Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Látógatóközpont

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Látógatóközpont • Alföld
Ennek a tartalomnak a szerzője:
Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Judit Tóth, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Incze László, Gyulai Almásy-kastély
 • /
  Fénykép: Incze László, Gyulai Almásy-kastély
 • /
  Fénykép: Incze László, Gyulai Almásy-kastély
 • /
  Fénykép: Judit Tóth, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Időjárás

Az Almásy-kastély kiállításán nemcsak a grófok, de az egykori személyzet is főszerepet kap, a látogatók pedig megtudhatják, századokkal ezelőtt hogyan zajlottak az ünnepek és milyenek voltak a szürke hétköznapok egy alföldi kastélyban.

A kastély hivatalos neve tulajdonképpen Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély, ugyanis e három arisztokrata család lakta azt az évszázadok során.

Downtown Abbey magyarul, akár a népszerű brit sorozattól is kölcsönözhetnénk a kastély állandó kiállításának a címét, ugyanis itt a látogatók nemcsak a kastély birtokosainak életébe, de az őket kiszolgáló személyzet mindennapjaiba is beleshetnek. Megismerhetjük a kastély szigorú tekintetű házvezetőnőjét, megtudhatjuk többek között, hogy hol és milyen körülmények között laktak a komornák, hogyan melegítették elő a ház úrnőjének ágyát, hogyan fényesítették az ezüstöt, de kipróbálhatjuk azt is, milyen súlyos kulcscsomót kellett a házvezetőnőnek a derekán hordania.

Az interaktivitás ezen a kiállításon nemcsak vonzó hívószó, itt tényleg mindent kipróbálhatunk, megtapinthatunk, és olyan különleges technológiával is találkozhatunk, mint a holoprojektor, melynek segítségével tényleg életre kelnek a kastély lakói. Ami külön jó, hogy nemcsak a történelemkönyvek száraz tényeiről olvashatunk, de a korabeli hétköznapok is megelevenednek. Megtudhatjuk például, hogy akár nyolcvan gyertyát is elhasználhattak egyetlen nap alatt a kastélyban; kiderül, hogyan lehet úgy befűteni a cserépkályhát, hogy azt a ház lakói ne vegyék észre; arról is olvashatunk, hogy milyen napirend szerint éltek a ház urai, és megszagolhatjuk a kor jellemző parfümjeit is, köztük a „Nemzet illatát”, melyet Obonyai János orvosdoktor fejlesztett ki 1846-ban.

A gyulai kastélyban nem túlzás, órákat el lehet tölteni anélkül, hogy egy percig is unatkoznánk. A kiállításokat tárlatvezetéssel és önállóan is bebarangolhatjuk, de tapasztalatból mondom, a legjobban akkor járunk, ha előbb így, aztán úgy is végigjárjuk a termeket, mert vétek lenne elszalasztani a tárlatvezető érdekes anekdotáit, ugyanakkor az interaktív elemek felfedezése is remek szórakozás.

Ha szeretnél még többet megtundi a kastélyról, kattints a turistamagazin.hu oldalon megjelent cikkre!

Nyitvatartás

Nyitva

A látogatóközpont nyitvatartásával kapcsolatban itt tudsz tájékozódni.

Árak:

A látogatóközpont jegyáraival kapcsolatban itt lehet tájékozódni.

outdooractive.com User
Szerző
Judit Tóth
Frissítés: 2017-09-25

Tömegközlekedéssel

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot Gyula belvárosában, a várral szemben, a Várfürdő szomszédságában találjuk. Gyula Budapestről menetrendszerint közlekedő távolsági autóbuszokkal, közvetlen járatokkal is elérhető. Vonattal Budapestről békéscsabai átszállással juthatunk el Gyulára. 

Megközelítés

Budapest felől az M5 autópályán, majd az M44 úton, Szeged és Debrecen felől a 47-es úton, Békéscsabán keresztül közelítheti meg a román határ melletti várost. Navigációhoz kattints ide!

Autóval

A kastély és a vár között találunk parkolót, illetve a környékbeli utcákon tudunk még parkolni.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Várkert 
5700 Gyula
Telefon +36 66 650218

Tulajdonságok

Családoknak Rossz időben is ajánlott

A mai időjárás