Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Egyházi létesítmény

Zalaszántói buddhista sztúpa

Egyházi létesítmény · Nyugat-Dunántúl
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A zalaszántói sztúpa
  / A zalaszántói sztúpa
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A zalaszántói sztúpa
  / A zalaszántói sztúpa
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A zalaszántói sztúpa
  / A zalaszántói sztúpa
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Zalaszántói buddhista sztúpa

Európa egyik legnagyobb sztúpáját fedezhetjük fel a Zalaszántó melletti, 316 méteres Kovácsi-hegyen, az Emberi Jogok Parkjában. Az építmény méretével és színével már távolról felhívja magára a figyelmet.

Bop Jon dél-koreai buddhista szerzetes az 1990-es évek elején fejébe vette, hogy valamelyik rendszerváltó országban buddhista szentélyt épít. Így is történt: miután a kutatómunkák megállapították, hogy a Kovácsi-hegyen korábban más kultúra nem telepedett meg, az erdei tisztás közepén megkezdték a munkálatokat. Az adományokból létrehozott épület 1992-ben készült el; 1993. június 17-én személyesen a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyaco szentelte fel a zalaszántói Béke Sztúpa 30 méter magas és 24 m átmérőjű épületét. Itt elhelyezték el többek közt Buddha egyes maradványait, ereklyéit, illetve egy életfát. A sztúpának otthont adó, színes imazászlókkal díszített hegyoldal az Emberi jogok parkja nevet kapta. 

A lépcsőzetes kialakítás egy ősi hagyománynak enged teret: tiszteletadásunk jeleként az épületet úgy kell körüljárnunk, hogy az nekünk mindig jobb kéz felől essen. 

2007-ben a sztúpát felújították, később meditációs központ is épült mellette. A közelében háromnyelvű ismertetőtáblát találunk a park történetéről.  A harmadik építményben ajándékbolt kapott helyet.

Nyitvatartás

 • Téli nyitvatartás (október 1-től április 1-ig): péntek - vasárnap 10:00 - 16:00

 • Nyári nyitvatartás (április 1-től október 1-ig): minden nap 10:00 - 18:00

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
Frissítés: 2019-02-04

Tömegközlekedéssel

 • A Zalaszántó, Ádám utca megállót (faluközpont) Sümeg vagy Keszthely felől érhetjük el busszal.

Megközelítés

 • A Zalaszántó, Ádám utca buszmegállóból kövessük az észak felé tartó, majd a malomnál nyugatra kanyarodó Országos Kéktúra K jelzését! Ezen 2,3 km-t kell megtennünk 130 m emelkedéssel, hogy elérjük a sztúpát. Ahol a K jelzés a hegytetőn élesen balra fordul, ott nekünk (a táblák iránymutatását követve) jobbra kell térnünk. További 200 méter gyaloglást követően érkezünk meg az épületegyütteshez.

Autóval

 • A Zalaszántóról észak felé, Sümeg irányába vezető autóútról nyugati irányban kell lefordulnunk a falu elhagyása utáni első lehetőségnél (tábla is segíti a tájékozódást). A kezdetben aszfalttal fedett út hamarosan döngölt földúttá silányul (de jól járható marad). Az erdőt elérve egy tábla jelzi, hogy ismét térjünk balra a Béke Sztúpa megközelítéséhez.
 • A sztúpa előtt parkolót találunk.
Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Zalaszántói buddhista sztúpa

Világosvár 13.
8353 Zalaszántó
Telefon +36 30 249 0425

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott