Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Kiállítási központ

Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum

Kiállítási központ • Nyírség
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
 • /
  Fénykép: nyirerdo.hu
Térkép / Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum

Az Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum az elmúlt években nem csak a kirándulók és túrázók, de az óvodás és iskolás csoportok, valamint a családok kedvelt úti célja is lett.

Az Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Bánki Pihenőcentrum központi épületében a 60 fő befogadására alkalmas, modern konferenciaterem mellett 3 bemutatótermet is megcsodálhattok. Ennek során betekintést nyerhettek többek között dr. Szemerédi Miklós nyugdíjas erdőmérnök gyűjteményébe, valamint az Erdőspuszták kutatói által készített korabeli fotókból, illetve a tájra jellemző használati tárgyakból összeállított kiállításba is. Ezek mellett az Erdőspuszták élővilágát is megismerhetitek a preparált állatok nyomán, mint például: dámszarvas, vaddisznó, róka, mezei nyúl, borz és számos madárfaj.

Az Arborétum területén is számos lehetőség vár rátok, úgy mint az Év fái tanösvény, a fából készült játszótér, a kilátó vagy a környezetbe jól illeszkedő szabadtéri foglalkoztatóház, melyek az erdei iskolás foglalkozások kedvelt helyszínei.

A vákáncsos kunyhó, valamint az abban található használati tárgyak megtekintésével megismerhetitek a debreceni erdőtelepítők életmódját is.

A 15 hektáros fűvészkert elsősorban fagyűjteményből, lombos, fenyő- és cserjefélékből áll. Az arborétum védett környezetének köszönhetően nem csak gondosan ápolt változatos növényzettel, hanem gazdag rovar- és madárvilággal, kisebb gerinces állatokkal, emlősökkel, kétéltűekkel is találkozhattok.

A közelben további látnivalók várnak rátok, mint az egykori Fancsika román stílusú, kőalapozású templomának romjai, a Fancsikai Kilátó, és a fancsikai tavak. A pihenőcentrumtól mindössze 800 méterre halad el az Alföldi Kéktúra útvonala. Valamivel távolabb, körülbelül 17 kilométerre találjátok a Hármashegyi kilátót, a Hármashegyi-tavat, és bejárhatjátok a Hármashegyi Felfedező Tanösvényt is.

Nyitvatartás

A hét minden napján 9:00 - 16:00 óráig.

Árak:

 • Felnőtt jegy: 500 Ft  
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 200 Ft

A belépő árából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

outdooractive.com User
Szerző
Sarkadi Katalin
Frissítés: 2019-03-19

Tömegközlekedéssel

Budapestről Debrecenig a Nyugati pályaudvarról induló vonattal tudtok utazni, a leggyorsabban IC-vel, ami 2,5 óra alatt leér. A Nagyállomásról induló 30-as autóbusszal a Diószegi úton a Panoráma út kereszteződésében leszállva és északi irányba elindulva egy magaslatra érve látjátok meg a Tóth Dezső által 1982-ben tervezett, az Erdőspuszták természeti arculatához jól illő tájházat, a bánki pihenőcentrumot.

 

Megközelítés

A bemutatóház Budapesttől 240 kilométerre található, bő 2,5 óra alatt érhettek le. Az M3-as autópályán induljatok el. Görbeházánál térjetek le jobbra Debrecen/Hajdúböszörmény/Hajdúszoboszló felé. Kövessétek az utat Debrecen Centrum - Debrecen Dél - végül Ipari Park/Debrecen - Ondód felé (40-es kijárat). A körforgalomnál forduljatok balra a Kishegyesi útra. A Kishegyesi út végén forduljatok jobbra a 35-ös útra, majd a Petőfi térnél tartsatok jobbra a felhajtóra és forduljatok jobbra a Mikepércsi útra. Az első lehetőségnél (körülbelül 600 méter) forduljatok balra a Szabó Kálmán utcába. Maradjatok ezen az úton végig, kivezet Debrecenből. A körforgalomtól körülbelül 5,8 kilométerrel kell balra fordulnotok, onnan 600 méterre lesz a bemutatóterem.

Autóval

A pihenőcentrum előtt tudtok parkolni,

Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szint +
Szint -
Többnapos gyalogtúra
80,3 km
20:45 óra
405 m
365 m
Mutassa a térképen:

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum

Fancsika tanya 93/A
4079 Debrecen
Telefon +36 30 4451078

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • 1 Közeli túrák
Többnapos gyalogtúra
2017-04-05
könnyű Szakasz 8
80,3 km
20:45 óra
405 m
365 m
Ettől: Béla Horváth,  Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák