Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Látógatóközpont

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa, Réhely)

Látógatóközpont · Alföld · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Fénykép: Lipták Judit, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 • /
  Fénykép: KMNPI
 • A szállás épülete
  / A szállás épülete
  Fénykép: Széll Antal, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 • Részlet a Sterbetz István Emlékszoba tárlatából
  / Részlet a Sterbetz István Emlékszoba tárlatából
  Fénykép: Ezer Ádám, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 • Tájkép szürkemarhákkal
  / Tájkép szürkemarhákkal
  Fénykép: Széll Antal, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 • /
  Fénykép: Széll Antal, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 • /
  Fénykép: Lipták Judit, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Térkép / Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa, Réhely)

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában mindent megtudhatunk hazánk emblematikus madaráról, a túzokról, láthatunk itt régi magyar háziállat fajtákat, de ha kedvünk tartja, kerékpárt is bérelhetünk, s bejárhatjuk a pusztát.

Békés megye északi részén, Dévaványa és Ecsegfalva közt félúton, a puszta közepén találjuk a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutató helyén egy múzeum, egy tanösvény és egy régi háziállatokat bemutató park várja az érdeklődőket. Réhelyben meg is lehet szállni, ami különösen azok számára lehet fontos információ, akik zavartalanul akarják csodálni a csillagos eget és élvezni az éjszakai puszta semmihez sem hasonlítható hangulatát. A közelben van ugyanis hazánk egyik legsötétebb, azaz a fényszennyezésnek legkevésbé kitett vidéke.

A dévaványai-ecsegi puszták első számú természeti értéke a túzok: a múzeum is szinte teljes egészében erről a fokozottan védett madárról szól, de emellett a Nagy-Sárrét egykori és jelenlegi állatvilágát is megismerhetjük, a Sterbetz István Emlékszoba pedig a vadász, író és nemzetközi hírű ornitológus életét és munkásságát mutatja be.

Európa egyik legnagyobb testű madarából, a túzokból alig 1500 él hazánkban, de még így is  a kontinens egyik túzoknagyhatalma vagyunk, épp ezért a faj védelmében kulcsszerepet játszanak a hazai szakemberek. Arra, hogy vadon élő madarat lássunk, a dürgés időszakában van a legnagyobb esély, hisz az udvarlás és a násztánc révületében a madarak ügyet sem vetnek a bámészkodókra. A látogatóközpontból áprilisban szakvezetéses túrák keretében lehet megcsodálni ezt a különös természeti látványosságot.

Réhelyben az év többi részében is láthatunk néhány túzokot. Az itt élő példányok különböző sérülések miatt a természetben már nem tudnának boldogulni, itt viszont biztonságban vannak. A látogatóközpont mellett van egy régi magyar háziállat fajtákat is bemutató udvar, ahol baromfiak, juhok, szürkemarhák és bivalyok mellett szamarak is élnek.

A látogatóközpontból kiindulva tanösvény mutatja be a terület növény- és állatvilágát. A védett területen található kijelölt kerékpártúra útvonalak bejárásához kerékpárbérlésre is van lehetőség. Tavasztól őszig számos programot szerveznek itt, májusban például Túzokfesztivált rendeznek, szeptemberben pedig a környéken gyülekező kék vércséket lehet szervezett túrák során megcsodálni.

Nyitvatartás

Nyitva
 • április 1. - október 31.: hétfő kivételével mindennap 9:00-17:00

Nagyobb csoport érkezését, egyedi programok igénylését érdemes előzetesen bejelenteni és egyeztetni.

Árak:

 • Felnőtt (18 év felett): 500 Ft
 • Kedvezményes jegy (nyugdíjas, gyermek 3-6 éves korig, diák): 400 Ft
 • Családi jegy: 2 fő felnőtt+2 fő gyermek (3-18 évig) + 2-nél több gyermek esetén gyermek pótjegy
  1.500 Ft/család + 300 Ft/gyermek

További kedvezményekről a honlapon tájékozódhattok.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

outdooractive.com User
Szerző
Judit Tóth
Frissítés: 2019-03-19

Tömegközlekedéssel

Dévaványáig vonattal és busszal is utaznatunk; onnan vagy gyalogosan, vagy busszal tudunk Réhelybe kijutni. A buszok azonban meglehetősen ritkán járnak, a vasútállomástól pedig csak hat kilométer a távolság, így lehet, hogy jobban járunk, ha gyalog tesszük meg a távot.

Megközelítés

Az M5-ös autópályán a 44-es kijáratig, onnan Albertirsán át a 4-es úton Kenderesig, majd a falu után jobbra Kisújszálláson és Ecsegfalván át a célig. A látogatóközpont a Dévaványát Ecsegfalvával összekötő műút mellett található.

Autós navigációhoz kattints ide!

Autóval

A látogatóközpont előtt van parkolási lehetőség.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa, Réhely)

5510 Dévaványa, Réhely
Telefon +36 66 483083, +36 30 4452409 Fax +36 66 483083

Tulajdonságok

Családoknak