Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Kilátó

Oladi kilátó (Szombathely)

Kilátó · Nyugat-Dunántúl
Ennek a tartalomnak a szerzője
Együttműködő szervezetek Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az oladi kilátó keleti irányból
  / Az oladi kilátó keleti irányból
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Kilátás Szombathely középső részére
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Kilátás Szombathely középső részére
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Kilátás az oladi lakótelepre
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Répce-völgyi és kisalföldi panoráma, lakóteleppel az előtérben
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Apró, sarkos ablakok: minimalista tervezés
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek
 • / Lépcsősor
  Fénykép: Gombos Kálmán, Együttműködő szervezetek

Szombathelyen is akad egy Rózsadomb: ennek tetején áll az Oladi kilátó. Bár az elmúlt évtizedek során a környező park fái magasra nőttek, mégis ismert és közkedvelt hely. Megközelítése is egyszerű, ráadásul a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra is itt halad keresztül.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület 1935-ben, fennállásának 50. évfordulója alkalmából egy kilátótorony építését határozta el. Nem ment könnyen: kezdetben telek-probléma és anyagi korlátok is nehezítették az építkezést. Végül egy évvel később, 1936-ban adták át az oladi városrész (korábban önálló falu) 241 méter magas dombján az új épületet. A kilátót dr. Zalai Tóth János, Szombathely egykori főmérnöke tervezte (ő készítette elő a Vasi Múzeumfalu és a Csónakázó-tó kialakítását is). Az épület vonalvezetése letisztult és visszafogott, a falak felületét csak a sarkosan kialakított ablak-párok törik meg. Magassága 12 méter, a kilátószint fedett és körben üvegezett.

Látogatása éveken keresztül 20 filléres áron volt lehetséges (gyerekeknek 10 fillér). Ez jelentős bevétel volt az Egyesületnek a komoly beruházás után. Már az első (csonka) évben több mint 1600-an látogatták, tehát a népszerűsége nem volt kérdéses.

Az épület környékét az 1960-as évek végén átformálták. Kialakítottak 12000 négyzetméter zöldfelületet, és sok-sok fát (nyolcezer erdei fenyőt és négyezer vöröstölgyet) ültettek el. Ennek a java részét a városlakók végezték el, társadalmi munkában. A fák egészséges növekedésnek indultak, és néhány évtized alatt a kilátó felső szintjét is elérték, sőt néhol meg is haladták.

A kilátás emiatt korlátozott, két helyen gyönyörködhet a látogató a panorámában. Az új oladi városrész (lakópark és lakótelep) felé nem csak a közeli házak miatt érdemes kitekinteni, a szem itt egészen a Kisalföld sík vidékéig kalandozhat. A másik - fák közötti - lehetőség elsősorban Szombathelyre fókuszál: annak északkeleti és középső részére láthatunk rá.

Az alsó szinten egy 1970-es évekből származó Magyarország térkép fogad. Az első lépcsősorok mentén, a falakon a kilátó múltja elevenedik meg egy állandó kiállítás részeként. Korabeli dokumentumok másolatai vehetők szemügyre, és itt található az 1985-ös, ötven éves évfordulós emléktábla is.

Akkor, azaz 1985-ben a kilátó egy komolyabb renováláson esett át. A nyolcvan éves évforduló alkalmából, 2015-ben pedig a Hefele Menyhért Középiskola diákjai - oktatójuk vezetésével - megszabadították az épület lábazati részét a falfirkáktól, és kívül-belül kijavították, újrafestették az első lépcsőfordulóig.

A torony jövője elsősorban az anyagiakon múlik. Lehetőség lenne felfelé újabb szinteket létrehozni, ez azonban komoly költségekkel járna. A másik megoldás a park fáinak ritkítása, visszametszése, gyérítése. Ennek a terveit 2018 végén dolgozták ki egy parképítő cég szakemberei.

Nyitvatartás

A kilátó május 1. és szeptember 30. között minden nap 10-től 18 óráig tart nyitva.

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
Gombos Kálmán
Frissítés: 2019-11-13

Tömegközlekedéssel

 • A Vasútállomástól induló, 22 jelű helyi járatos autóbuszokat célszerű leginkább választani, és a végállomásig (Kilátó út) utazni.
 • A Vasútállomástól indulnak az 5 jelű helyi járatos autóbuszok is. Ezek végállomása - az Oladi buszforduló - szintén a kilátó közelében van.

Megközelítés

 • Kilátó út megállótól (22-es busz) 15 métert megyünk nyugati irányba, majd ott jobbra fordulunk, 50 métert megtéve a gyalogösvényen a kilátóig.
 • Az Oladi buszforduló megállótól 500 métert megyünk a K jelzésen keleti irányba a "Kilátó szomjoltó" sörözőig. Itt jobbra, felfelé kanyarodunk, maradva a K jelzésen, amely (150 méternyi cikkcakk után) a kilátóhoz vezet.

Autóval

 • A Kilátó úton - a KRESZ-t betartva - lehetséges parkolni, ingyenesen.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Oladi kilátó (Szombathely)

Kilátó út 1.
9700 Szombathely

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott