Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Ipari műemlék

Hutahely (Mátra)

Ipari műemlék · Magas-Mátra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Hutahely Mátraszentimre fölött
  / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csőrgő-patak, a háttérben a Hutahely
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Patakmeder a Hutahelynél
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csörgő-patak és a Hutahelyi-patak találkozásánál van a Hutahely
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Egy régi korból fennmaradt üveghutát találtok itt, mely dacolva az idővel és a medréből kilépő, mindent elsodró patakkal, még mindig eredeti helyén áll.

A Gedeon-patak, a Narád-patak és a Hutahelyi-patak összefolyásánál találjátok az egykor itt álló üveghuta rekonstruált mását a Z◼ és a Z+ turistautak találkozásától néhány méternyire. 

Hazánkban a 18. században egy katonai felmérés kapcsán minden lakatlan területet felderítettek, bejártak. Ezekből a feljegyzésekből derült ki, hogy a legsűrűbb erdők a Mátrát borították, mely lóháton a legnagyobb részben áthatolhatatlannak bizonyult. A kefe sűrűségű fás terület kiváló nyersanyagot szolgáltatott emiatt az itt élő embereknek, akik hamar rájöttek, hogy a faanyagot nem csak tüzelőként, de a szénégetéshez, a hamuzsírfőzéshez és az üveggyártáshoz is fel tudják használni. Most épp egy régi üveghuta területén állunk. 

Milyen volt egy huta élete?

Az üveggyártáshoz első lépésben háromféle nyersanyagra volt szükség: homokra (vagy alaposan előkészített kavicsra), mészkőlisztre és hamuzsírra, melyet a helyben kitermelt bükkfa hamujából főztek. A mész égetéséhez és a kemence fűtéséhez tetemes mennyiségű fára volt szükség, ami miatt a huták környékén hatalmas erdőirtások keletkeztek  - ám ez abban az időben még pozitív változásnak számított, mert a vadregényes, járhatatlan erdőt szinte értéktelennek nyilvánították -, amiből a huták mégis a lehető legnagyobb nyereséget termelték ki. A homokot vagy egyéb felhasznált kőzetet igen alaposan kellett megtisztítani - ezzel magyarázható, hogy minden hutát valamilyen patakparton lelünk meg.

A hutákban, vagyis olvasztókemencékben magas hőmérsékletre hevítve állították elő az üveg nyersanyagát. A narancsos-sárgásan izzó, forró, folyékony üveget emberi erővel, kézi munkával, formába fúvással alakították megfelelő formájúra, míg a síküveget egy vízszintes felületre öntötték. Idővel elterjedt az üveg anyagának színezése, valamint a díszítése is.  

Egy helyen általában három kemence működött; a 18. század második felétől még egyet létesítettek külön az ablaküveg gyártásához. A kemencék, segédberendezéseik és a körülötte levő munkaterület fölé úgynevezett csűröket, vagyis óriási, csarnokszerű épületeket létesítettek, melyben az elkészült üveget nemcsak tárolták, de fel is dolgozták.  A főépület mellé hamuzsírégetőt és kőtörő malmot építettek, valamint az előállított termékek kapcsán fazekasház, festőház, csiszolóműhely létesült. Mellette sorakoztak az itt dolgozók házai  - ezzel szinte a semmi közepén egy kis falucska nőtte ki magát a fák közé.  

A középkorban kialakult fatüzeléses üveggyártást a 19. században kiszorította a modern technika, de egyes műhelyek még a 20. században is fennmaradtak. A II. Rákóczi Ferenc által alapított háromhutai telepen 1919-ben aludtak ki örökre a kemencék. 

Tudtad?

A közeli Mátraszentimrét, ahova a Z◼  jelzés kalauzol el, régen Ötházashutának nevezték.

Ha többet szeretnétek megtudni az üveghuták működéséről és az üveg gyártásának folyamatáról, olvassátok el Borsos Béla A régi magyar üvegművészet vagy Sághelyi Lajos A magyar üvegesipar története című könyvét! 

Nyitvatartás

Nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
outdooractive.com User
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2020-06-10

Tömegközlekedéssel

 • Legkényelmesebben Mátraszentimréről tudjuk megközelíteni a helyszínt. A buszról a Mátraszentimre, központ nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Mátraszentistván, központ nevű megálló szintén ideális leszállóhely. 

Megközelítés

 • Mátraszentimréről nyugati irányba induljunk az Eötvös József utcán a Z◼ jelzésen a célig (2,1 km). A huta pár lépésre található a kereszteződéstől, ahol becsatlakozik Z+ jelzés.
 • Mátraszentistvánból a Z jelzéseken induljunk déli irányba, majd 170 m után térjünk jobbra a Z+ jelzésre! Ahol utunk a Z◼ jelzésbe torkollik, megtaláljuk az üveghutát (a patak túloldalán).

Autóval

 • Mátraszentistván központjában a híres Vidróczki-csárda előtt nagy, kiépített, ingyenes parkolót találunk.
 • Mátraszentimrén az út szélén, a KRESZ szabályainak megfelelően tudjuk leparkolni az autót, kiépített parkolóhely nincs. 

Koordináták

DD
47.919420, 19.855535
DMS
47°55'09.9"N 19°51'19.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 414495 5307978
w3w 
///levegős.megszólít.kürtök
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
10,1 km
3:05 óra
446 m
446 m
9,1 km
3:00 óra
441 m
441 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 4 Közeli túrák
könnyű nyitva
10,1 km
3:05 óra
446 m
446 m
Túránk a Felső-Mátra természeti adottságaival évszázadokon keresztül szorosan összefonódó gazdaságtörténeti emlékek nyomaiban vezet a Csörgő-völgy ...
1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
közepes nyitva
19,9 km
8:00 óra
820 m
820 m
Hosszabb körtúra Galyatetőről változatos terepen, patakok mentén, rejtélyes eredetű sáncvárral, négy kilátóval, egy kis vadasparkkal, az egykori ...
2
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-vidék

Hegy-völgy kör az Ágasvár vidékén

közepes nyitva
9,1 km
3:00 óra
441 m
441 m
A Mátra egyik legizgalmasabb területén vezető útvonal felfedezteti a hegység nyugati részének elkeskenyedő, kilátásokat kínáló gerincét, de ...
3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
közepes nyitva
19,8 km
7:00 óra
692 m
692 m
A túra Galyatetőről nyugatra barangolja végig a Mátrát egészen Ágasvárig és a Foton-rétig. Három falut szelünk át, miközben látnivalókban sem lesz ...
4
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Közeli túrák