Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Templom

Szent Kereszt felmagasztalása-templom, Nagymaros

Templom · Visegrádi-Dunakanyar
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom tornya
  / A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom tornya
  Fénykép: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • Szent István és Gizella szobra a nagymarosi templom mellett
  / Szent István és Gizella szobra a nagymarosi templom mellett
  Fénykép: Harangozó Ádám, funiQ.hu
 • A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom gótikus csillagboltozata
  / A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom gótikus csillagboltozata
  Fénykép: Harangozó Ádám, funiQ.hu
 • A nagymorosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom
  / A nagymorosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom
  Fénykép: Harangozó Ádám, funiQ.hu
 • A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom orgonája és boltozata
  / A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom orgonája és boltozata
  Fénykép: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom belseje
  / A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom belseje
  Fénykép: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu

A Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke a nagymarosi római katolikus templom tornya. A gótikus és barokk stílusjegyeket is magán viselő templom mellett Szent Istvánt és Gizella királynét ábrázoló szoborpár áll.

A templomot valamikor az 1300-as évek első felében kezdték építeni. Egy 1324-ben kelt dokumentum már említi a torony nélküli épületet, amelynek akkoriban Szent Márton volt a védőszentje. Egy feltárás során a templom északi oldalán egy 14. századból való vörös márvány sírkőlapra bukkantak, amelyet most Visegrádon a Mátyás Király Múzeumban őriznek.

1965-ös régészeti feltárások idején még több sírra bukkantak a templom körül. Tornyát a 14. század végén kezdték építeni, és a zárókövén talált évszám szerint 1509-ben készültek el vele. A torony alja négyzet alakú, a második szinttől kezdve nyolcszög formájú, késő gótikus stílusú. Az eredetileg négy szintes tornyot belülről különleges csillagboltozat fedi.

A Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke a nagymarosi római katolikus templom tornya. Egy 1600-as évekből származó rajz szerint akkoriban kerítés vette körül a templomot. A templom körüli házak alatt régi pincék húzódnak. Az ezeken lévő szellőzőnyílások arra utalnak, hogy a pincék hosszabb tartózkodásra is alkalmasak lehettek. A török uralom alatt nemcsak bort tároltak bennük, hanem a lakosság is ide menekült.

A török hódoltság idején megsérült templomot az 1770-es évek elején barokk stílusban boltozták újra, ekkor készült barokk berendezése és toronysisakja is. A műemléki védelem alatt álló templom hajójának jobb oldalán megfigyelhetünk egy mára befalazott, 1504-ből származó gótikus kapukeretet.

Az egyhajós templom sokszögű záródású szentéllyel épült. Szószéke és a keresztelőmedencéje gazdag díszítésű, de érdemes megnézni a templom falán lévő különböző letűnt korok ablakait.

A templom mellett Szent Istvánt és feleségét, Boldog Gizellát ábrázoló egész alakos bronzszoborpár áll. Lukács István, a visegrádi szobrászművész István királyt kezében országalmával, Gizella királynét templom makettel alkotta meg. A templom főbejáratával szemben, a Szent Imre téren áll az 1770-es években épült parókia.

Nyitvatartás

Lehetőség van csoportos bejelentkezésre a templom bemutatására Dankainé Bergmann Marikánál a +36 20 543 4283-as telefonszámon.

Árak:

Májustól októberig szombaton 10-12 óráig és 14-16 óráig, valamint vasárnap 15-17 óráig önkéntesek az érdeklődők számára részletes idegenvezetést tartanak a templomban.

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-04-12

Tömegközlekedéssel

 • Ha vonattal jönnénk, a Nagymaros-Visegrád állomáson szálljunk le.

Megközelítés

 • A vonatállomástól lelépcsőzünk a Gesztenye sorra, majd a Millennium soron egyenesen a sín mentén megyünk tovább. A templom jobb kéz felé lesz (250 m).
 • A kompról leszállva induljun el balra. Hamarosan a Fő térre érünk, amelynek a felső végében találjuk a templomot. Lépcsőn kell felmenni és átkelni a síneken (350 m).

Autóval

 • A templom környékén lehet parkolni.
Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Szent Kereszt felmagasztalása-templom, Nagymaros

2626 Nagymaros
Telefon +36 20 543 4283

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott