Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Völgy

Fáni-völgy

Völgy · Vértesi Tájvédelmi Körzet · 274 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Fáni-völgy sajátos mikroklímája miatt fokozottan védett terület
  A Fáni-völgy sajátos mikroklímája miatt fokozottan védett terület
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
A hangulatos üdülőfalu, Vérteskozma közelében kanyarog a Vértes egyik legszebb útvonala, a Fáni-völgy. A kanyargós szurdokvölgy fokozottan védett terület, tekintettel különleges mikroklímájára és az ennek köszönhető fajgazdagságnak.  

A fokozottan védett Fáni-völgy különlegességét az adja, hogy itt egymástól nagyon távol eső, különböző karakterű élőhelyeket találunk közvetlenül egymás mellett.

A tektonikus-eróziós eredetű Fáni-völgy északias kitettségű, meredek, sziklafalba átmenő hegyoldala olyan hidegtűrő, a jégkorból itt maradt növényfajoknak ad otthont, amelyek a Kárpátokban és az Alpokban amúgy 1500 méter fölött élnek. A délies lejtők, a völgyperemi platók vagy az éppen elhagyott sziklafal pedig olyan melegkedvelőket rejtegetnek, amelyek a mediterrán éghajlat alatt honosak, és középhegységeink már északi elterjedésük határvonalát képezik.

Az északias oldal olyan hidegtűrőknek ad otthont, mint a medvefül kankalin, szürke bogáncs, mohos csitri, gombos varjúköröm és havasi nyúlhere, addig a délies lejtőkön a mediterráneumra jellemző henye boroszlán terem.

Az út két oldalát erdők szegélyezik: a szurdokvölgy déli, napsütötte oldalain a szárazságtűrő, melegkedvelő molyhos tölgy és virágos kőris alkot elegyes erdőt, míg az északi, mindig árnyékos lejtők alsóbb régióiban bükkösöket találunk. Azért néhol így is érzékelhetjük a falból kiálló, néhány kisebb barlangot is rejtő dolomitsziklákat. A helyenként bizarr sziklaalakzatok meredeken törnek az ég felé a fák között.

A sűrű erdőkben sok madárfaj él, harkályból szinte az összes hazai faj megtalálható. Az emlősök közül a nyuszt és a vadmacska lakja a zavartalan völgyeket.

Az út mentén, ahol a Sárkánylyuk-völgy bájosan kanyargó, szűk folyosójából a Fáni-völgy aszfaltos pásztája találkozik egymással, áll a terméskőből emelt Hirczy Károly-emlékmű, amelyet a Magyar Munkások Turista Egyesülete állított 1929-ben, elhunyt társuk emlékére. Nem messze egy szépen helyreállított hidat is láthatunk.

Az út a Boglári-tetőt megkerülve kanyarog, majd a S jelzésű turistaút kereszteződésénél, ahol a Fillér-árok és a Fáni-völgy találkozik, egy sziklatoronyra lehetünk figyelmesek. Az Ördögszószék sziklájának legendája régre nyúlik vissza: két közösség élt a környéken, az egyik a faluban földművelésből, a másik az erdő rétjén faszén- és mészégetésből élt. Miután papot választottak maguknak, a bíró személyében nem tudtak megegyezni - a vita a két társaság között verekedéssé fajult, a patakokban ömlő vért megérezve pedig az ördögök feljöttek a pokolból, és kiülve a sziklára onnan három napig hergelték egymás ellen a férfiakat. Ezután az asszonyok megunták a vérontást, és tömjénfüsttel, templomi kegytárgyakkal, énekléssel elkergették az ördögöket.

A szűk völgy egyes források szerint Esterházy Franciska grófnőről kapta nevét, más források egy Stefánia nevű szép fiatal lányt említenek, akit egy erre vadászó úrfi rabolt el erőszakkal, miután a szép szavak nem hatottak a templom oltárára gyöngyvirágot gyűjtögető hajadonra.

A kirándulók körében igen népszerű völgy szurdok jellegét az alján kanyargó aszfaltút ugyan némileg csökkenti, de cserébe babakocsival és kerékpárral is jól járható.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Árak:

Ingyenes.

Tömegközlekedéssel

 • Tömegközlekedéssel közvetlenül nem elérhető. 
 • A legközelebbi buszmegálló a Székesfehérvár- (Tatabánya) Komárom vonalon közlekedő buszok Vérteskozmai elágazás megállója, de innen még 4 km séta az autóúton.

Megközelítés

 • Vérteskozma déli részén, az erdei focipálya mellől indul a Z sáv jelzésen a Fáni-völgy.
 • Vérteskozma és Szárliget között végig erdészeti feltáró út vezet, azaz szilárd burkolat: kerékpáros túrának kiváló terep!

Parkolás

 • Lakott településen legközelebb Vérteskozmán érdemes parkolni.

Koordináták

DD
47.462770, 18.448234
DMS
47°27'46.0"N 18°26'53.6"E
UTM
34T 307687 5259748
w3w 
///termés.lenémít.ügyes
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Vértes és vidéke
A Vértesből a Velencei-tóra a Marson át
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 77,5 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 763 m
Szintcsökkenés 882 m

Rendhagyó útirányt is választhatunk a fővároshoz közeli népszerű tó felkereséséhez: a Vértesen és a Velencei-hegységen át kanyarogva garantáltan ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Vértes és vidéke
A Keleti-Vértes szerény legjei
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 26,4 km
Időtartam 7:30 óra
Szintemelkedés 585 m
Szintcsökkenés 585 m

A Vértes keleti, legmagasabb részének erdős platójáról hosszú körtúrával a térség legmutatósabb völgyeibe ereszkedünk, közben népszerű ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Fáni-völgy

Vérteskozma
8082 Gánt

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp