Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Kilátóhely

Szépkilátó és Római-forrás, Balatongyörök

· 1 értékelés · Kilátóhely · Balaton
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A balatongyöröki Szépkilátó
  / A balatongyöröki Szépkilátó
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
 • A balatongyöröki Szépkilátó
  / A balatongyöröki Szépkilátó
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A balatongyöröki Szépkilátó
  / A balatongyöröki Szépkilátó
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A balatongyöröki Szépkilátó télen
  / A balatongyöröki Szépkilátó télen
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Mezítlábas medence és Római-forrás a balatongyöröki Szépkilátó alatt
  / Mezítlábas medence és Római-forrás a balatongyöröki Szépkilátó alatt
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ
Térkép / Szépkilátó és Római-forrás, Balatongyörök

Balatongyörök északkeleti végén, közvetlenül az út mellett találjuk a Szépkilátót, ahonnan a Balaton-part egyik legszebb panorámája nyílik meg előttünk: balra tőlünk a Tapolcai-medence tanúhegyei sorakoznak, előttük a Szigligeti várral, míg köztünk a Balaton víztükre csillog.

Balatongyörök északkeleti részén, a 71-es út mellett találjuk a 140 méter magasságú dombon lévő Szépkilátót, ami azok számára is elérhető, akik nem tudnak felsétálni az általában hegy- vagy dombtetőkön álló kilátókhoz. A Szépkilátónak az az egyik nagy előny, hogy az út is magasan megy a parthoz képest, így a parkolóból már szinte ott is vagyunk a kilátópontnál. Mivel itt nem épített kilátótól van szó, hanem egy olyan, különleges helyről, ahonnan túlzás nélkül az egész Balaton-part egyik legszebb panorámáját láthatjuk.

Előttünk terülnek el a Tapolcai-medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy és a Haláp. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét, előterükben a Szigligeti vár képe ragadja magával a szemlélődő figyelmét, miközben előttünk terül el a Balaton végtelen tömege. A szabadon látogatható kilátópont közelében parkolót, piknik asztalokat, büféket és illemhelyeket is találunk.

Festetics Tasziló felesége, Hamilton Mária is szívesen kocsizott ki ide, és hogy a hely szépségét növelje, fenyőfákat telepíttetett. A domb tetején álló feketefenyőket állítólag még maga Hamilton Mária ültettette. A mai Szépkilátót korábban Kápolna-dombként emlegették, ami arra utal, hogy aljában valamikor kápolna állt. A szájhagyomány szerint mellette kolostor is állt, amelyet domonkos rendi szerzetesek laktak. A Szépkilátó nevet Eötvös Károly adta neki 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép kilátás. Ma egy fatáblába vésett idézet emlékszik meg Eötvösről és az általa látott, már akkor is csodás panorámáról.

A kilátópont alatti domb tövében lévő Római-forrás - ahova lépcső vezet - elnevezése annak eredetére utal. A római korban egy villa és az ahhoz tartozó fürdő állt a domb aljában, amelyek feltárását 1938-ban kezdték el. Az egykori villa rusticát és a fürdőházat is a forrás látta el vízzel. A romok ma a Györöki Ifitábor területén találhatóak, bemutatásukra még nincs lehetőség. A Római-forrás környékét 2001-ben újították fel, a víz ma egy kőkúton keresztül csordogál a hangulatos, árnyas fák tövében. A forrás kristálytiszta vize halk csörgedezés után kis tóban gyűlik össze, amelynek környékén szalonnasütő és padok várják a látogatókat. A forrás és a tavacska között kőtömb emelkedik, amelyen fém kapaszkodó fut körbe, hogy akinek kedve van, mezítláb sétálhasson egyet a hűsítő vízben, miközben a talajba ágyazott különböző méretű és felületű kövek masszírozzák a talpát.

Évek óta a Szépkilátó ad otthont a Római kori vigasságoknak, amely a rómaiak egykori jelenlétének, és a ma is jelenlévő borkultúrának állít emléket.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-04-18

Tömegközlekedéssel

 • Számtalan távolsági és helyközi buszjárat megáll itt, a Balatongyörök, Szépkilátó megállót kell figyelni.

Megközelítés

 • A buszmegálló közvetlenül a Szépkilátó mellett található.
 • A parkolóból egy sétány vezet a kilátópontig (100 m).

Autóval

 • A 71-es út mentén nagy parkoló várja a nézelődöket.
Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Hozzászólások és értékelések (1)

Rehák Renáta
2019-06-09
Értékelés

Szépkilátó és Római-forrás, Balatongyörök

 Balatongyörök

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Akadálymentes