Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Hegycsúcs

Naszály

Hegycsúcs · Cserhát-vidék
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Naszály oldalában ma is működik a mészkőbánya
  / A Naszály oldalában ma is működik a mészkőbánya
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Naszály, geodéziai torony
  / Naszály, geodéziai torony
  Fénykép: Laskai Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás a Naszály oldalából
  / Kilátás a Naszály oldalából
  Fénykép: Szlatki Gabriella, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Duna kanyarja és balra a Naszály (Csóványosi kilátó)
  / A Duna kanyarja és balra a Naszály (Csóványosi kilátó)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Naszály
  / A Naszály
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Naszály

A Dunakanyar Vác felőli kapujában őrködő, az oldalában lévő hatalmas bányáról messziről felismerhető sasbérc a Naszály. A kőbánya okozta ordenáré tájseb azonban ne tévesszen meg minket: a Naszály igenis szép és izgalmas úti cél.

Számtalan kisebb-nagyobb barlangja, szép kilátópontjai és a hegy északi lábánál kialakított, rendkívül népszerű kirándulóközpont miatt is érdemes megismerni a Cserhát legnyugatibb és egyben legmagasabb, 652 méteres kiemelkedését.

A Naszály csúcsán, ahova az utolsó néhány száz méteren erős kaptatóval jutunk fel, egy esztétikusnak nem mondható betonhenger áll, más néven geodéziai mérőtorony. Az állapota 2018-ra annyira leromlott, hogy tilos felmenni rá, és saját felelősségére sem ajánljuk - annak ellenére, hogy a tetejéről gyönyörű körpanoráma tárul a nézelődő elé. Tiszta időben Budapestig ellátni, előtte a Szentendrei-sziget fekszik, látjuk a kanyargó Dunát, és nem utolsósorban a Pilis és a Börzsöny hegyeinek vonulatát. Azt azért nem árt tudni, hogy ezt a panorámát ősztől tavaszig élvezhetjük igazán, mivel nyáron a fák lombkoronája miatt nem teljes a körkilátás.

Sokak szerint azonban nem a csúcs a Naszály legszebb kilátópontja, hanem a kicsit lejjebb található, 534 méter magas Látó-hegy sziklás orma. Nevét nem véletlenül kapta: a természetes kilátóhely valóban páratlan panorámát ad Vác és a Duna felé, a háttérben a Pilis és a Visegrádi-hegység hegyeivel. A sziklaszirt peremén egy Szent Margitról elnevezett keresztet állítottak.

A Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekszik a szépséges Gyadai-rét, amelyen áthalad a családok körében rendkívül népszerű Gyadai tanösvény is, és amelynek végigjárása során Hangya Dani segítségével megismerkedhetünk a környék élővilágával. A Szendehelyhez tartozó Katalinpusztai Kirándulóközpontból érdemes indulni, itt is bőven találunk elfoglaltságot a gyerekeknek.

A hegy főtömegét alkotó triász korú mészkövet és dolomitot már a 17. század óta bányásszák. A ma látható, hatalmas, többszintű sejcei kőbánya 1963-ban jött létre, területe 105 hektár. Mellette működik egy kisebb, 45 hektáros agyagbánya is. A mészkövet hol fúrásokkal, hol robbantásokkal fejtik ki a hegyből, majd az összetört nyersanyagot 3 kilométer hosszú szállítószalagon juttatják el a váci cementgyárba. A szakértő szerint még több mint száz évre elegendő nyersanyag található a bánya területén. Az udvarát értékes ásványlelőhelyként is számon tartják, évente néhány alkalommal kínálkozik hivatalosan lehetőség a gyűjtésükre.

Az erősen karsztosodott dachsteini mészkőből álló hegyben rengeteg üreget, barlangot vájt ki a víz. Ezek közül is a legismertebbek a Naszályi-víznyelőbarlang, a Nincskegyelem-aknabarlang és a Násznép-barlang. Mindhárom barlang védett, de míg az első kettő csak a Duna–Ipoly Nemzeti Park engedélyével látogatható, az utóbbi a kirándulók nagy kedvence. A Naszály csúcsától kicsit több mint egy kilométerre keletre a K jelzésről leágazó KΩ jelzés visz a meredek sziklafal aljában található üreghez. Három nagy és több kisebb terme van, ezek többsége szabadon látogatható, de a lezárt részekhez ugyancsak engedély szükséges. Időbeli korlátozásra is számítsunk, hiszen a telet itt átalvó, védett denevérek miatt a barlang szeptember 1. és április 30. között nem látogatható. 

Több legenda is kapcsolódik a Násznép-barlanghoz. Nevét a helyiek által megőrzött történet szerint onnan kapta, hogy a törökök elől menekülő kosdi násznép itt folytatta a lakodalmat - vagy csak egyszerűen ide menekült. Mások szerint egy földesúr fia és egy jobbágyleány házasodott össze itt a dühös apa elől menekülve. Ezekre a történetekre a korábban itt talált nagyszámú edénytöredékekből következtettek. Még izgalmasabb az a szóbeszéd, miszerint a 18. században a környéken garázdálkodó Jánusik és Ilcsik, ismert és hírhedt rablók itt rejtették el a kincseiket. 

Legendáknál maradva, a "Másfélmillió lépés Magyarországon" című sorozattal halhatatlanná vált Rockenbauer Pál emlékfáját a Naszály északnyugati lejtőjén, nem messze a hegyen áthaladó Kéktúra útvonalától találjuk, halála helyszínén.

A szerző tippje

Aki nem szeretne vagy nem tud felmenni a Naszály tetejére, ajánlunk egy autóval is megközelíthető kilátóhelyet: Vácról indulva a sejcei bánya alatt futó Gombás-dűlőről is élvezhetjük a Dunakanyar panorámáját.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
Lévai Zsuzsa
Frissítés: 2019-01-31

Tömegközlekedéssel

 • A vonatról Vác vasútállomásán szálljunk le!
 • Volánbusz: Szendehely, általános iskola buszmegálló
 • Menetrendszerinti autóbuszjárattal a Katalinpusztai Kirándulóközponthoz Szendehely-Katalinpuszta megállónál kell leszállni
 • Ősagárdról indulva az Ősagárd, Rákóczi u. 51. vagy Ősagárd, orvosi rendelő buszmegállóknál szálljunk le!

Megközelítés

 • A Katalinpusztai Kirándulóközponttól az Országos Kéktúra K jelzése vezet fel a hegycsúcsra.
 • Ősagárdról a Szabadság utcán át szintén a K jelzés vezet fel a hegyre.
 • A szendehelyi buszmegállóból a Szabadság utcán rögtön a K jelzésre kanyarodunk, majd a Katalinpusztai Kirándulóközpot érintve jutunk fel a hegyre.
 • Vác vasútállomásától a S jelzést kell követni a Naszályi, majd a Gombási úton. Átmegyünk az M2 alatti alagúton, majd a S élesen jobbra fordul. A Gombási pihenőtől a S▲ jelzés vezet fel a hegytetőre.
 • Kosd irányából a Z↺ jelzés vezet a Naszályra. Egy hármas elágazásnál a K jelzés becsatlakozik a körtúrába, és együtt vezetnek fel a tetőre.

Autóval

 • Kosdi pihenő, Kosd
 • Gombás pihenő, Vác
 • Katalinpusztai Kirándulóközpont, Szendehely
Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 1 Közeli túrák
Többnapos gyalogtúra · Budapest és Környéke

Nógrád - Becske (OKT-18.)

Többnapos gyalogtúra
2017-03-31
közepes Szakasz 18 nyitva
60 km
18:15 óra
1890 m
1875 m
Ettől: Dömsödi Áron,  Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák