Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Kilátóhely

Nagy Péter-mennykő

Kilátóhely · Tokaj-Zempléni-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Nagy Péter-mennykő
  / Nagy Péter-mennykő
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kemence-patak völgyére a Nagy Péter-mennykőről
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Milic-csoportra a Nagy Péter-mennykőről
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagy Péter-mennykő
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sátoros-hegyek a Nagy Péter-mennykőről
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szemben a Milic-csoport (Nagy Péter-mennykő)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panorámafotó - kattints a nagyobb méretért! (Nagy Péter-mennykő)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rét a Nagy Péter-mennykő előtt
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A Zempléni-hegység belső területének neves kilátóhelyei közül a legmagasabb elhelyezkedésű, melynek tetejéről széles panorámában tárul elénk a hegyvidék szerkezete és végtelen erdőrengetege.

A Nagy Péter-mennykő 709 méter magas sziklahomloka egy krioplanációs, azaz fagy által kialakított sziklatorony tetején található. A jégkorszakok idején a fagypont körüli hőmérséklet okozta folyamatos térfogatváltozások, illetve a kőzet repedéseibe befolyó, majd ott megfagyó víz váltotta ki a szikla aprózódását, melynek következtében a környezetéből kiemelkedő bástyaszerű alakzat jött létre. Ennek a bástyának a tetejére érkezünk, amikor felkeressük a Zemplén e páratlan panorámapontját.

Már a K jelzésről idáig vezető ösvény is meseszép, ősöreg bükkösön halad keresztül, melyet érintetlen hangulata tesz különlegessé. Amikor kilépünk a sziklacsúcsra, széles kilátás tárul föl előttünk: a Zemplén magyarországi szakaszának középső, hegyvölgyes tömege mellett feltűnik a távolban az államhatárt hordozó Milic-csoport, alatta ott fehérlik a magányos andezitkúpon ülő füzéri vár. Jobbra fordulva a Kemence-patak hosszú, mélyen bevágódott völgyét követhetjük tekintetünkkel. Ez keleties futású, majd hirtelen északnak fordul, hogy Pálházánál, a Hegyköz medencéjében érjen véget. Nem véletlenül építették éppen ide az egykor Nyíregyházáig tartó kisvasúti vonalrendszer pálházi mellékágát. A vasút a hegység belső területein kitermelt fát szállította a feldolgozásért felelős városi területek irányába. A pályát a Kemence-völgyön lehetett a nagy kiterjedésű hegyvidék mélyéhez legközelebb vezetni. (A kisvasúton napjainkban is utazhatunk Rostallótól Pálházáig.)

A Zemplén kilátóhelyei közül a Nagy Péter-mennykő tárja fel legjobban a hegyvidék szerkezetét, lehetőséget adva annak feltérképezésére. Hazánkban teljesen egyedülálló tájkép bontakozik ki szemünk előtt: az országban megszokott kerekded középhegységi formákkal szemben itt háromszög alakú hegyekkel, viszonylag nagy lejtőmeredekségű hegyoldalakkal találkozunk. Éppen innen ered a térség legnagyobb városának, Sátoraljaújhelynek a neve is: a fölötte magasodó, a Nagy Péter-mennykőről keleti irányban, takarás mögül kiemelkedő, hegyes csúcsú magaslatokat alakjuk után Sátoros-hegyeknek nevezik. Feltűnő még a Zemplén kiterjedése is: óriási összefüggő erdőség tölti be látóterünket. Sajnos jellemző ugyanakkor, hogy elszomorítóan nagy területeken rondítanak a képbe hatalmas, barbár tarvágások - ez is zempléni sajátosság, az ország egyéb tájaihoz képest itt különösen szembetűnő ezek jelenléte és sokasága. A Zemplén csupacsúcs hegység: nem találunk kiterjedt fennsíkokat, a számtalan csúcs, hullámzó hegygerinc alkotta tömeget mély, hosszú futású völgyek tagolják.

Tiszta időben a Milic-csoporttól jobbra feltűnik a Kárpátok vulkáni övezetének egy távolabbi, a Mátrához hasonló magasságú tagja, a Vihorlát gerince.

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-04-07

Tömegközlekedéssel

 • A Regéc, autóbusz-forduló buszmegállóba napi néhány járat érkezik.
 • A Háromhuta, (Középhuta) templom megállótól is indulhatunk.
 • Rostallóra a Pálházi Erdei Vasúttal utazhatunk Pálházáról.

Megközelítés

 • Regécről a K jelzés visz a leggyorsabban a célhoz. Ebből egy tisztásnál bal felé ágazik ki a K▲ jelzésű ösvény, melyen 10 perc séta a kilátóhely (6,9 km, 376 m szintemelkedés).
 • Rövidebb út is kínálkozik, ha a Z turistaúton vágunk neki. Amikor a Z jelzésen elérünk egy fenyvest, melynek alján sziklák hevernek, meredeken felfelé kaptatunk. A varázslatos útszakasz végén elhagyjuk a sűrűt, és kilépünk egy erdészeti út-csomópontba. Itt a turistaút balra fordul. Nekünk azonban egyenesen kell továbbindulnunk, a kerítés által jobbról kísért dózerúton. Ha pár percen belül mindkét oldalról hatalmas tarvágások kerítései kísérnek mindkét oldalunkon, akkor jó helyen járunk, nem sokkal a Nagy Péter-mennykő elágazása előtt érjük el a K jelzést a kerítés sarkánál. Ezzel a levágással jó félórát spórolhatunk (6,1 km, 316 m szintemelkedés).
 • Középhutáról a S jelzésen kell fölkaptatnunk a Mlaka-rétig, majd ott balra fordulni a K jelzésre. Hosszú gyaloglás után jobbra ágazik ki a K▲ egy tisztásnál, ez mutatja az utat a Nagy Péter-mennykőre (6,8 km, 456 m szintemelkedés).
 • Rostallóról a S jelzésen kell fölkaptatnunk a Mlaka-rétig, majd ott jobbra térni a K jelzésre. Hosszú gyaloglás után jobbra ágazik ki a K▲ egy tisztásnál, ez vezet a Nagy Péter-mennykőre (6,9 km, 454 m szintemelkedés).

Autóval

 • Regécen a főutcán parkolhatunk, de kihajthatunk az autóval a faluból, és egy rövid emelkedő végén jobbra, ahol a várat látjuk földút indul. Itt parkolhatunk. A Z jelzés az aszfalton fut.
 • Középhután a falu bejáratnánál, az erdőszélen hagyhatjuk az autót.
 • Rostalló közelében a Kőkapu hotelnél van parkoló, de a kisvasút rostallói végállomásánál is le lehet parkolni az erdőben.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
48.419568, 21.388181
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
48°25'10.4"N 21°23'17.5"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34U 528721 5363007
w3w (what3words) 
///honorál.kisbabák.csodás
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
19,8 km
6:00 óra
703 m
703 m
14,5 km
5:00 óra
517 m
669 m
20,1 km
6:08 óra
622 m
620 m
54,5 km
16:35 óra
1675 m
1475 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.

Profilkép

A többiek fényképei


Nagy Péter-mennykő

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 4 Közeli túrák
Gyalogtúra · Központi-Zemplén
A zempléni természet legjava
közepes nyitva
19,8 km
6:00 óra
703 m
703 m
A Zemplén völgyeinek mélyére, bérceinek fokára kalauzol ez a kiadós, élménydús körtúra. Felfedezzük a hegység központi tömegét, mélyen behatolunk a ...
2
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Központi-Zemplén
Egy nap a zempléni vadonban
közepes nyitva
14,5 km
5:00 óra
517 m
669 m
Kilátóhelyekben gazdag turistaút, mely alig járt, helyenként háborítatlannak tetsző erdőket érint a Zempléni-hegység középső, vadregényes részén.
1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Központi-Zemplén
Szép kilátás: A Zemplén esszenciája
közepes
20,1 km
6:08 óra
622 m
620 m
Sólyom-bérc, Kerek-kő és Nagy-Péter-mennykő: a Zemplén három legszebb látványpontja egy túrában.
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Észak-Magyarország
Boldogkőváralja - Nagy-nyugodó (OKT-26.)
közepes Szakasz 26 nyitva
54,5 km
16:35 óra
1675 m
1475 m
A Zemplénbe lépve hazánk legkevesebbek által látogatott, s egyben leginkább kárpáti jellegű hegységébe teszünk túrát. Kőgörgeteges patakvölgyeket, ...
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Közeli túrák