Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Forrás

A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút)

· 1 értékelés · Forrás · Bakony-vidék
Ennek a tartalomnak a szerzője
Együttműködő szervezetek Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna a Borostyán-kút mellett
  / Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna a Borostyán-kút mellett
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Az 1996-ban, a források vizének felduzzasztásával kialakított tó
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Szent Gellért szobra a tó mellett
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek

A megkapó szépségű, kis tavat tápláló Borostyán-kút és az itt álló kápolna a bakonybéli monostor híres lakójának, Szent Gellértnek állít emléket.

A keresztény remeteség intézménye a XI. század második felétől kezdve vált egyre népszerűbbé Európa nyugati tájain, s kicsivel később már remeték szorgoskodtak a mai Magyarország erdeinek mélyén is. A Bakony rengetegének első „legendás” lakói is a remeték voltak. Szent István 1018 körül alapította Bakonybélen a bencés monostort, az innen szűk kilométerre található Borostyán-kút (Szent-kút) pedig állítólag Szent Günthernek, a béli monostor alapítójának volt a remetelakja.

A megkapó szépségű, kis tavat tápláló Borostyán-kút és az itt álló, Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna a monostor híres lakójának, Szent Gellértnek állít emléket, aki 1023-1030 között – Szent István udvarában tett nyolc évnyi szolgálatot követően - vezette az intézményt, s remeteként szívesen időzött a karsztforrásnál.

A szent emlékét szobor is őrzi: Opra Szabó István zirci szobrászművész alkotása Szent Gellértet egy szarvasborjú mellett ábrázolja. Ez egy legenda jelenetét ábrázolja: amikor Szent Gellért Bakonybél erdőiben élte remeteéletét, egy napon elaludt, később arra ébredt, hogy egy szarvastehén és borja mellé feküdt. Egyszer csak egy másik szarvas rontott ki a fák közül, mivel egy farkas kergette. A szarvastehén erre megijedt és elmenekült, a borjú pedig egyedül maradt. Miután megetette az állatot, az nem hagyta el, társa maradt. Egy másik napon egy sebesült farkas várta otthona előtt - a remete bekötözte a sebet, mire a farkas a szarvas mellé telepedett, mellyel attól fogva békében éltek.

IX. Gergely pápa 1230-ban kelt bullája már megemlíti a Borostyán-kő tetején álló kápolnát, amelyből azonban a 19. század elejére már csak az alapok maradtak. A festői tó partján ma látható kápolna 1824-ben épült a helyi plébános kezdeményezésére, az itt fakadó három forrás vízgyűjtő medencéje pedig 1889-ben épült a hegyoldalban látható Kálváriával együtt. A kápolna mellett lépcsősor vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. A szájhagyomány szerint ebben a barlangban remetéskedtek a szentek.

A falu összefogásával 1996-ban újították meg a kápolna környékét, ekkor készült a tó is a források vizének felduzzasztásával.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
MTSZ
Frissítés: 2019-01-16

Tömegközlekedéssel

 • A Borostyán-kút felkereséséhez a legjobb választás ha Bakonybél központjában, a Petőfi Sándor utca buszmegállónál szállunk le a távolsági buszról. Bakonybélre Zircről, Pápáról, Veszprémből, sőt, közvetlenül Budapestről is mennek buszok. 

Megközelítés

 • Bakonybélen a buszmegállóból a Petőfi Sándor utcán induljunk el a S és a P+ jelzéseket követve (nem egészen 1 km alatt jutunk a forráshoz).

Autóval

 • Bakonybélt Zirc, vagy Pápa felől tudjuk megközelíteni és a falu központjában a Petőfi Sándor utcára fordulva, kavicsos úton érjük el a Borostyán-kutat, ahol parkolni is tudunk. 
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,0
(1)
Pápai Zsuzsanna
2019-11-04 · Közösség
2019. november 4., hétfő 18:37:41
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:37:59
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:38:26
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:38:46
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség

A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • 1 Közeli túrák
Gyalogtúra · Öreg-Bakony

Indiánok és hippik nyomában a Bakonyban

2019-01-16
közepes nyitva
28 km
7:57 óra
692 m
692 m
1
Ettől:  MTSZ,   Együttműködő szervezetek
 • 1 Közeli túrák