Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Templom

Szent Imre-templom (Bazalttemplom), Badacsonytomaj

Templom · Badacsony-gulács-csoport
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Szent Imre-templom (Bazalttemplom) Badacsonytomajon
    / Szent Imre-templom (Bazalttemplom) Badacsonytomajon
    Fénykép: Fazekas Gábor, funiQ.hu
  • A badacsonytomaji Szent Imre-templom (Bazalttemplom) hajója
    / A badacsonytomaji Szent Imre-templom (Bazalttemplom) hajója
    Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
  • A badacsonytomaji Szent Imre bazalttemplom bejárata
    / A badacsonytomaji Szent Imre bazalttemplom bejárata
    Fénykép: Fazekas Gábor, funiQ.hu
  • Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész Utolsó vacsora c. festménye a badacsonytomaji Bazalttemplom oltárképe
    / Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész Utolsó vacsora c. festménye a badacsonytomaji Bazalttemplom oltárképe
    Fénykép: Fazekas Gábor, funiQ.hu
Térkép / Szent Imre-templom (Bazalttemplom), Badacsonytomaj

Európában mindössze két, bazaltból épült templomról tudunk, a badacsonytomaji az egyik. A helyben kitermelt bazaltból épült templom Fábián Gáspár tervei alapján épült az 1930-as évek elején.

Európában két, bazaltból épült templomról tudunk: az egyiket Franciaországban, a másikat Magyarországon, Badacsonytomaj belvárosában találjuk. Badacsonytomajon már a honfoglalás korától kezdve több templom épült, ám ezek a tatár-, majd a török dúlások és az eltelt évszázadok során az enyészeté lettek.

Az 1700-as évek közepén egytornyú barokk templomot építettek az úgynevezett „Iskola-dombon”. 1903-1905-ben megalakult a Bazalt Bánya Rt., amely a bazalt kitermelését tűzte ki célul. A bazaltot kötélpályán, a templom magasságában szállították. A számos robbantás, a csillék rezgése és a kitermeléssel járó egyéb folyamatok kárt okoztak a templom szerkezetében, amely életveszélyessé vált.

1930-ig használták a hívők a régi templomot, amelynek a helyén ma a Katolikus Közösségi Ház áll. A Szent Imre tiszteletére szentelt bazalttemplom 1930 és 1932 között épült fel, Fábián Gáspár tervei alapján. A Bazalt Bánya Rt.-től ingyenesen kapott bazalttömböknek és a helyiek áldozatos munkájának köszönhetően 1932-ben fel is szentelték a 37 méter hosszú és 19 méter széles, 33 méter magas tornyokkal épült neoromán stílusú római katolikus templomot.

A templom szentélyében fehér műkő oltár áll, rajta vörös márvány oszlopdíszítéssel. Az oltártól jobbra a szentségtartóban Szent Imre szobra áll, amely Krasznai Lajos szobrász alkotása, ahogy a hajóban lévő Szent Család szoborcsoport és a Piéta szobor is az ő műve. A szentélykupolában látható sgraffitot Leszkovszky György festőművész tervezte. A hajó árkádja alatt állt a Lourdes-i barlang, amelyben Mária és Bernadett szobra látható, amelyek még a korábbi templomból valók. Az árkádok alatt található gyóntatószék ismeretlen lengyel mester munkája. A templom orgonáját Pécsett készítette az Augster cég 1947-ben.

A II. világháború során az 1944-es gránátbecsapódásokkor az ablakok betörtek, majd a megszálló katonák kifosztották a templomot, de súlyosabb kárt nem szenvedett az épület. A templom 50 éves fennállása alkalmából felújították az épületet, ekkor került át a Lourdes-i barlang a hajóból a templom előcsarnokába, így a hívek ezt akkor is látogathatják, amikor az épület többi része zárva van. Ez egyébként a többszöri betörés következménye, de előzetes bejelentkezéssel a templom továbbra is látogatható. A fél évszázados jubileumra készültek el a badacsonytomaji Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas művész olaj montázs technikával készült táblaképei is, amelyek Az utolsó vacsorát, a Gecsemáné kertbeli éjszakát és a Feltámadást ábrázolják. A templom hajójában több emléktábla is látható, olyan egyházi személyeknek állítva emléket, akik támogatták a templomot. A kis kápolnában az Angyali üdvözlet, a Mária látogatása Erzsébetnél és a Mária gyermekével alkotásokat láthatjuk, amelyek szintén Udvari Erzsébet munkái. Vele szemben Szent Rita hársfából faragott szobra áll, amely Marialigeti László pesti mester alkotása.

A templom bejárati kapujának két oldalán elhelyezett domborművön Badacsonytomaj hősi halottainak neve szerepel, akik az I. és II. világháborúban vesztették életüket.

A templomtól indul a híres Római út, ami végigvezet a Badacsony oldalán, és nem mellesleg ezen keresztül vezet a Balaton körüli kerékpárút is. A templom a gyalogos turistáknak is fontos jelzőpont, hiszen itt halad el a Balaton-felvidéki Kéktúra. 

Nyitvatartás

Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezés: Zentai István kántor, tel.: +36 30 719 0877

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-07-04

Tömegközlekedéssel

  • A vonatról a Badacsonytomaj állomáson szálljunk le.
  • Ha busszal érkezünk, a Badacsonytomaj, vasúti megállóhely bejárati út megállóig utazzunk.

Megközelítés

  • Az állomástól kisétálunk a Vasút utcába, majd a háromszög alakú kereszteződésben jobbra fordulunk a Balaton utcán. Néhány méter után már látni is fogjuk a templomot (450 m).

Autóval

  • A templom előtti terecskén is tudunk parkolni, de a templomtól egy saroknyira északra, a tájház melletti utcában találunk parkolót (150 m).
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Szent Imre-templom (Bazalttemplom), Badacsonytomaj

Hősök tere 2
8258 Badacsonytomaj
Telefon +36 87 471 250

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott