bencés apátság

Templom · Balaton
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A tihanyi apátság
  / A tihanyi apátság
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A tihanyi apátság
  / A tihanyi apátság
  Fénykép: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • A tihanyi apátság templomának belső tere
  / A tihanyi apátság templomának belső tere
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A tihanyi apátság fogadóépülete
  / A tihanyi apátság fogadóépülete
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Varga Imre I. Andrást, a tihanyi bencés apátság alapítóját ábrázoló szobra
  / Varga Imre I. Andrást, a tihanyi bencés apátság alapítóját ábrázoló szobra
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ
 • Tihany
  / Tihany
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Az Őrtorony-kilátóból Tihany és a Balaton felé
  / Az Őrtorony-kilátóból Tihany és a Balaton felé
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A tihanyi bencés apátságot 1055-ben alapította I. András, akinek sírja ma is megtekinthető a 11. századi altemplomban. A ma látható, Tihany jelképének számító kéttornyos, barokk templom és rendház 1754-ben készült el.

A Tihanyi-félsziget látnivalója a messze földön híres, távolról is csodás látványt nyújtó, műemléki védelem alatt álló tihanyi bencés apátság. I. András király 1055-ben alapította a Szent Mária és Szent Ányos tiszteletére felszentelt templomot. A Pannonhalmi Főapátság levéltárában féltve őrzik a monostor alapító oklevelét, amely a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék. Az oklevél alapvetően latin szövegében a következő magyar mondattöredéket olvashatjuk: "feheruuaru rea meneh hodu utu rea" (Fehérvár felé vezető hadi út). 

Az apátság a 13. századtól kezdve oklevelek kiállítására jogosult hiteleshely volt. Amikor I. András király 1060-ban meghalt, kívánsága szerint testét a monostor altemplomában helyezték örök nyugalomra, sírja ma is az eredeti helyén áll. Az altemplom több átalakításon is átesett, felújították, padlózatát felszedték, falairól leverték a vakolatot. A 18. században falképekkel díszítették, majd 1889-ben Lotz Károly irányításával a korábbiak helyére új falképeket festettek. 1955-ben eltávolították a falfestményeket, így azóta ismét régi formájában láthatjuk az altemplomot. I. András király mindössze egy kereszttel díszített sírlapja az altemplom közepén található.

A 11. században épült egyenes szentélyzáródású, keletelt templomhoz dél felől szabályos kolostornégyszög csatlakozott, a középkori épületrészekből azonban mára néhány kőfaragványon és az épen maradt altemplomon kívül semmi sem maradt. A tatárjárás nem tett kárt az apátságban. A monostor életébe a törökök megjelenése hozta az első nagy fordulatot, ekkor épült meg a kolostort körülölelő erődítmény. A szerzetesek 1534-ben elhagyták a kolostort, az erődített építmény a balatoni végvárrendszer fontos láncszemévé vált. A következő másfél évszázadban a törökök hiába próbálták elfoglalni a tihanyi erődítményt, sorra kudarcot vallottak, ám a szerzetesi élet minden nyoma eltűnt Tihanyban az idők során.

Az apátság 1674-ben nyerte csak vissza eredeti rendeltetését, ám 9 évvel később az egész épület leégett egy tűzvész során. A 17-18. század fordulóján a Habsburgok parancsba adták a magyarországi várak lerombolását. Amikor 1702-ben a várat felrobbantották, a templomot is súlyos károk érték. A templom és a kolostor újjáépítéséhez 1719-ben kezdtek neki, az építkezéshez felhasználták a lerombolt vár köveit is. A Wittwer Márton karmelita építész tervei szerint épült apátság 1735-re készült el, de a következő évben ismét leégett. Az 1740-ben kinevezett Lécs Ágoston apát építtette ismét újjá a bencés kolostort és templomot, amelyek mai megjelenésüket 1754-ben érték el.

A templom fából faragott, aranyozott szobrait és teljes belső berendezését Stulhoff Sebestyén faszobrász és műbútorasztalos készítette 1754-1779 között. A nagy barokk templom és két, 35 méter magas tornya mára Tihany jelképévé vált.

Amikor 1786-ban II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a bencést is, így a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a kolostort, csak egy maradhatott közülük, aki a plébániai feladatokat elvégezte. A szerzetesek csak 1802-ben tértek vissza az apátságba.

A templomot 1889-ben felújították, ekkor készültek a belső teret díszítő festmények is; Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan festette meg a boltozat egy-egy egységét. 1950-ben ismét feloszlatták a szerzetesrendet, a monostorban eleinte szociális otthon, később múzeum kapott helyet. A könyvtár 18. századi berendezését a rend 1786-os feloszlatásakor eladták, a könyvek az 1950-es feloszlatáskor eltűntek.

