Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Kolostor

Gönci pálos kolostorrom

Kolostor · Abaúji-Hegyalja · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kolostorrom a turistaútról nézve
  / A kolostorrom a turistaútról nézve
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az oldalfalak állnak
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A rom szemből
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

Más kolostorromjainkhoz hasonlítva jó állapotú, izgalmas hangulatú kolostorrom Gönc és Telkibánya közt félúton, az erdő mélyén.

A 320 méterrel a tengerszint felett található kolostort a XIV. században kezdték építeni, majd a következő század elejétől használni. 1371-ben Nagy Lajos király alapította, majd a pálos rend használta egészen a XVI. századig, amikor magára hagyták.

A kolostor alapításának dátumát nem ismerjük. Első említése a XIV. századból való, amikor Nagy Lajos király malom építését engedélyezte a falu fölötti erdőben a gönci szerzeteseknek. A kolostor a szerzetesek elszegényedésével párhuzamosan, a XVI. század elejétől indult hanyatlásnak. A rendet többször is kifosztották, és a kolostor mindössze néhány évtized alatt elnéptelenedett, tönkrement. A rom régészeti feltárása a 20. század első felében indult meg, de sajnos a falak a mai napig pusztulnak. A hajó, a szentély és a torony fő falai még állnak, s egy kis méretű kolostorról tanúskodnak. A főbejárat faragott, csúcsíves ablakát Göncön, a Huszita-házban tekinthetjük meg.

Szinte tetőig állnak a templomhajó falai, a monostor elpusztult. A három-boltszakos hajó nyugati homlokzatán volt a bejárat, míg a kolostor felől csak a szentélybe vezetett a sekrestye ajtaja. Mind a hajó, mind a támpilléres, poligonális szentély 3-3 boltszakaszos, keresztboltozatos volt. A templomhajóhoz északról folyosó csatlakozott, a diadalívre irányított ferde betekintő nyílásokkal. A hajó és a szentély csatlakozásánál többszintes, négyzetes építmény volt (torony?), földszinti bejárata a folyosóról nyílt. Ettől keletre nagyobb helyiség volt, talán sekrestye lehetett. Innen nyílt a templom bejárata, egy meglehetősen szűk ajtón keresztül lehetett a templomba jutni. A kolostorrész egyéb helyiségeire következtetni sem lehet, a kőanyagot valószínűleg mesterségesen kitermelték. Külön figyelmet érdemel a szentély északi falának ún. „denevérszárnyú” konzolja. (Forrás)

Nyitvatartás

Nyitva

A rom egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület.

outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
Frissítés: 2018-10-25

Tömegközlekedéssel

Legegyszerűbben Telkibánya felől közelíthetjük meg - autóval pedig nem is tudunk fölhajtani a környékre. Telkibányára Hidasnémetiből járnak autóbuszok, melyet Miskolc felől vonattal tudunk megközelíteni. Szórványosan Füzérrel is van buszos összeköttetése a falunak.

Göncről is elérhetjük a romot, a település vonattal és busszal is kapcsolódik a környező falvakhoz és legfőképpen Hidasnémetihez, de a tömegközlekedési rendszer errefelé észszerűteln, esetleges és bonyolult, a csatlakozások sokszor nem megoldottak, ezért mindenképpen tájékozódjunk előre lehetőségeinkről.

Megközelítés

Legegyszerűbben Göncről a piros kereszt jelzésen, vagy Telkibányáról a piros sáv jelzésű turistaúton érhetjük el. Mindkét irányból nagyjából 1 órás menetre kell számítani (kényelmes tempóban).

Autóval

Mind Göncön, mind Telkibányán találunk útszéli parkolóhelyet a falu végében, szélein.

Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szint +
Szint -
13,9 km
4:30 óra
552 m
604 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 1 Közeli túrák
Gyalogtúra · Észak-Magyarország

Zempléni sziklákon

2017-07-31
könnyű nyitva
13,9 km
4:30 óra
552 m
604 m
1
Ettől: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák