Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Kilátó

Zsíros-dombi kilátó (Kökény)

Kilátó • Dél-Baranyai-dombság
Ennek a tartalomnak a szerzője:
Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás a Zsíros-dombi kilátóból a Kökényi-tóra
  / Kilátás a Zsíros-dombi kilátóból a Kökényi-tóra
  Fénykép: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Zsíros-dombi kilátó (Kökény)
Időjárás

Kökény község közelében találhatóak a Malomvölgyi tavak. A rendszert két tó alkotja: a kisebbik a Kökényi-tó, a nagyobbik a Malomvölgyi 2-es tó. Mellettük három kilátó is áll.

A Kökényi-tó keleti oldalán épült a nagyobbik, a Zsíros-dombi kilátó. A fából készült, szép építmény Szatyor Győző tervei alapján készült el 2005-ben, a tetejéről főleg a tó nyugati partjára láthatunk rá. A környék kellemes kikapcsolódási lehetőségeket kínál, a Kökényi-tó kényelmes sétával körbejárható. A közelében több fedett esőbeálló, játszótér, illetve tucatny pihenő- és tűzrakóhely várja a kirándulókat.

Erre járva érdemes felkeresni az István-kilátót, amely csak párszáz méterre található, valamint a Bagolyvár-kilátót is. (És, ha az időtők engedi, ne hagyjátok ki a Mecsek többi kilátóját sem! )

A Malomvölgyi tórendszert mesterségesen alakították ki a 1970-es években úgy, hogy völgyzárógáttal duzzasztották fel a közeli patakokat. Napjainkban kedvelt horgászhely, kényelmes állásokkal a parton,  fürdeni azonban tilos!

A tavakhoz legközelebb eső két település Kökény és Keszü, de Pécs is csak pár kilométer távolságra van, így a környék hamar a Mecsek egyik felkapott kirándulóhelyévé vált.

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
Edit Martin
Frissítés: 2017-12-30

Tömegközlekedéssel

 • Ha a kilátót a legrövidebb úton, azaz Kökény felől szeretnénk megközelíteni, a pécsi autóbusz-állomásról induló járattal érdemes utaznunk, és a Kökény, forduló megállónál kell leszállnunk. A menetidő 20 perc.
 • Keszüről is átsétálhatunk a kilátóhoz, ebben az esetben a Keszü, Malomvölgyi út megálló a legjobb választás. Idáig Pécsről 16 perc alatt ér ki a busz.

Megközelítés

Jelzett turistaút nincs a Malomvölgyi tavak körül, de a parkerdőben sok, jól kiépített ösvény kanyarog.

 • A Kökény, forduló buszmegállótól a Kossuth utcán induljunk dél felé, majd a Szent Anna templomnál forduljunk jobbra, az Alsó közre! Ezen sétáljunk a parkolóig, aztán a sorompón túl kövessük az ösvényt, jobb felé kerülve a Kökényi-tavat! Innen már meg is pillantjuk az építményt (1,4 km).
 • A Keszü, Malomvölgyi út buszmegállótól a Malomvölgyi úton induljunk kelet felé, majd a tó partjára érve forduljunk jobbra a kiépített ösvényen! A két tó között forduljunk balra, a Kökényi-tó keleti partján pedig jobbra. Ezt az utat követve hamarosan elérjük a hegyoldalban álló kilátóhoz vezető csapást és falépcsőt (3,0 km).
 • A kökényi Alsó köz végén lévő parkolóból 800 méteres sétával érjük el a kilátót. A sorompót megkerülve haladjunk észak felé a földúton, aztán a Kökényi-tavat jobbra kerülve hamarosan megpillantjuk a hegyoldalban álló építményt.

Autóval

 • Kökényen az Alsó köz végén, a sorompó előtt van ingyenes parkolási lehetőség.
Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Zsíros-dombi kilátó (Kökény)

 Pécs

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak

A mai időjárás