Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Múzeum

Vasfüggöny Múzeum az osztrák-magyar határon

Múzeum · Alpokalja
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Vasfüggöny Múzeum felső szakasza
  / A Vasfüggöny Múzeum felső szakasza
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Eredeti UAZ terepjáró is látható, fogható
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Sándor Buschenschank: borozó és bejárat a múzeumba
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / A legújabb vasfüggönyeinkből is kapunk ízelítőt
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Goják Sándor, a múzeum alapítója és tulajdonosa mesél
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Magasfigyelő, múzeum és a Vas-hegy
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / A MaFi (magasfigyelő) tetejéről nyíló panoráma a Vas-hegy felé
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Kilátás Felsőcsatárra a múzeum keleti részéről
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek

A magyar határőrizet történetét és eszközeit bemutató szabadtéri kiállítás Felsőcsatár szőlőhegyén tekinthető meg. Goják Sándor egykori határőr maga vezet körbe saját gyűjtésében.

A 20. századi Magyarország történelmének egyik fontos részlete elevenedik meg szemünk előtt. Autentikus környezetben, hiteles ember (egy volt határőr) gyűjteményében és bemutatásában ismerhetjük meg a határvédelem tárgyait, eszközeit - és magát a Vasfüggönyt is. Goják Sándor négy éven át őrizte az államhatárt (1965 és 1968 között), hogy aztán az évek során összegyűjtött relikviáit megossza a közönséggel is. Az 1990-ben alapított szabadtéri Vasfüggöny Múzeum a Felsőcsatárhoz tartozó Vas-hegyen, a Kápolna-dombon, szépséges környezetben található.

Az emlékhely eredeti eszközökkel (oszlopok, szögesdrótok, aknák és kézigránátok) mutatja be a szocializmus éveinek ezen szegletét. Láthatók itt felállított kerítés-szakaszok, jelzőrendszer, parancsnoki UAZ terepjáró, sőt egy mini kápolna is. Az eredeti "mafi" (magasfigyelő) lépcsőin felkapaszkodva bárkit elfoghat kicsit a határőr-érzés. Egy számítógép vezérlésű szimulátor segítségével pedig - kis, felgereblyézett szakaszon - magunk is megízlelhetjük a határsértők izgalmát. Érdemes kipróbálni!

Négy időszakon keresztül, részletesen ismerkedhet meg a látogató az 1948 és napjaink közötti megoldásokkal, érdekességekkel:

 • 1948/49-től 1956 őszéig,
 • 1957/59-től 1966/71-ig,
 • 1966/70-től 1989-ig,
 • 2005-től napjainkig.

A felállított vitrinekben korabeli sajtóanyagok, hírek, képek emlékeztetnek az eseményekre, szökési kísérletekre - de a bajtársiasságra is. A tárlatvezetés során sok-sok érdekes kérdésre kapunk hallható, látható választ: hol szökött meg Karádi Katalin vagy Páger Antal? Merrefelé találhatók a halomsírok? Mely településeket hívják  hűséges falvaknak, és miért? Megtekinthető a dombtetőn álló (kertszomszéd)  300 éves Mária-kápolna is, ahonnan egy kilátópontról pazar panoráma tárul fel Felsőcsatár és a Kőszegi-hegység felé. Szó esik a híres "csatári kőről" és bányászatáról, a Vas-hegy magyar és osztrák oldaláról, a szomszédos Vaskeresztesről és annak közismert boráról. Szerencsés esetben ez utóbbi kóstolható is a Sándor borozó (vagy ahogy a szomszédok nevezik: Sándor Buschenschank) falai között...

Nyitvatartás

Nyitva:

 • március 1. - október 31.: minden nap 10:00 - 19:00

Árak:

Jegyárak:

 • felnőtt: 1300 Ft
 • diák, nyugdíjas: 1000 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, kérjük, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
Gombos Kálmán
frissítve: 2020-02-19

Tömegközlekedéssel

 • Tömegközlekedéssel csak Felsőcsatár érhető el: a Szombathelyről induló távolsági autóbusz-járatokról a Felsőcsatár, Glavica nevű megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállótól a Z+ jelzésen kell elindulni nyugati irányba (kb. 300 méter), majd balra, a Z jelzésre kanyarodunk. A Pinka-híd után (újabb 300 méter megtétele után) a Z jelzés jobbra letér a Pinka-szurdokba. Mi viszont maradunk az aszfaltos úton, és azon 500 méter emelkedés után jobbra fordulunk (itt tábla is jelzi a múzeumot). További 600 méter után érkezünk a borozó és a múzeum épületéhez.

Autóval

 • A múzeum Szombathely felől a 89-es úton közelíthető meg (18 km). Narda felé kell letérni, majd azon áthaladva jutunk Felsőcsatárra. A faluba érkezés után (a boltnál) azonnal jobbra kell letérni, majd végighajtani, ki a faluból. A Pinka-híd után kb. 500 méterre jobbra letérünk (itt tábla is jelzi a múzeumot). További 600 méter után érkezünk a borozó és múzeum épületéhez. Az ingyenes parkoló vele szemben található.

Koordináták

DD
47.203817, 16.430778
DMS
47°12'13.7"N 16°25'50.8"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 608360 5228806
w3w 
///almáspite.lefarag.szemlél
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Vasfüggöny Múzeum az osztrák-magyar határon

Szőlőhegy Hrsz. 1033.
9794 Felsőcsatár
Telefon +36 30 564 2657

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése