Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Templom

Ösküi kerektemplom

Templom · Bakony-vidék
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kerektemplom dombja, háttérben az új katolikus és az evangélikus templommal
  / A kerektemplom dombja, háttérben az új katolikus és az evangélikus templommal
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Ösküi kerektemplom
  / Ösküi kerektemplom
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A Mecset utcából lépcsősor vezet fel a kerektemplomhoz
  / A Mecset utcából lépcsősor vezet fel a kerektemplomhoz
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Lőrés-ablak az ösküi kerektemplom oldalában
  / Lőrés-ablak az ösküi kerektemplom oldalában
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A kerektemplom lábánál halad el a Veszprémet és Székesfehérvárat összekötő vasútvonal
  / A kerektemplom lábánál halad el a Veszprémet és Székesfehérvárat összekötő vasútvonal
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ
Térkép / Ösküi kerektemplom

A Bakony lábánál, közel a Balatonhoz található az egyik legrégibb hazai templomunk. A román stílusú ösküi kerektemplom nem csak kora, de formája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a 11. századra teszik a keletkezését.

Az ösküi kerektemplom "frissen" fehérre meszelt hengerfalával és félgömb alakú tetejével, ahogy évszázadok óta áll a domb tetején, a túlélés szimbóluma is lehetne: átvészelte a középkort, túlélte a törököket, visszatért az enyészetből, és még az sem rendítette meg, amikor 1872-ben megnyitották a Székesfehérvár-Veszprém vasútvonalat, és ehhez pont a templomdombot kellett félbevágni.

A Bakony lábánál, közel a Balatonhoz az egyik legrégibb hazai templomot találjuk, ami nem csak kora, de körformája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a 11. századra teszik a keletkezését. A korai román stílusú, Árpád-kori körtemplom (rotunda) tehát nagyjából ezer éve áll ezen a sziklás dombocskán. Hogy érzékeltessük ezt a beláthatatlannak tűnő időt, a templomot akár Szent István vagy Szent László király is láthatta, azaz ilyen távlatból szemlélve szinte egyidős a magyar állammal.

Építésének oka István király egyik ismert rendelete lehetett, amely szerint minden 10 falunak kellett építenie egy-egy templomot. Eredetéről sokáig megoszlottak az elképzelések, van, aki szerint egy római őrtorony állt a helyén, és annak az alapjait használták fel később. Egy szintén elterjedt elképzelés szerint az épület az egykor Öskün állt Újlaky-kastély öregtornya lehetett. De a legismertebb tévhit a templom kapcsán az, hogy egy török időkből származó mecset lenne. Erre utal a 19. századi felújításakor a bejárat felé került tábla szövege is, sokan ezért máig mecsetnek hívják a középkori templomot, ami egyébként a Mecset utcában található, ezek szerint nem véletlenül.

A kerektemplom legátfogóbb kutatására és restaurálására 1976-ban került sor Koppány Tibor vezetésével, ekkor tárták fel az épület építésének szakaszait is, ami alapján ma már elfogadott tény, hogy a templom az Árpád-korban épült. Ekkor derült ki az is, hogy a hajó nem szabályos kör alakú, inkább ovális, hajójának átmérője 7 méter. Téglával vegyes kőfala alul egy méter vastagságú, felfelé enyhén keskenyedik. Külseje valószínűleg lényegesen eltért a mai állapotától, és arról végképp semmit sem tudni, hogy a belső falait mi díszítette. Az biztos, hogy a szentélyhez kapcsolódó kis sekrestye még nem létezett, nagy valószínűséggel a 15. században építették hozzá. A templom teteje kúp alakú, csúcsos lehetett, egy kis, fából készült harangtoronnyal középen.

1543-ban a falut elpusztították a törökök, az elnéptelenedett vidéken a kerektemplom is hosszú ideig romosan állt. A 18. század elején az új birtokosok, a Zichyek felvidéki szlovákokkal népesítették be Ösküt, akik újjáépítették a templomot; eredeti, csúcsos teteje helyett ekkor kapta a kupolás fedést. Felszentelésekor kapta a Szent Kereszt Megtalálása egyházi nevet. A kerektemplomot 1847-ig használták az ösküi római katolikusok, ekkorra kinőtték az épületet. Miután 1843-47 között felépült az új plébániatemplom, a kerektemplom kápolnaként funkcionált tovább.

1878-ban Sztáray Antal gróf és felesége, Batthyány Franciska grófnő felújíttatták az akkor már elhanyagolt állapotú kápolnát. Ennek emlékére került a bejárat fölé a tábla, amelyen tévesen török mecsetként említik az épületet. Nem csak a templom hosszú életű, hanem úgy tűnik, körülötte is lassan változtak a dolgok.

A templom körül a középkortól egészen 1754-ig működő temető volt. Érdekesség az is, hogy a körtemplom 15. századi kulcsát 1909 óta a Veszprémi múzeumban őrzik. 1999-ben a műemlék felügyelőség kívül-belül felújította a kápolnát, 2001-ben pedig a lépcsőfeljáró és korlát is elkészült.

Bár idegenforgalmi szempontból sokak látóköréből éppen kiesik, megéri betervezni a programba ezt a Bakony déli lábánál fekvő kis települést. A Balatontól egy kis kitérővel könnyen eljuthatunk Ösküre, Veszprémtől pedig negyed órára van kocsival, a 8-as út mentén. Ha pedig vonattal járunk erre, semmiképp ne felejtsünk el kinézni az ablakon, hogy legalább egy pillantást vessünk erre a különleges, majd' ezeréves kis templomra.

Nyitvatartás

A kápolnában rendszeres misét nem tartanak, csak védőszentje, Keresztelő Szent János tiszteletére, valamint Szent István napján. Ünnepi alkalmakkor komolyzenei koncerteket is tartanak a puritán belsejű körtemplomban.

A templom előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezés: Nemes Ferenc: +36 20 563 9115

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-04-05

Tömegközlekedéssel

 • Akár Budapest-Székesfehérvár, akár Veszprém felől érkezünk busszal, az Öskü, Szabadság tér megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A buszról leszállva az Önkormányzat épületét megkerülve érjük el a Mecset utcát. Balra fordulva már látjuk is a templom kupolás tetejét. Kb. 250 méter múlva elérjük a templomhoz vezető lépcsőt.

Autóval

 • A templom előtt a Mecset utcában letehetjük az autót.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Ösküi kerektemplom

 Öskü

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló