Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Mocsár, láp

Keleméri Mohos-tavak

Mocsár, láp • Keleméri Mohos-tavak természetvédelmi terület
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Keleméri Mohos-tavak

A Heves-Borsodi-dombság egy kisebb magaslatán két tőzegláp  mentén halad el az Országos Kéktúra. Nyílt vízfelületet alig látunk ugyan, de a nyövényzet élesen elüt környezetétől, még a levegő is megváltozik, ahogy a tavakhoz közelítünk.

Mindkét láp suvadással, azaz lejtőcsuszamlással keletkezett - a nagyobbik 25 ezer, a kisebbik 15 ezer évvel ezelőtt. Mivel akkoriban, a jégkorban a mainál nedvesebb és hűvösebb éghajlat uralkodott, ennek egyes növényzeti emlékeit a hűvös mélyedésben ülő tavacskák megőrizték. Ezért különleges vegetációjuk szükségessé teszi védelmüket, mely természetvédelmi terület formájában öltött testet.

A kezdetben nyílt felületű tavak az évezredek során lassan feltöltődtek, elmocsarasodtak. Ha közel lépünk, láthatjuk a legfelső, mohos réteget, mely buckaszerűen dudorodik a felszínen, alatta másfél méter mélységbe nyúlik a tőzegmoha. A két láp lefolyástalan, vizét csak a csapadék- és talajvíz táplálja. A part közelében, ahol szűk sávban nyílt vízfelületet találunk, békalencsés-hinaras társulás lakja a lápot, beljebb mocsári magasságos, tőzegmohás fűzláp és dagadóláp, tőzegmohás nádas, illetve keskenylevelű gyapjúsásos él a területeten. A fásszárú növényzet azonban egyre nagyobb életteret követel magának. Amióta kutatják,  több mint 70 edényes növényfajt azonosítottak a lápokban. Legértékesebb növényeik a glaciális reliktumok, azaz maradványok: a hüvelyes gyapjúsás, a vidrafű, a kereklevelű harmatfű. A 14 tőzegmohafajt laikus szemmel nem fogjuk tudni azonosítani, de a molyhos nyírt és a füles füzet van esélyünk felismerni. Mivel a Mohos-tavak elszigetelt, teljesen más vegetációba ékelődő lápok, ráadásul parányiak is, ezért állatviláguk nem igazán gazdag.

Keleméren az Aggteleki Nemzeti Park felújított parasztházában, a Mohos-házban a lápról szóló kiállítást tekinthetjük meg.

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben szabadon látogatható természetvédelmi terület.

Árak:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
Frissítés: 2018-06-27

Tömegközlekedéssel

 • A putnoki vasútállomásra Miskolc és Ózd felől érkeznek a vonatok.
 • A Putnok, Fő tér buszmegállót a település főutcáján találjuk, a Kéktúra közelében.
 • A Putnok, vasútállomás bejárati út buszmegálló a vasútállomás épülete mellett van.

Megközelítés

 • Putnokon a vasútállomást és a központban lévő buszmegállót is érinti az Országos Kéktúra. Ezen, tehát a K jelzésen érjük el a tavakat (6,9 km, 212 m szintemelkedés a vasútállomásról).
 • Kelemérről szintén a K jelzést kell választanunk (2,2 km, 87 m szintemelkedés a Mohos-háztól).

Autóval

 • Putnokról a Serényi Béla úton kell az erdőbe indulnunk. Hajtsunk túl a horgásztón, majd amikor utána egy pihenőnél a Kéktúra és egy erdészeti út balra letér az aszfaltról, ott leparkolhatunk. Innen a K jelzés kaptat föl a tavakhoz.
 • Kelemérről a Putnok felé tartó erdei aszfaltút szerpentinjén juthatunk a legközelebb a tavakhoz. Ahol a Kéktúra megérkezik az aszfaltra, ott, a pihenőnél hagyhatjuk az autót. (1,4 km, 91 m szinemelkedés.)
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szint +
Szint -
Többnapos gyalogtúra
63,1 km
18:40 óra
1700 m
1680 m
Mutassa a térképen:

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 1 Közeli túrák
Többnapos gyalogtúra · Észak-Magyarország

Putnok - Bódvaszilas (OKT-24.)

Többnapos gyalogtúra
2017-04-05
közepes Szakasz 24
63,1 km
18:40 óra
1700 m
1680 m
Ettől: Dömsödi Áron,  Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák