Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Rom

Gerencsérvár

Rom · Dunántúl
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A Vértes erdejében, az Oroszlánkőtől, azaz a Csáki várromtól nyugatra található az egykori Gerencsérvár romja. Bár neve másra utal, formája alapján (lakó)toronyszerű építmény lehetett. Első említése 1231-ből származik: Csák Miklós utal végrendeletében a Wdvorhelnek nevezett várra. Az omladozó rom egykor a Csákvár felé vezető völgytorkolat védelmére szolgált, csakúgy, mint a közelben lévő Oroszlánkő és a Gesztesi vár.

A Gerencsérvár építésének körülményeiről nem sokat tudunk, csak annyi biztos, hogy az ország többi várához hasonlóan a tatárjárás után emelték. Akkor változott a neve „Gerencsérré”, amikor a Csákoktól királyi kézre került, talán a környékre települt gerencsérek, vagyis fazekasok miatt. 1330-ban már Gerencher formában említik az oklevelekben.

A feltételezések szerint két vagy három emelete volt, hossza 13 m, szélessége pedig 8,7 m. Úgy vélik, mivel falai vastagok voltak, a torony menedékként szolgált a várúr és a családja számára. A környék két évszázadig királyi vadászterület volt, I. Lajos is szeretett idejárni, akit a halban gazdag patakok is vonzottak. Még a Szent Korona is volt itt egy éjszaka erejéig 1440-ben.

A vár valószínűleg 1544-ben, Székesfehérvár és Csókakő várának elfoglalása után pusztult el. Az első régészeti feltárásokat 2008-ban végezték itt. Edények töredékei, fejszék, sarkantyúk, díszített kések, pénzérmék kerültek elő, és több díszes kialakítású, gótikus kályhaszemet is találtak.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható.

Árak:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Szerző
Hidvégi Brigitta
Frissítés: 2019-09-23

Tömegközlekedéssel

 • Oroszlányból az Oroszlány, Pénzes-patak buszmegálló esik a legközelebb a Gerencsérvárhoz.
 • Pusztavám felől a Pusztavám, erdészet buszmegállóban érdemes leszállnunk. Ide Mór felől közlekednek a járatok.

Megközelítés

 • Az Oroszlány, Pénzes-patak buszmegállóból északkelet felé kell elindulnunk a Szent Borbála utcán, majd jobbra kell fordulnunk a P jelzésen. Később a becsatlakozó Z jelzésen megint jobbra kell térnünk. Az erről kiágazó ZL jelzés már közvetlenül a várromhoz visz (kb. 7,2 km).
 • A Pusztavám, erdészet buszmegállóból a Z jelzésen kell elindulnunk délkeleti, majd északkeleti irányba. Erről fog letérni balra a romhoz vezető ZL jelzés.

Autóval

 • Autóval Oroszlányból a Pusztavám utca folytatásán mehetünk át Pusztavám felé. A Vértesszentkereszti apátság felé lekanyarodva hamarosan a Gerencsérvár közelébe jutunk.
 • Parkolni az út szélén lehet a KRESZ szabályai szerint.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló