Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Beágyazás
Látógatóközpont

Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest)

1 Látógatóközpont • Budapest és Környéke
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A látogatóközpont épülete
  / A látogatóközpont épülete
  Fénykép: Judit Tóth, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Tanösvény a város felett
  / Tanösvény a város felett
  Fénykép: Judit Tóth, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A látogatóközponttól induló tanösvény
  / A látogatóközponttól induló tanösvény
  Fénykép: Judit Tóth, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Áprilisban tavaszi héricsek virítanak a hegyen
  / Áprilisban tavaszi héricsek virítanak a hegyen
  Fénykép: Judit Tóth, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest)
Időjárás

A Sas-hegy Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjától alig negyedórányira van csak, mégis teljesen más világba csöppen az, aki feljön ide. A város zaja tompa morajlássá szelídül, és a lenti nyüzsgés helyett egy csapásra a különleges atmoszférájú hegy veszi át a főszerepet, ahonnan elképesztő a panoráma a fővárosra.

A Sas-hegy Természetvédelmi Területen található látogatóközpont kiváló célpont lehet gyermekes családok számára. Míg a felnőttek nézelődnek a kiállításon, a kicsik játszva tanulhatnak a természetről. A Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás mesél a Sas-hegy történetéről és bemutatja a hegy természeti értékeit.

Megismerhetjük többek között az itt élő hüllőket, például a zöld gyíkot, a fali gyíkot, amely a leggyakoribb gyíkfaj a hegyen, a nagyhírű pannon gyíkot, amelyet Kitaibel Pál 1797-ben írt le először. Persze nem maradhat ki a Sas-hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló sem, melynek hossza akár a két métert is meghaladhatja, és a nevével ellentétben ártalmatlan faj. A látogatóközpont előtti szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön lehet megfigyelni a pannon gyíkot és a zöld gyíkot.

A kiállítás megtekintése után érdemes felmenni az emeleti panorámateraszra is, ahonnan remek kilátás tárul elénk. Havonta érdekes programokkal is várják a látogatókat; illetve csoportok számára, előzetes bejelentkezéssel előadásokat, tematikus túrákat is szerveznek. 

A Sas-hegy platójának egyik kis dombocskáján áll a látogatóközpont, a másikon pedig a kilátóterasz, ez utóbbi a központ nyitvatartásával egyidejűleg látogatható. Mindkét helyszínt úgy alakították ki, hogy kerekesszékkel is járható legyen. A teraszról egészen elképesztő panoráma tárul elénk: Buda északi és déli része, valamint a szemközti Pest teljes egészében belátható. A Vár egészen eltörpül alattunk, de tiszta időben minden egyes épület jól kivehető. Szerencsére táblák segítenek eligazodni, hogy merre mit látunk. 

A látogatóközponttól indul az alig egy kilométeres tanösvény, amit csak szakvezetővel szabad látogatni, de ebben az esetben ez nemcsak hogy indokolt a fokozottan védett természeti terület és a terepviszonyok miatt, de egyenesen ajánlott is. A helyi szakemberek olyan érdekességeket mesélnek és mutatnak a rövidke út alatt, hogy még az őshonos budapestiek is csak tátják a szájukat, mi mindent lehet felfedezni a város fölött. 

 

A Turista Magazin cikkét itt tudod elolvasni a helyszínről.

Nyitvatartás

Nyitva

A látogatóközpont nyitvatartásával kapcsolatban itt tudsz tájékozódni.

Árak:

A látogatóközpont jegyárairól itt találsz részletes információkat.

outdooractive.com User
Szerző
Judit Tóth
Frissítés: 2018-10-15

Tömegközlekedéssel

 • A legjobb, ha az Újpalota és Kelenföld között közlekedő, a Budapest Keleti pályaudvart is érintő 8-as autóbusszal elmegyünk a Korompai utcai megállóig, ahonnan pár perc gyaloglással elérjük a látogatóközpontot.

Megközelítés

 • A buszról leszállva a Korompai utcába kell fordulni, és egészen a tetejéig menni, ahonnan a zsákutca Tájék utca nyíllik. Ezen balra forulunk, és az utca végén találjuk a látogatóközpont bejáratát.

Autóval

 • Parkolási lehetőség a bejárat mellett van korlátozott számban, díjmentesen.
Navigáció Google Térképpel

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Hozzászólások és értékelések (1)

Szilágyi László
2018-12-27
Értékelés

Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest)

Tájék utca 26.
1112 Budapest
Telefon +36 30 477 6720, +36 30 408 4370

Tulajdonságok

Akadálymentes Családoknak Rossz időben is ajánlott