Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Múzeum

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

Múzeum • Duna menti síkság
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gólyafészkek a villanyoszlopokon
  / Gólyafészkek a villanyoszlopokon
  Fénykép: Horváth Béla, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gólyatöcs
  / Gólyatöcs
  Fénykép: Ivanics Imre, funiQ.hu
 • A zselici falvakban nem ritka a fehér gólya
  / A zselici falvakban nem ritka a fehér gólya
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Fehér Gólya Múzeum, Kölked

Kölked évszázadok óta együtt él az itt fészkelő fehér gólyákkal, így nem véletlen, hogy itt nyitották meg a múzeumot. A kiállítás során megismerkedhetünk a madarak életmódjával és vándorlási szokásaival, költési időben pedig élőben is megfigyelhetjük a gólyákat.

A Mohácstól nem messze fekvő Kölked és ártéri környezete már régóta kedvelt fészkelő- és táplálkozóhelye a fehér gólyáknak. Szinte magától értetődő volt, hogy itt hozzák létre a gólyákról szóló különleges és egyedülálló múzeumot, ahol a látogatók mindent megtudhatnak a gólyák életmódjáról, vándorlási szokásaikról, a gólyagyűrűzés módszereiről, és ahol interaktív térképen figyelhetjük meg vándorlási útvonalaikat.

Költési időszakban a környező villanyoszlopok fészkeiben élőben is megfigyelhetjük a gyönyörű madarakat. A Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Béda-Karapancsa területén nem csak fehér gólya, hanem sok más gólyaalakú madár él. Gémek százai fészkelnek a helyi nádasokban, és rendszeresen jönnek ki a szemünk elé táplálkozni.

A Fehér Gólya múzeum látogatóinak lehetőségük van kerékpáros túra során belesni a gázló madarak izgalmas életébe. A túra alatt sok más madárral is találkozhatunk, melyeket távcső és határozókönyv segítségével, valamint a madarak hangjai alapján meghatározhatunk.

A múzeumban számos gyermek- és családi programot rendeznek, múzeumpedagógiai programjai pedig élményszerűen, interaktívan segítik a természeti értékek megismerését. A 2002 óta működő Fehér Gólya Múzeum Európában is egyedülálló, hozzá hasonló tematikus múzeum állítólag csak a lengyelországi Klopot településen van.

Nyitvatartás

Szeptember 1 - április 30 .:

 • kedd - szombat 10.00-16.00

Május 1 - augusztus 31. :

 • kedd - szombat 8.00-16.00

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 márciusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Árak:

 • felnőtt: 500 Ft/fő
 • gyermek 18 éves korig: 400 Ft/fő
 • nyugdíjas: 400 Ft/fő
 • óvodás: 250 Ft/fő
 • csoportkedvezmény 20 fő felett: 350 Ft/fő

A belépőjegy tartalmazza a szakvezetést.

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-04-05

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

 Kölked

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott