Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Rom

Szandavár romjai

Rom · Cserhát-vidék
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szanda vára
  / Szanda vára
  Fénykép: Matécz Péter, funiQ.hu
 • / Úton Szandavár felé
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Szandavárról
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma fotó - Kattints a képre a teljes méretű nézethez!
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szandavár távolról
  Fénykép: Matécz Péter, funiQ.hu

A szandai Várhegy az egyik legszebb vulkáni csúcs a Cserhát szívében; itt épült ismeretlen körülmények között az 529 méteres magasságban álló Szandavár, melynek ma már csak a maradványait láthatjuk.

A várról írt első feljegyzések a XIV. század elejéről származnak. A törökök 1546-ban foglalták el Szandavárat, amelyet balassagyarmati katonák 1551-ben foglaltak vissza. Elvonulásukkor puskaporral felrobbantották a várat, amelyre ma már csak néhány megmaradt faltöredék emlékeztet.

Első írásos említése 1301-ből származik, ahol királyi várként említik. 1331-ből származó feljegyzések szerint Széchy Péter királyi várnagy innen parancsolt a környékbéli népeknek. 1387-ben Luxemburgi Zsigmond adományozta el, majd a várnak több birtokosa is lett. Mátyás király idejében az esztergomi érsek, 1476-1490 között a Báthory-család tulajdona volt. 1546-ban a törökök elfoglalták a várat, amelynek a támadókkal szembeni ellenálló képessége a környező váraknál jóval jelentéktelenebb volt.

Tinódi Lantos Sebestyén jegyezte fel Krónikájában azt az 1550 augusztusában történt párviadalt, amely a szandai várkapitány, Hubiár aga és a Hollókői vár parancsnoka, Kapitán György között zajlott le. A Bujáki vár alatti mezőn történt összecsapás egy fogoly váltságdíja miatt robbant ki, és végül döntetlennel zárult. Ez talán a korszak leghíresebb párviadala.

A törökök fosztogatásait megbosszulandó 1551-ben Horváth Bertalan gyarmati kapitány vezetésével balassagyarmati magyar vitézek egy titkos üregen át behatoltak Szandavárba. Az őrség nagy részét megölték, a többieket foglyul ejtették. A magyar csapat elvonulásakor puskaporral felrobbantotta a várfalakat és az épületeket.

Jelenleg már csak a sziklás hegy peremén lévő öregtorony egy falmaradványa és a vízgyűjtő kerek falai emlékeztetnek a korábban itt álló várra, de a történelmi emlékek és a csodás panoráma miatt kihagyhatatlan pontja a Cserhátnak. Tiszta időben különösen nagyszerű a kilátás: a Börzsönytől a Mátráig hullámzik a táj, de ha nagyon kémlelünk, a Budai- és a Visegrádi-hegység jellegzetes csúcsai is könnyűszerrel azonosíthatók.

A vár alatt a ZL jelzésen egy különleges geológiai képződményt láthatunk egy korlát mögött. Az andezit oszlopos elválása igazi szenzáció, ilyet csak nagyon ritkán látni (a nem messzi Béren pl.), hiszen ez inkább a bazaltra jellemző. A kihűlő lávafolyás az üledékes kőzetek repedéseibe, hasadékaiba folyt, és látványos, hatszögletű oszlopokká hűlt.

 

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-05-29

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszjáratról a Szandaváralja, Szövetkezeti italbolt (autóbuszforduló) megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A szandaváraljai buszmegállóból a Szondi úton vezető K jelzésen indulunk el. Egészen addig kövessük a K-t, amíg a vár alatt el nem ágazik, onnantól a KL jelzés fog felvezetni a hegyre (2,6 km).
 • Ha a Szondi úton parkoltunk, a fenti leírás szerin tudjuk megközelíteni a várromot.

Autóval

 • A legközelebb Szandaváralján, a Szondi úton tudunk köztéren parkolni. 
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Szandavár romjai

 Szanda

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló