Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Temető

Katonai kutyatemető, Vállus

Temető · Keszthelyi-fennsík
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • 12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben
  / 12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / A legkorábbi sír Vulkán őrnagyé a katonai kutyatemetőben
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / Katonai kutyatemető a Keszthelyi-hegységben
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / Pad és ismertető tábla a kutyatemetőnél
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / Információs tábla a katonai kutyatemetőnél
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik eldugott látványossága a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós-forrás között fekvő katonai kutyatemető. Egykor a környéken működött egy kis katonai bázis, az itt szolgáló honvédek hű társai és védelmezői voltak az ebek, akiknek fejfái máig fennmaradtak.

Egykor a környéken működött a Varsói Szerződés katonai bázisa, egy légvédelmi szerepet is betöltő átjátszó állomás, amely a civilek előtt zárva volt. A bázison szolgáló honvédek több kilométernyire éltek a legközelebbi lakott településtől, az ő társaik és védelmezőik voltak az ebek, amelyek haláluk előtt katonai rangot érdemeltek ki szolgálatukért.

Az eltelt évtizedek alatt 12 kutya veszítette életét a bázison, akiknek végső nyughelye lett a bükkerdőben kialakított sírkert. A legkorábbi síron Vulkán őrnagy neve szerepel, aki 1973-tól 1976-ig védte bajtársait. A szolgálatteljesítés közben meggyilkolt eb társai, Cigány, Kevin és Cézár hadnagy 2-2 évet töltött a haza szolgálatában, mielőtt elragadta volna őket a halál. Mellettük fekszik még Néró bátyó, Boby, Brúnó és Ali hadnagy sírja is.

A hűséges bajtársak örök nyughelyéről sokáig senkinek sem volt tudomása, csak a bázis honvédjainak, mígnem a 2000-es években néhány kiránduló véletlenül fel nem fedezte a kutyatemetőt. A hű ebeknek azonban nem csak sírja maradt fenn, hanem néhány hősi történet is. Vulkán őrnagyról például az, amikor úgy mentette meg a fagyhaláltól egy havas, téli napon az erdőben eltévedt katona életét, hogy ráfeküdt, és testével melegítette, amíg társai meg nem találták őket.

A korábban gazdátlan katonai kutyatemetőt a vonyarcvashegyi polgárőrök vették oltalmuk alá. Ők vállalták a sírok területének rendbetételét, amelyhez Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus önkormányzata is segítséget nyújtott. 2010-ben készült el a temetőt körbeölelő jelképes kerítés, emellett közelében padot és asztalt ácsoltak. A sírokra új fejfa is került ugyanekkor, amelyekhez a régi fakereszteket és felirataikat is hozzáillesztették.

A kutyatemető Vállus területén, Vonyarcvashegytől 10 kilométerre fekszik, a Büdöskúti pihenőháztól még 10-15 perc sétára. Néhány percnyire innen meglátogathatjuk a tiszta vizű Szent Miklós-forrást is. A forrás környékén állt valaha a Szent Miklós kolostor, amelyre mára csupán néhány kőhalom emlékeztet az erdő mélyén. Az egykori katonai bázisból pedig ma már csak az átjátszó adó mintegy 50-60 méteres tornya látszik, amely a katonakutyák sírhelyétől alig néhány száz méterre magasodik az erdő fölé.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-04-05

Tömegközlekedéssel

 • A Tapolca és Keszthely között közlekedő busszal a Vállus, autóbusz-forduló megállóig utazzunk!

Megközelítés

 • Válluson a buszmegállótól a K jelzésen induljunk el fölfelé, a templom irányába. A Rákóczi úton kiérünk a településről, de nem követjük jobbra a jelzést, hanem egyenesen megyünk tovább a ZT jelzésen. Ezt követjük egészen a kutyatemetőig (4 km).

Autóval

 • Válluson a templomnál találunk parkolót.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Katonai kutyatemető, Vállus

 Vállus

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló