A Villányi borvidék egyik leghangulatosabb pincesora a villánykövesdi. Sétáljunk, kóstoljunk, kérdezkedjünk be a pincékbe, ismerkedjünk a borkészítéssel és a helyi borokkal!
Villánykövesd kétutcás pincesora védett műemlék, amely a 19. században nyerte el mai formáját. Az egyik legrégebbi pince a Battyhány családé volt, olasz templomépítő-mesterek falazták 1754-ben. A hatalmas, jó akusztikájú teremben tartják minden év szeptemberében az Európai Bordalfesztivál megnyitóját.
A híres, szinesre festett pinceajtók mögött néhol máig folyik a családi borkészítés. A gazdák szivesen bevezetnek a folyamat rejtelmeibe, megmutatják a hozzá szükséges eszközöket is.
A présházakból nyílnak a 10-20 méter hosszú téglaboltozatos pincék, melyek szélességük alapján lehetnek egy- vagy kétsorosak. Itt sorakoznak a nagy, 15-20 hektós ászok, és a 220-240 literes tölgyfa barique hordók. Odakint legyen akár augusztusi hőség vagy téli fagy, a domboldalba vájt pincékben 12-14 Celsius fokon, akár több évig érik a "hegy leve".
Kostolásunk során próbáljuk végig a hagyományos villányi fajtákat, a kékfrankost, a zweigeltet, a portugiesert és a divatos Cabernet Franc-t!
Ha speciális borkostolókra, vacsorára, szervezett programra vágyunk, akkor a pincesor valamelyik borászatánál kell előre egyeztetnünk és foglalnunk időpontot.
A pincesor természetesen elsősorban ősszel, szüret idején, szeptember, október, novemberben élettel teli, ekkor tartják a rendezvényeket, pl. a bordal fesztivált, de az ötven pincéből szinte mindig találunk nyitva egy párat, ahol árulnak bort.
A villánykövesdi pincesoron a termelőktől vett bor jóval olcsóbb lehet, és ugyanolyan jó minőségű, mint a Villányi pincesor neves borászataiban vásárolt borok.
Kérdések és válaszok
Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.
Értékelések
Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.
A többiek fényképei