Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Barlang

Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Barlang • Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék
  • /
Térkép / Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum
Időjárás

A Mecsek egyik legismertebb természeti látnivalója az északnyugati részén található Bodó-hegy oldalában nyíló Abaligeti-barlang.

Az Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Ez a Mecsek leghosszabb patakos barlangja, hossza 2000 méter, mélysége 10 méter. Kényelmesen bejárható főága 466 méter, óránként indul túravezetés ennek megismertetésére. Mellékágait csak kutatók látogathatják.A barlang változatos formakincséről ismert, mely a belsejében futó pataknak köszönhetően a mai napig fejlődik, változik. Képződményei közül több még elnevezést is kapott, ilyen a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés.A barlang klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A hőmérséklet a barlangban 10-13 °C, ezért a barlangtúrára vigyetek pulóvert!

A barlang bejáratától néhány méterre találjátok a Denevérmúzeumot, amely egyedülálló tematikus bemutatóhelye a denevérek kevéssé ismert világának. A kiállításon megismerhető a denevérek élete, a denevérkutatás története, eszközei, valamint a denevérek főbb magyarországi tartózkodási helyei és vándorlási útvonalai is.

Abaligeten és környékén több lehetőség is adott a kikapcsolódásra: nézzétek meg a Helytörténeti és Címerkiállítást, strandoljatok az Abaligeti tóban, a közeli Orfűn vagy Magyarhertelenden, de Pécs és Sikonda is 20 kilométeren belül található. Orfűn horgászni vagy lovagolni is tudtok.

A cseppkőbarlang környékén több turistaútvonalon is elindulhattok: itt vezet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala, a kék kereszt, a kék négyzet Abaliget - Petőczpuszta között, választhatjátok a sárga jelzést egészen Tettyéig, vagy végigjárhatjátok a Denevér tanösvényt.

Nyitvatartás

Az Abaligeti-barlang kiépített főága egész évben megtekinthető szakvezetés keretében.

Március 15. – október 15.: 9.00-18.00 
Október 16. – március 14.: 10.00-15.00 


A csoportok minden egész órakor indulnak, az utolsó vezetés zárás előtt egy órával.
Csoportoknak a torlódások elkerülése végett előzetes bejelentkezés szükséges!
Tel.: 72/498-766

Árak:

Barlang
Felnőtt: 1000 Ft;

Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 800 Ft

Denevérmúzeum
Felnőtt: 450 Ft;

Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 350 Ft

Vannak kombinált jegyek is.

A belépő árából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

 

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2018 márciusi állapotát tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
Katalin Sarkadi
Frissítés: 2018-07-23

Tömegközlekedéssel

Budapestről a Népligettől induló autóbusszal menjetek Pécsig, ott tudtok átszállni az Abaligetre tartó buszra, a busz a barlang előtt is megáll. A Pécsről Mindszentgodisa felé induló járattal is eljuthattok a barlang bejárati útig, onnan már csak rövid séta a bejárat. A részleteket a https://menetrendek.hu/ oldalon kereshetitek ki.

Vonattal dombóvári átszállással juthattok Abaligetig, a Keletiből vagy akár a Déliből is, de a Keleti pályaudvarról induló IC-vel gyorsabb. Abaligeten a vasútállomástól autóbusz indul a barlanghoz.

 

Megközelítés

Budapestről körülbelül két és fél óra alatt érhettek le az M7-es autópályán keresztül. A pályáról a 105-ös kijáraton hajtsatok le a 65-ös útra, Szekszárd/Siófok-Centrum irányába. Iregszemcsén a falu végét jelző tábla előtt forduljatok jobbra a 651-es útra Nagykónyi felé. Nagykónyi előtt csatlakoztok rá a 61-es számú útra, ezen menjetek Dombóvárig. Dombóváron kanyarodjatok balra a Teleki utcába (611. sz. út), ezen az úton juttok el Sásdig. Sásdon rácsatlakoztok a 66. számú útra (Szent Imre út). Oroszlón a templom előtt forduljatok jobbra. Erről az útról balra kell majd fordulni Abaliget felé, tábla mutatja majd a kereszteződésnél. Abaligetre a Széchenyi utcán érkeztek meg, kövessétek a Széchenyi utca - Kossuth utca útvonalat. A Kossuth utcáról jobbra kell fordulni a barlang felé, figyeljétek az információs táblákat. Az utca végén balra lesz a barlang. Összesen 204 kilométer.

Autóval

A barlang előtt az Önkormányzat tulajdonában álló, ingyenes parkoló üzemel.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Kölessy Vince utca  35.
7678 Abaliget
Telefon +36 72 498766

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott

A mai időjárás

  • 1 Közeli túrák
Gyalogtúra · Mecsek-hegység

Mecseki Déjà Vu - avagy Abaliget arcai

Gyalogtúra Abaliget község a völgyben
2017-05-07
könnyű nyitva
12,1 km
3:30 óra
230 m
230 m
Ettől: Ferenc Kövecs,  Magyar Természetjáró Szövetség
  • 1 Közeli túrák