A bencés szerzetesek 1990-ben tértek vissza Tihanyba, a kolostort 1994-ben kapták vissza az államtól. 1992 és 1996 között restaurálták a templom oltárát, festményeit. A kolostor teljes körű felújítása 1996-ban kezdődött. Az apátság 2012 tavaszán vált önálló perjelséggé, akkor mindössze kilenc szerzetes lakott a monostorban, akik Tihany és több környéki település lelkipásztori szolgálatát végezték, emellett lelkigyakorlatokat és kulturális programokat szerveztek. Az apátságban az elmúlt években kiállításokat, koncerteket, különféle rendezvényeket is tartottak. A templom két tornyában 3 harang van, az északnyugatiban az 1670 kg-os nagyharang, amely a Balatonfüredi járás legnagyobb harangja. A délkeleti toronyban a 431 kg-os középső- és a 227 kg-os kisharangot találjuk. Ez utóbbi villamosítva van, mégsem használják rendszeresen.

Az apátság múzeuma a ma is rendházként működő épületben kapott helyet. Ebben a kolostorban töltötte 5 napos fogságát 1921-ben Magyarország utolsó uralkodója, Habsburg IV. Károly király és Zita királyné, mielőtt hajóra szálltak volna, hogy megkezdjék száműzetésüket Madeira szigetén. Az uralkodó iránti tiszteletből hozták létre a IV. Károly emlékszobát. A templomon keresztül juthatunk el a múzeumba, ahol időszaki kiállításokat is tartanak. Az állandó kiállítás a "Tihanyi Bencés Apátság és népei" címet viseli, ezt bejárva képet kaphatunk a szerzetesi és népi életről 1055-től egészen napjainkig. A Belső-tótól északra találjuk az egykori apátsági pince és présház együttesét. Az apátságtól nem messze, a Csokonai ligetben építették fel a tihanyi apátság fogadóépületét, amit Porta Pacis (Béke kapuja) névre kereszteltek 2011-es átadásakor. A dombba vájt épület legnagyobb része a föld alatt található, a felszínen csak egy letisztult formájú betonépület látunk. A föld alatt konferenciateremként is használható mozitermet, információs pultot és illemhelyet is találunk, és itt lehet jegyet venni az apátsági múzeumba is. Az épület 2015-ben építőipari nívódíjat kapott középület kategóriában.

Az apátsághoz vezető lépcsősor mellett láthatjuk Varga Imre I. Andrást ábrázoló Az alapító szobra című alkotását.

Nyitvatartás

Az Apátsági Múzeum niytvatartása május 1. és szeptember 30. között

 • Hétfő - szombat: 9:00-18:00
 • Vasárnap és ünnepnap: 11:15-18:00
  • A pénztár minden nap 17:30-kor zár.

2019. október 1-től

 • Hétfő - szombat: 9:00-17:00
 • Vasárnap és ünnepnap: 11:15-17:00
  • A pénztár minden nap 16:30-kor zár.

Miserend

 • Hétköznap: 19:30
 • Csütörtök: 7:30
 • Vasárnap: 7:30, 10:00, 19:30

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Árak:

 • Látogatási és kóstolójegy (minden apátsági látnivaló, apátsági termékek kóstolója az Apátsági Rege Cukrászdában a hely nyitvatartási idejében: András és Anasztázia likőrök, Gellért atya teája vagy levendulaszörp, a pultból választható bármelyik sütemény) 3700 Ft
 • Látogatási és kóstolójegy – alkohol nélkül: minden apátsági látnivaló, apátsági termékek kóstolója az Apátsági Rege Cukrászdában a hely nyitvatartási idejében: Gellért atya teája vagy levendulaszörp, 5 darab apátsági ropogtatnivaló,a pultból választható bármelyik sütemény 3000 Ft
 • Teljes árú belépőjegy 1200 Ft

  • 2019. október 1-től: 800 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 700 Ft
  • 2019. október 1-től: 600 Ft
 • Családi jegy  2 felnőtt + 2 gyermek (18 év alatti) 3200 Ft
  • 2019. október 1-től: 2200 Ft

A további jegyekért kattints az apátság honpaljára!

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-08-13

Tömegközlekedéssel

 • Mivel vonat nem jár a Tihanyi-félszigten, ezért tömegközlekedéssel Budapest, Lenti és Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Veszprém, valamint Balatonfüred felől is busszal tudjuk megközelíteni az apátságot. A buszról, bárhonnan is érkezünk, a Tihany, Posta állomásnál szálljunk le.

Megközelítés

 • A busz az apátság alatti kis terecskénél tesz le, nincs más dolgunk, mint felsétálni a lépcsőkőn az épületig.

Autóval

 • Az apátsághoz legközelebbi parkoló a Kossuth utcai kis parkoló a Polgármesteri Hivatalnál, de ha itt nincs hely, érdemes kicsit feljebb, a temető mellett lévő nagyobb parkolóban helyet keresni. Mindkettő fizetős parkoló.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Tihanyi bencés apátság

I. András tér  1.
8237 Tihany
Telefon +36 87 538 200

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott