Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Múzeum

Munkácsy Emlékház, Békéscsaba

Múzeum · Alföld
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  / A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  Fénykép: Rappay Balázs, funiQ.hu
 • A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  / A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  Fénykép: Rappay Balázs, funiQ.hu
 • A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  / A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  Fénykép: Rappay Balázs, funiQ.hu
Térkép / Munkácsy Emlékház, Békéscsaba

Munkácsy Mihály gyermekéveit békéscsabai rokonánál töltötte. 1994-ben adták át az Emlékházat, ahol életével dokumentumok és fénymásolatok segítségével ismerkedhetünk meg, munkásságáról pedig 21 eredeti alkotásából - köztük vázlatok, tanulmányalakok, szalonképek, portrék - szerezhetünk átfogó képet.

A 8 évesen megárvult Munkácsy Mihály 1852-ben Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz. Békéscsabára testvérei közül csak Gizella került, akit Reök Sarolta és Steiner Jakab nevelt fel. Steinerék 1850-ben adták el a kúriát Omaszta családnak, amely dinasztia közel száz éven keresztül lakta a házat. Bútoraikat, tárgyaikat megőrizte az evangélikus egyház: az ezekből összeállított szobabelsők tájékoztatnak a századforduló Békéscsabájának kisnemesi, polgári világáról.

Munkácsy 11 éves korában Lángi Mihály békéscsabai asztalosnál kezdett el inaskodni, aki azonban rosszul bánt vele. Inasévei letelte után Aradra költözött. Ezt követően 1865-66-ban élt egy fél évet Békéscsabán, ahol megrendelésekre készített portrékat. Ebben az időszakban készültek például a Húsvéti locsolkodás, a Vidovszky János és felesége arcképe, valamint a Búsuló betyár és az Estebéd pusztán című olajképei.

1866 elején a békéscsabai nagyvendéglőben lépett fel, Szigligeti Ede A mama című vígjátékában alakította Berky Ákost. 1874-ben házasságot kötött Cécile Papier-vel, de Marches báró özvegyével. Nászútjuk első állomása Pest volt, utána pedig Békéscsabára indultak, hogy Munkácsy ismerőseit és rokonait meglátogassák. Itt műtermet rendezett be, ekkor készült a Kukoricás, a Poros út I. és a tanulmányok a Falu hőséhez. Elkészült a Zálogház végleges változata is, majd a Persely előtt és a Leány a kútnál című képek. A Salonban kiállította a Zálogházat.

Munkácsy az 1894-es évben járt utoljára Békéscsabán. Rokonai, Reök Sarolta és Steiner Jakab építették fel 1840-ben azt a 8 szobás klasszicista kúriát, amelyben a magyar festő születésének 150. évfordulóján, 1994-ben alakították ki a Munkácsy Emlékházat. Az itt látható, a festő különféle alkotói korszakait bemutató 21 eredeti Munkácsy-képet a Magyar Nemzeti Galéria anyagából kapta kölcsön az Emlékház, míg a város tulajdonát képező 9 Munkácsy-művet a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum őrzi.

Az épület alatt pince húzódik, ahol hangulatos borkóstolókat rendeznek. A hátsó épületben pedig korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki, ahol Munkácsy Mihály művészetét, a 19. század nemesi-polgári életmódját dolgozzák fel élményszerűen.

Nyitvatartás

Nyitvatartás

Hétfőn zárva.

Szeptember 1.-május 31.:

 • kedd-péntek: 9:00-17:00
 • szombat-vasárnap: 10:00-16:00

Június 1. - szeptember 30.

 • kedd- vasárnap: 10:00-18:00

Árak:

Belépőjegyek :

 • Felnőtt: 600 Ft 
 • Diák, nyugdíjas: 300 Ft
 • 20 fő feletti csoportoknak kedvezmény: 300 Ft/fő
 • 6 év alatt, 70 év felett, pedagógusok, ICOMOS és újságíró igazolvánnyal rendelkezők, sérült embertársaink és kísérőik: ingyenes.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz,kérjük írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-09-02

Tömegközlekedéssel

 • A helyi busszal a Békéscsaba, Kórház megállóig menjünk.

Megközelítés

 • A buszmegállótól a központ felé sétálva 10-20 métert elérjük az Emlékház kapuját.

Autóval

 • Az út szemközti oldalán, vagy a Gyulai út híd felőli részén tudunk parkolni.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Munkácsy Emlékház, Békéscsaba

Gyulai út 5. 
5600 Békéscsaba
Telefon +36 66 442 080

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Akadálymentes Családoknak Rossz időben is ajánlott