Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Múzeumvasút

Széchenyi Múzeumvasút és Mozdonyskanzen, Nagycenk

Múzeumvasút · Dunántúl
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A nagycenki Mozdonyskanzen egyik mozdonya
  / A nagycenki Mozdonyskanzen egyik mozdonya
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A Széchenyi Múzeumvasút nagycenki épülete
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A nagycenki Mozdonyskanzen
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A nagycenki Mozdonyskanzen
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Látkép Nagycenk és Fertőboz között
  Fénykép: Petró Liza, funiQ.hu

1972 óta működik Fertőboz és Nagycenk között ez a különleges múzeumvasút, ami a kisvasút és egy interaktív múzeum jellemzőit egyesíti. A Győr–Sopron vasútvonalon található fertőbozi állomástól utazhatunk a nagycenki Széchenyi-kastélyig ezen a keskeny nyomtávú vonalon, útközben pedig számos kisvasúti közlekedéssel kapcsolatos régiséget láthatunk, akár működés közben. A kisvasutazás után a kastély mellett található, régi mozdonyokat bemutató Mozdonyskanzent is érdemes felkeresni.

Ha a Fertő tó környéken járunk, érdemes beiktatni programunkba a nagycenki Fertőboztól a Széchenyi-kastélyig közlekedő kisvasutat. A vasútvonal ugyan csak 3600 méteres, de a környező táj és a pályán szolgálatot teljesítő nosztalgiaszerelvények miatt nagy népszerűségnek örvend.

1969-ben gyorsult fel a hazai keskeny nyomtávú vasúti közlekedés felszámolása, ezzel párhuzamosan merült fel a GYSEV-nél, hogy a megszüntetett vonalakról származó régi eszközöket érdemes megőrizni az utókornak, és működés közben bemutatni a nagyközönségnek. Kézenfekvő volt, hogy az akkoriban megindult nagycenki kastélyfelújításhoz kapcsolódóan a Széchenyi-kastélyt egy kisvasúttal kössék össze a Győr–Sopron vasútvonallal, és ezeket az eszközöket az itt létesítendő vasútvonalhoz használják fel. A tényleges pályaépítés 1970 nyarán indult meg, és 1972-ben lett kész; a pályát a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. nagyrészt saját anyagi eszközeivel, valamint széles társadalmi összefogás segítségével építette meg. A vasutat azóta is a GYSEV üzemelteti.

A vasútvonal első felét, a Barátság állomásig tartó szakaszt egy meglévő töltésen alakították ki, hogy felhasználják az egykori cukorgyári vonal Ikva felett átívelő hídját. Barátság állomástól visszafordulva a vasút egy meglehetősen kacskaringós útvonalon éri el a további két állomást, Nádtelepet és Kastély végállomást.

A pályán egy „András” nevű gőzmozdony és egy „Kiscenk” nevű dízelmozdony teljesít szolgálatot. "András", mint a többi 490-es sorozatú keskeny nyomközű tehervonati gőzmozdony, elsősorban különböző bányavasutaknál szolgált. 1972 őszén, a balinkai bányavasút felszámolásával került a múzeumvasúthoz. A dízelmozdony a nagy szériájú C–50-es sorozat része, gazdasági vasutak vontatására tervezték, ma többségük hazai erdei vasutakon dolgozik. "Kiscenk" a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúttól 2003-ban került a múzeumvasút vonalára. 

A személykocsik a felszámolt kisújszállási és békéscsabai kisvasutak kocsiparkjaiból származnak. Kastély végállomásnál használat közben láthatjuk a régi tárcsás és karos jelzőket, az őrházi harangműveket és a karos sorompókat. A menet közben látható őrházak régi vasúti létesítmények hasonmásai.

Fertőboz állomáson a fűtőház mellett egy külön vágánydarabra állított nyolcüléses sínautó is látható, mellyel egykor a Határőrség a közúton nem megközelíthető határőrlaktanyákat látogatta. Gőzmozdonyos napokon a vendégek is vezethetik a mozdonyt (persze felügyelet mellett), az utazás végén mozdonyvezetői tudásukról tanúsító jegyet kapnak.

2019-ben nagyszabású felújítás ért véget: a múzeumvasút pályájának teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült. A pályába az eredeti síneket építették vissza, és a teljes szakaszon kiépítették a vágányszabályozást. A fertőbozi és a nagycenki állomáson új peronokat építettek, Nagycenken megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót átépítették, és megújították az Ikva patakon átívelő acélhidat.   

Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, felújították az "András"-t és a C50-es dízelmozdonyt. A fejlesztés keretében a nagycenki állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitneszpark és tanösvény készült. 

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon a kisvasúton gyerekek látják el a szolgálatot. A menetrendről a Múzeumvasút honlapjáról szerezhetünk információt.

Nyitvatartás

A kisvasút menetrend szerint

2019. május 17. - október 27.: szabad- és munkaszüneti napokon, valamint a meghirdetett hétköznapokon közlekedik. A pontos menetrend a honlapon megtalálható.

Árak:

Széchényi Múzeumvasút :

 • Teljes árú egy út: 550 Ft
 • Teljes árú menettérti: 1050 Ft
 • Gyermek egy út: 350 Ft
 • Gyermek menettérti: 550 Ft
 • Gőzös pótjegy: 350 Ft
 • Gőzös pótjegy menettérti: 650 Ft
 • Családi jegy: 1550 Ft 
 • Családi jegy menettérti: 2750 Ft 
 • Kerékpár viteldíj: 350Ft
 • Kerékpár viteldíj menettérti: 550 Ft

Mozdonyskanzen:

A szabadtéri bemutatóhely a kisvasút nagycenki végállomásánál található, szabadon látogatható.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

 

 

 

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-07-30

Tömegközlekedéssel

 • A fertőbozi végállomáshoz a Győr és Sopron között közlekedő vonatról Fertőboz állomásos szálljunk le.
 • A kisvasút nagycenki végállomásához és a Mozdonyskanzenhez a buszokról a Nagycenk (85-ös főút), kastély megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • Fertőboz vasútállomástól a peron mentén néhány tíz méterrel odébb találjuk a kisvasút állomását.
 • Nagycenken a buszmegállótól a kastély felé induljunk el, alhaladunk a híres hársfasor előtt, majd a parkolónál jobbra találjuk a kisvasút végállomását és a mozdonyskanzent.

Autóval

 • A kisvasút mindkét végállomásán találunk parkolót.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Széchenyi Múzeumvasút és Mozdonyskanzen, Nagycenk

Kiscenki út 13
9485 Nagycenk
Telefon +36 99 577 244

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak