Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Sümegi vár

· 5 értékelés · Vár · Közép-Dunántúl · 242 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A sümegi vár
  A sümegi vár
  Fénykép: Farkas Péter
A Várhegyet uraló impozáns alakjával már messziről kalandokra hívja az utazót hazánk egyik legszebb középkori erődje.

A Bakony nyugati részén, Sümeg városa felett, a 270 méter magas magányos Várhegyen terül el a vár. Egy szerpentinút vezet fel, ami ugyan nem szerény szintkülönbséget hidal át, viszont egyedi panorámával ajándékoz meg. A kényelmesebbek, a fájós lábúak vagy az idősebbek megvárhatják a vártaxit, amely az úton fel-le ingázva szállítja utasait. Érdemes azonban a kaptatót gyalog megtenni, mert a várútról sokkal több szépséget láthatunk a lábunkat is használva, és jó idő esetén remek fotókat készíthetünk az alant elterülő Sümegről és környékéről.

A külső várkapu után jön a még látványosabb belső várkapu középkori hangulatot árasztó árokkal és csapóhíddal. A második kapu után pedig rögtön a tágas várudvarra érkezünk, ahol szép, rendezett környezet fogad. Látszik, hogy az utóbbi időben komoly munkálatok folytak itt, főként a kényelem és a szórakoztatás terén tettek nagy lépést. A gyerekeknek igazi „játszóvár” ez: az udvaron harcba szállhatnak a hétfejű sárkánnyal, lovagolhatnak, kipróbálhatják a gólyalábazást, kereshetik a tűt a szénakazalban, íjászkodhatnak, párnacsatázhatnak, állatokat simogathatnak. A bevállalósabbak a kalodába, a ketrecbe is bemászhatnak.

A földszinten benézhetünk a kovács- és a bognárműhelybe, a konyhába, a sütőházba (ahol kürtőskalácsot árulnak), a kínzókamrába, ahol a viaszbábuk inkább viccesek, mint félelmetesek, de a kínzóeszközöket látva nem biztos, hogy tudni akarod, mi minden történhetett itt a középkorban. A várban van még kőtár, darabontok szobája, püspöki hálószoba, várkápolna, vármakett-kiállítás és minimozi harcos-csatázós történelmi filmekkel. A várkonyha mellett udvari fűszerkert virul.

A vár nagy előnye, hogy nemcsak belülről és az udvaron, hanem felül, a várfalon is jól körbe lehet sétálni. Akár egy órát is bóklászhatunk a gyilokjárón és a falak között anélkül, hogy az elénk táruló kilátással betelnénk. Aki pedig ennél több izgalomra vágyik, az a vár melletti arénában egy korhű középkori lovagi játékot is megtekinthet, ha épp időben érkezik. Nyáron keddtől szombatig 17 órától, ősszel és a téli időszakban szerdánként és szombatonként 17 órától vehetünk részt lovagi tornán. 

Egy kis történelem

A vár építését a hagyomány a tatárjárás (1241) utáni időkre datálja. A Sümeg környéki területet a 11. század elejétől királyi adományként a veszprémi püspökség birtokolta, ezért építtetője is nagy valószínűséggel a püspök volt. Először csak egy lakótorony állhatott itt, a mai öregtorony elődje, majd a 15. század közepén kibővítették. Hadi jelentősége Veszprém elestével (1552) nőtt meg, amikor a veszprémi püspökség a török elől a sümegi várba menekült, és Sümeg lett mintegy kétszáz éven át a püspökség székhelye. 

Míg a török seregnek Sümeget sikerült elfoglalnia, a vár mindvégig derekasan ellenállt a támadásoknak. A Rákóczi-szabadságharcban jelentős szerepet játszott, a kuruc katonaság központja volt, ezért a császáriak 1713-ban egy hadgyakorlat ürügyén felgyújtották, és nagy részét lerombolták. A vár ezután évszázadokig pusztult. Régészeti feltárását 1957 és 1965 között végezték el. 1989-től üzemeltetése magánkézbe került, azóta folyamatosan felújítják, alakítják.

Nyitvatartás

január, február, március:

 • 9:00-16:00

április, május és szeptember, október:

 • 9:00-17:00

június, július, augusztus:

 • 9:00-19:00

A vár egész évben, minden nap nyitva van, de csúszós, havas időjárás esetén zárva tart!

Árak:

 • Felnőtt: 1500 Ft
 • Gyermek (6-14): 800 Ft (6 éves kor alatt ingyenes)
 • Nyugdíjasoknak és diákoknak igazolvány felmutatása mellett 800 Ft

A belépőjegyekkel a várban található összes kiállítás és program megtekinthető.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Tömegközlekedéssel

 • Sümeg vasútállomás a város szélén helyezkedik el, míg a vár központi helyzetű. A kettő közti út nagyjából 1,8 km, a végén erős kaptatóval (75 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk).
 • Sümeg autóbusz-pályaudvara közelebb van a várhoz, innen 1 km-t kell megtennünk (60 m szintemelkedés).

Megközelítés

 • Sümeg vasútállomásról a K és Z jelzéseket követve jutunk a vár alá. A Darnay Kálmán utcán indulunk délkelet felé, majd jobbra kanyarodunk a Lukonich Gábor utcára. Ez a templomnál élesen balra fordul, aztán a főútba, a Kossuth Lajos utcába csatlakozik. Ezen forduljunk jobbra, hogy utána a következő sarkon balra térjünk, a Bem utcán követve tovább a Z jelzést.
 • A buszpályaudvarról induljunk észak felé a K jelzésen a Jókai utcát róva. A harmadik sarkon érkezünk meg a várhegy alá, ahol jobbra kell térnünk a Z jelzés vezető Bem utcára. Táblák terelnek a vár felé, ahogy a várhegyen félkörívben felsétálva megérkezünk a kapuhoz.

Parkolás

 • A vár aljában kialakított parkolóban tudjuk hagyni autónkat. Innen akár vártaxival is feljuthatunk a várba, érdemes azonban a kaptatót gyalog megtenni.

Koordináták

DD
46.982549, 17.283266
DMS
46°58'57.2"N 17°16'59.8"E
UTM
33T 673640 5205755
w3w 
///fészkek.árnyalt.régész
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Marcal-medence
Sztúpatekerés
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 17,7 km
Időtartam 1:40 óra
Szintemelkedés 351 m
Szintcsökkenés 201 m

Kerékpártúra a Sümegi vár lábától a Zalaszántói sztúpáig

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Többnapos gyalogtúra · Marcal-medence
Sümeg - Keszthely (OKT-03)
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 3 nyitva
Hossz 44,9 km
Időtartam 12:40 óra
Szintemelkedés 820 m
Szintcsökkenés 895 m

A sümegi Vár-hegy a Bakony őrtornyaként távolodik, ahogy az Országos Kéktúra hegyvidéki szakaszához érkezünk. A síkságot fokozatosan felváltják a ...

9
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,2 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 385 m
Szintcsökkenés 385 m

Ez a körtúra a sümegi várral, az Alpokra és a Bakonyra nyíló panorámás szakaszaival, valamint az útvonal nagy részén a felszínen lévő Szőci Mészkő ...

6
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Zalai-dombság
Sárvár - Sümeg (OKT-02)
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 2 nyitva
Hossz 72,1 km
Időtartam 18:40 óra
Szintemelkedés 450 m
Szintcsökkenés 455 m

A második az Országos Kéktúra leghosszabb síkvidéki szakasza. Gyakorlatilag végig lapos terepen kanyarog, emelkedőt csupán a Kemeneshát környékén ...

6
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(5)

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp