Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Állatkert, vadaspark

Hortobágyi Vadaspark

Állatkert, vadaspark • Közép-Tisza-vidék
 • /
  Fénykép: facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
 • /
  Fénykép: facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
 • /
  Fénykép: facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
 • /
  Fénykép: facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
 • /
  Fénykép: facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
 • /
  Fénykép: facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
 • /
  Fénykép: facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
 • /
  Fénykép: HNPI
Térkép / Hortobágyi Vadaspark
Időjárás

Hortobágy-Malomházán található a Hortobágyi Vadaspark, ahol az ősi puszták vadvilága kerül bemutatásra. Itt minden korosztály jól érezheti magát.

A Hortobágyi Vadaspark is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Ezen a területen álltak 1848-ig Debrecen malmai, a nevét is innen kapta. Később juhászszállás volt itt, hodályokkal, gémeskutakkal és a juhásznak és családjának otthont adó házzal. Ma a vadaspark központi épülete áll a helyén, amely a puszta ősi élővilágát bemutató kiállításnak, ajándékboltnak és büfének ad helyet. Malomházán még az 1970-es években is működött egy rizstelep, ennek köszönhetően a területet apró parcellák szabdalták. A Hortobágyi Nemzeti Park a 2000-es évek elejétől felszámolta a rizstelepet és helyreállította az eredeti pusztaképet.

A vadaspark bemutatja azokat az állatokat, melyek egykor az ősi puszta lakói voltak, de az ember megjelenésével fokozatosan kiszorultak élőhelyükről. Ilyenek például a farkas, a sakál, a vadló, a keselyű, vagy a pelikán. Láthatjátok itt azokat az állatokat is, melyek napjainkban is a védett területen élnek, mint a vadmacska, róka, görény, őz, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, fekete gólya, vörös vércse. A vadaspark igyekszik, hogy az állatokat olyan környezetben ismerhessétek meg, amely hűen tükrözi a puszta egykori megjelenését. Malomház természeti adottságai erre kiválóan alkalmasak, hiszen valamennyi, az egykori tájra jellemző terület megtalálható itt, a nagy kiterjedésű puszta mellett ligeterdők és mocsarasok egyaránt.

A vadaspark csak szervezett keretek között látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. Ha többet szeretnétek megtudni a puszta élővilágáról, akár szakvezetést is kérhettek. A program időtartama kb. 1,5 óra. Az úgynevezett Extra szafari során speciálisan kialakított járművekkel először a Przewalski vadlovakhoz, a rekonstruált őstulkokhoz, valamint a vadszamarakhoz kerülhettek közelebb. Ezután a puszta korábbi ragadozóit  láthatjátok rácsok nélkül, tágas, vizesárokkal határolt kifutóikban, valamint természetes tavakon és röpdékben a terület egykori és jelenkori madárvilágát.

A központi épületben megnézhetitek a Malomháza élővilága kiállítást, a gyerekek pedig játszhatnak az új, keményfából készült játszótéren, ahol még egy kis vízimalmot is kipróbálhatnak.

Nyitvatartás:

január, február: 10.00 - 16.00 óráig (előzetes bejelentkezés szükséges)
március, április: 10.00 - 16.00 óráig, hétfőn zárva
május: 10.00 - 16.00 óráig, hétvégén 10.00 - 17.00 óráig, hétfőn zárva
június: 10.00 - 18.00 óráig, hétfőn zárva
július, augusztus: 10.00 - 18.00 óráig
szeptember, október: 10.00 - 17.00 óráig, hétfőn zárva
november, december: 10.00 - 16.00 óráig, (előzetes bejelentkezés szükséges), hétfőn zárva

 

Ünnepnapok nyitvatartási rendje:

november 1., december 24-26., december 31-január 1.: zárva

március 15-18., március 30-április 2., április 30.-május 1.,május 21., október 20-23.: 10.00-17.00 óráig

iskolai őszi szünetben: 10.00-17.00 óráig

 

Árak:

Teljes árú: 1600 Ft/fő  

Kedvezményes jegy: 1000 Ft/fő 

Családi (2 felnőtt, 2 gyerek): 3200Ft/család 

Szakvezetés:

egyéni és csoportos vendégeknek (max. 2 óra): 400 Ft/fő, minimum 5000 Ft
családok részére: 800 Ft/család

Extra szafari program

(terepjárós utazás a vadlovak és őstulkok közé):

+1200 Ft/fő

A belépő árából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

 

Csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges az info@hnp.hu e-mail címen, vagy az 52/589-000, 52/589-321-es telefonszámokon.

 

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2018 márciusi állapotát tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
Katalin Sarkadi
Frissítés: 2018-03-14

Tömegközlekedéssel

A vadaspark csak szervezett keretek között látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal.

Budapestről vonattal először a Keleti pályaudvarról Füzesabonyig utazzatok, onnan átszállással juthattok Hortobágyra. A menetidő IC-vel is közel 3 óra. A vasútállomástól körülbelül 650 méter gyalog a csárda, a Kossuth utcán haladva. A Pásztormúzeumot a csárdával szemben találjátok.

Füzesabonyban (esetleg Debrecenben) buszra is szállhattok, Hortobágy, csárda végállomásig.

Megközelítés

A vadaspark csak szervezett keretek között látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. Budapestről valamivel több mint 2 óra alatt leérhettek az M3-as autópályán és a 33-as úton keresztül. Az M3-asról a 114-es kijáraton hajtsatok le Tiszafüred felé, és forduljatok a 33-as úton balra Debrecen, Tiszafüred irányába. Kövessétek az utat Hortobágyig, a csárda balra lesz. A Pásztormúzeumot a csárdával szemben találjátok. Összesen 183 kilométer.

Autóval

A csárda előtt találtok parkolóhelyet.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Hortobágyi Vadaspark

Külterület 
4071 Hortobágy
Telefon +36 52 589000

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak

A mai időjárás