Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Kilátóhely

Soproni Tűztorony

Kilátóhely · Alpokalja
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A soproni Tűztorony
  / A soproni Tűztorony
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Hűségkapu, a Tűztorony bejárati kapuja
  Fénykép: Veszelovszki Luca, funiQ.hu
 • / A soproni Fő tér a Tűztoronyból nézve
  Fénykép: Veszelovszki Luca, funiQ.hu
 • / Évszázados falak a Tűztorony fogadóközpontjának alagsorában
  Fénykép: Veszelovszki Luca, funiQ

Sopron jelképe a Tűztorony, amely a barokk belváros szinte minden pontjáról látszik. Az 58 méteres épület története még a római korban kezdődött, ám jelentősége az eltelt évszázadok alatt sem csökkent. Kedvelt kilátópont, ahonnan Sopron, a Fertő tó és a környező hegyek páratlan látványt nyújtanak.

Sopron jelképe a város főterén álló Várostorony, közismert nevén: Tűztorony. A belváros szinte minden pontjáról látható az 58 méter magas épület, amelynek története valószínűleg a római korban kezdődik. Több korszakon át építették. Négyszögletes alsó része Árpád-kori, a 13. század végén épült, míg a hengeres, gótikus ablakokkal alsó rész a 14-15. századból, a reneszánsz stílusú kőerkély a 17. századból, a nyolcszögletű felső rész pedig a 18. századból származik. A rézkupola tetején figyelő, kétfejű sast formázó szélforgóhoz érdekes legenda kötődik: ha észak-déli irányba áll, a hagyomány szerint eső lesz.

A torony aljában kialakított Múzeumi Információs és Fogadóközpontban vásárolhatjuk meg jegyünket, amellyel megmászhatjuk a majdnem 200 fokból álló lépcsősort, hogy felérjünk a torony alsó körerkélyén kialakított kilátószintre. A könnyen megmászható, egyenes falépcsők sorát szűk, kő csigalépcső váltja fel, majd magas fokú betonlépcsőket hagyva magunk mögött érünk fel a körbejárható kilátószintre, ahonnan Sopron terei, háztetői, tornyai mosolyognak ránk, míg a távolban jól látszanak a környező hegyek és a Fertő-tó, de igazán szép időben az Alpok vonulatait is megcsodálhatjuk.

A Fogadóközpont alagsorában megtekinthetjük az egykori Borostyánkő út, a római kaputorony és az Árpád-kori falrészek feltárt maradványait, valamint a római kori város, Scarbantia feltárása során talált kőemlékeket. Számos régészeti leletet állítottak ki itt, köztük néhány, a középkori Sopron épületeiből származó kőfaragvánnyal. Emellett egy, Sopron belvárosát bemutató makettet is láthatunk az információs táblák sora után. Kihasználva az épület kedvező, múzeumokat összekötő helyzetét, ma már egy helyről elérhető a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Lackner-ház és a Tűztorony. Természetesen a Tűztorony kicsinyített mása is helyet kapott a soproni Mini Vármegye Makettpark 30-nál is több látnivalója között.

Nyitvatartás

 • Január-április: hétfő-vasárnap 10-18 óráig
 • Május-szeptember: hétfő-vasárnap 10-20 óráig
 • Október-december: hétfő-vasárnap 10-18 óráig

Árak:

 • Felnőtt: 1150 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 580 Ft
 • Gyermek: 300 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 áprilisi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
Frissítés: 2019-10-30

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszokkal a Sopron, Ógabona tér, Újteleki u. megállóig érdemes utazni.

Megközelítés

 • A megállóból egy kis közön keresztül átmegyünk a Színház utcába, majd jobbra néhány méter után a templom melletti sétányon (Bünker János Rajnárd köz) keresztül jutunk el a Templom utcáig. Azon balra fordulunk, és hamarosan a Fő térre érünk. A tér átellenes végében már láthatjuk is a tornyot (400 m).

Autóval

 • A Színház utca teljes hosszában tudunk parkolni (fizetős).
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Soproni Tűztorony

9400 Sopron

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • 2 Közeli túrák
2019-12-05
közepes Szakasz 5
18,9 km
4:55 óra
204 m
209 m
Ettől: Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
2019-12-05
közepes Többnapos túra
318 km
81:13 óra
3030 m
2976 m
Ettől: Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
 • 2 Közeli túrák