Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Múzeum

Kiscelli Múzeum

Múzeum • Duna menti síkság
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: kiscellimuzeum.hu
 • /
  Fénykép: kiscellimuzeum.hu
 • /
  Fénykép: kiscellimuzeum.hu
 • /
  Fénykép: kiscellimuzeum.hu
 • /
  Fénykép: kiscellimuzeum.hu
Térkép / Kiscelli Múzeum
Időjárás

A Kiscelli Múzeum (vagy népszerű nevén Schmidt-kastély) a III. kerületben, Óbudán található. Az eredetileg kolostornak és templomnak helyet adó épületegyüttesben ma Budapest történetével ismerkedhettek meg a 18. századtól napjainkig.

A trinitárius rend kolostora és a hozzá csatlakozó templom Johann Entzenhoffer bécsi építész tervei szerint 1745-1758 között épült, az építtető gróf Zichy Miklós volt. A kolostor melletti kápolnában, később a kolostortemplom főoltárán őrizték a kiscelli Madonnát, amely a mariazelli kegyszobor hitelesített másolata. II. József 1784-ben a trinitárius rendet feloszlatta, a kolostor tárgyait elárverezték.

Ezt követően a barokk stílusú épületegyüttes működött kaszárnyaként, katonai raktárként, de az 1890-es évekig hadikórházként is, majd közel 20 évig üresen állt.

1910-ben vásárolta meg Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros és műgyűjtő, aki, nagy gondot fordítva a megmaradt művészi értékek megőrzésére, kastéllyá alakíttatta. 1935-ben bekövetkezett halálát követően, a végakaratának megfelelően, a kastély és a műgyűjtemény a főváros tulajdonába került, azzal a kikötéssel, hogy épületben múzeumot rendezzenek be.

Az épület végül 1941-től kezd múzeumként működni, de a második világháború során és az 1956-os események alatt is súlyos károkat szenved. A főváros 1976-ban kezdte meg a felújítást. 

Mára az épület felújítva, az egykori templom kiállítótér. Az állandó kiállításokon többek között patinás bútorokat, cégéreket, nyomdagépeket, vagy éppen a pesti Arany Oroszlán Patikát is megnézhetitek. Emellett időszaki kiállításoknak is helyet ad a múzeum, de tartanak foglalkozásokat is különböző korcsoportú gyermekek számára. Ezekről a múzeum honlapján tájékozódhattok.

Nyitvatartás

Nyitva

November 1 - március 31.:  kedd - vasárnap 10.00 - 16.00

Április 1 - október 31.: kedd - vasárnap 10.00 - 18.00

Árak:

Nem kiemelt időszakban:
Felnőtt jegy: 1.200,- Ft/fő

Diák és ifjúsági jegy (6-26 éves korig, ill. diákigazolvánnyal): 600,-Ft/fő

Nyugdíjas jegy (62-70 éves korig): 600,-Ft/fő

Hétvégi családi nap: 800,-Ft/fő

Diákcsoport jegy (10 fő felett): 400,-Ft/fő

Fotó - Videó jegy: 1.000,- Ft/db

 

2018. október 13-tól 2019. február 28-ig a kiemelt árak érvényesek, melyek ennél magasabbak.

Számos esetben a belépés díjtalan, további információkért látogassátok meg a múzeum honlapját.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2018 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
Sarkadi Katalin
Frissítés: 2018-10-30

Tömegközlekedéssel

Margit híd budai hídfőtől a 17-es, 19-es, illetve a 41-es villamossal a Szent Margit Kórház megállóig, rövid séta a Bécsi úton visszafelé, és jobbra fordulva meredek séta felfelé a Kiscelli utcán (összesen kb. 500m gyaloglás)

Kolosy tértől a 165-ös autóbusszal a Remetehegyi út végállomásig utazva, majd kb. 500m séta a Kolostor utcán lefelé.

 

Megközelítés

A Margi híd budai hídfőjétől az Árpád fejedelem útja - Zsigmond tér - Ürömi utca - Szépvölgyi út - Folyondár utca - Remetehegyi út - Kolostor út - Kiscelli utca útvonalon, vagy az Árpád fejedelem útja - Zsigmond tér - Bécsi út - Reménység utcánál visszafordulva - Kiscelli utca útvonalon.

Autóval

Ingyenes parkolási lehetőség a múzeum előtti parkolóban.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Kiscelli Múzeum

Kiscelli utca 108.
1037 Budapest
Telefon +36 1 2500304

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott