Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Építészeti különlegesség

Parlament (Országház)

Építészeti különlegesség · Budapest és Környéke
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Parlament (Országház), Budapest
  / Parlament (Országház), Budapest
  fénykép: funiQ.hu
 • / A Parlament épülete
  fénykép: Lakner Gábor, funiQ.hu
 • / A Parlament és a Lánchíd este
  fénykép: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • / A Parlament éjszakai díszkivilágításban
  fénykép: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu

A Duna partján álló Parlamentet Steindl Imre tervezte, 1885 és 1904 között épült meg. Az épület historizáló stílusú, ötvözi a gótika, a reneszánsz és a barokk stílusjegyeit. A korabeli politikát tükrözi, hogy külön terme van az alsó és a felső táblának. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m.

A Duna partján áll az ország egyik legszebb és legfontosabb épülete, a Parlament, amely a magyar törvényhozás helyszíne. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 méter, kupolájának magassága 96 méter. A világ harmadik legnagyobb parlamentje, építésén naponta akár ezer ember is dolgozott, akik 40 millió téglából és félmillió díszkőből hozták létre az épületet, és amelynek díszítéséhez 40 kg aranyat használtak fel, illetve 242 szobrot helyeztek el rajta és benne.

Ha szabad bejárás lenne az épületbe, akkor 27 bejárat közül választhatnánk, 13 lift állna a rendelkezésünkre, vagy a sportosabbak 29 lépcsőházban mászhatnák meg a fokokat. 2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények: Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard. A parlament látogatására vezetett séta keretében nyílik lehetőség, amire a Látogatóközpontban lehet jegyet váltani. Az épületben számos értékes műalkotás is látható, mint Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye, vagy Róth Miksa színes üvegablakai.

A városképet meghatározó épület megépítése előtt az országgyűlésnek nem volt állandó helye, a törvényhozás évszázadokon keresztül más és más helyen történt. A reformkor társadalmi, kulturális és gazdasági változásainak hatására alakult ki a magyar nemzet fogalma, és érett meg a politika egy állandó parlament igénybevételére. 1882-ben írták ki végül a pályázatot az ország házának megépítésére, amit Steindl Imre nyert el. Az ő tervei szerint épült meg parlamentünk 1885 és 1904 között. Steindl a londoni Parlament historizmusa által ihletve egy eklektikus stílusú épületet tervezett, amiben keverednek a reneszánsz és a barokk stíluselemei, de meghatározó irányzata a neogótika.

Az épület szerkezete tükrözi az országgyűlés korabeli szerkezetét: az alsóházi és felsőházi ülésterem a törvényhozás egységét jelképező kupola két oldalán található. A formálódó korabeli nacionalizmus hatására igyekeztek kizárólag magyar anyagokból, magyar építészek segítségével építkezni. Az egyetlen külföldi elemek a holland gránitoszlopok, amikkel megegyezők találhatók az angol parlamentben is. A falakat dekoráló motívumokat hazánk őshonos növényvilága ihlette.

Egy nem szembetűnő különlegessége az Országháznak a korabeli fűtési és szellőztetési rendszer, amely megépítésekor az egyik legmodernebb volt Európában. Karbantartásának köszönhetően a rendszer ma is remekül szolgálja a parlamentet. A hűtést eredetileg vízmedencéken átáramló hideg levegővel oldották meg (a világ első légkondicionált épülete!), majd 1994-ig az épületben tárolt több tonna jég látta el ezt a feladatot.

Nyitvatartás

 • Április 1.- október 31.: naponta: 8:00 – 18:00
 • november 1.- március 31.: naponta: 8:00 – 16:00

Árak:

 • Felnőtt: 3500 Ft
 • Diák: 1900 Ft
 • 6 év alatt ingyenes

A jegyárakról, jegyvásárlási lehetőségről és vezetett túrák időpontjairól bővebb információ a látogatóközpont oldalán található.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
funiQ
frissítve: 2020-02-06

Tömegközlekedéssel

 • Ha 2-es metróval érkezünk, a Kossuth Lajos tér megállónál szálljunk le.
 • 2-es villamossal utazva az Országház, Látogatóközpont vagy a Kossuth Lajos tér megállónál szálljunk le. 

Megközelítés

 • A metró és a villamos is az Országháznál tesz le. A látogatóközponthoz a 2-es villamos hasonló nevű megállója van a legközelebb.

Autóval

 • Parkolni a környező utcákban lehet (hétköznap fizetős).
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Parlament (Országház)

Kossuth tér 1-3.
1055 Budapest
Telefon +36 1 441 4415

Tulajdonságok

Rossz időben is ajánlott
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • Új pont
 • mutasd a képeket képek elrejtése