Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Földtani érték

Nyakas-kő

Földtani érték · Budapest és Környéke
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Nyakas-kő a Madárszirtről
  / A Nyakas-kő a Madárszirtről
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nyakas-kő tetején
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Biatorbágy felé a nyakas-kőről
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Nyakas-kőről
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nyakas-kő tetejére egy kis mászással lehet feljutni
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A jellegzetes Nyakas-kő a Madárszirtről
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nyakas-kő
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A szerény magasságú dombok alatt fekvő Biatorbágy mellékén meglepő módon éles sziklaformák rejtőznek az erdőben. Leglátványosabb képviselőjük a Nyakas-kő szirtje.

A Nyakas-kő impozáns látvány már távolról is: robosztus meredélyként magasodik a lankás táj fölé, marcona sziklafalát testközelből vizslatva lekerekített élek teszik barátságossá. Az oldalról nézve gombát mintázó, előrenyúló szirt hátáról az Etyeki-dombságra, a Vértesre és a Velencei-hegységre láthatunk rá.

A Budai-hegység üledékes kőzettömege az egykor itt hullámzott tenger alján és partszegélyén gyűlt fel. A Kárpát-medence jelentős területét borító víztömeg kapcsolata a világtengerrel egy időben megszűnt, ezért sótartalma megváltozott, élővilága fokozatosan elszegényedett. A tenger kémiai összetételének változásait tükrözik a Nyakas-kő rétegei: a kiálló élek és a szikla gombaszerű teteje meszesebb kőzet, a bemélyedő sávok homokosabb felépítésűek. A Tétényi-fennsík peremén kialakult lépcsős letörés sziklája valaha jóval simább falú volt, ám a külső erők (különösen a szél) lepusztító munkája tagolttá faragta. Az uralkodó északnyugati szélirány útjában álló szirtet a mozgó levegő szállított hordalékával folyamatosan vési: a kevésbé ellenálló homokos rétegek gyorsabban, míg a keményebb meszes padok lassabban pusztulnak. Így keletkezett tehát a Nyakas-kő jellegzetes alakja.

A környék sziklaformáiban több helyen is találkozhatunk tengeri ősmaradványokkal: tengeri sünök, fésűskagylók és egyéb puhatestűek lenyomatait rejti a mészkő.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható, de védett földtani érték!

Figyelem! Csapadékos időben, különösen jegesedés idején a kitett sziklaperem csúszóssága miatt veszélyessé válhat! Jelzett ösvény nem vezet ki rá, ezért csak saját felelősségre látogatható!

Árak:

Ingyenes
outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2019-05-16

Tömegközlekedéssel

 • A Biatorbágy, alsómajor buszmegálló esik a legközelebb a szirthez, de innen csak jelzetlen úton közelíthetjük meg.
 • A Biatorbágy, erdészház buszmegállóból indulhatunk a legrövidebb jelzett úton a sziklához.
 • Ha a város felől közelítenénk, a Biatorbágy, Völgyhíd buszmegállóból érdemes startolni.
 • Indulhatunk Biatorbágy vasútállomásáról is.

Megközelítés

Közvetlenül a Nyakas-kő hátára csak jelzetlen, de jól követhető ösvények vezetnek ki, a turistaút alulról kerüli a sziklát. Az ösvények morzsalékosak, néhol kitettek, csapadékos időszakban pedig csúszósak. Ezért csak saját felelősségre, óvatosan közelítsük meg a sziklát!

 • Az alsómajori buszmegállótól induljunk délnek (Biatorbággyal ellentétes irányban) az autóúton, amit a kanyarban hagyjunk el balra egy mellékúton! Erről rövidesen, a parkolóplaccnál jobb felé indul egy jelzetlen ösvény, melyet követni kell. Elérjük a P jelzést, melyen balra fordulva közelíthetjük meg a sziklát (0,8 km, 58 m szintemelkedés).
 • Az erdészház buszmegállótól a P jelzésen délkelet felé, az erdőn át érkezhetünk a Nyakas-kőhöz (1,7 km, 110 m szintemelkedés).
 • A Völgyhíd buszmegállótól a P+ jelzésen kell elindulni a híd alatt, majd a szemből csatlakozó P jelzés jobb oldali ágán folytassuk utunkat! Az erdőszélen ez balra tér, a Nyakas-kőhöz azonban a jobbra induló P+ jelű turistautat kell választanunk. Visszacsatlakozik a P jelzés, melyet egyenesen követve hosszabb sétával érünk a Nyakas-kő alá (4,2 km, 179 m szintemelkedés).
 • A vasútállomástól a P+ jelzésen kell a városközpont felé haladnunk. A vasúti viadukt után a szemből csatlakozó P jelzés jobb oldali ágán folytassuk utunkat! Az erdőszélen ez balra tér, a Nyakas-kőhöz azonban a jobbra induló P+ jelű turistautat kell választanunk. Visszacsatlakozik a P jelzés, melyet egyenesen követve hosszabb sétával érünk a Nyakas-kő alá (5,4 km, 182 m szintemelkedés).

Autóval

 • Autós parkolót („Nyakas-kő alatti parkoló") a külterületi Alsómajor közelében találunk: attól délre, miután az autóút keresztezi a Füzes-patakot, balra ágazik ki egy kisebb út. Ennek bejárata után, pár méteren belül találni egy placcot, ahonnan a Nyakas-kő felé indulni szokás.
 • Biatorbágyon a vasútállomásnál, de a központban, a Völgyhíd közelében is találni parkolókat.
 • Van parkoló a focipálya mellett, az Iharos és a Keserűkút utca elágazásánál is, ahonnan a P és P+ jelzést kell követni (lásd följebb).
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
24,6 km
10:00 óra
671 m
670 m
13,3 km
5:30 óra
446 m
440 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • Új pont
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 3 Közeli túrák
Teljesítménytúra · Budapest és Környéke

Nyakas Kör 25

2020-06-15
közepes
24,6 km
10:00 óra
671 m
670 m
A Nyakas Kör egy Biatorbágy és Sóskút között vezető, a viadukt árnyékában kezdődő és végződő instant teljesítménytúra, azaz regisztrációt követően ...
3
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
2019-01-25
közepes nyitva
16,9 km
4:15 óra
361 m
361 m
Messziről csak egy dombvidék, amely éppen hogy csak cipőkanállal befér az M1-es és az M7-es autópályák közé. Közelről pedig olyan formakincset ...
15
Szerző: Gábor Nagy,   Együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Budapest és Környéke

Nyakas Kör 13

2020-06-15
közepes
13,3 km
5:30 óra
446 m
440 m
A Nyakas Kör 13 egy Biatorbágy környékét felfedező, a viadukt árnyékában kezdődő és végződő instant teljesítménytúra, azaz regisztrációt követően ...
3
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 3 Közeli túrák