Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Siroki vár

· 3 értékelés · Vár · Bükkvidék · 269 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Siroki vár
  Siroki vár
  Fénykép: Szlatki Gabriella, Magyar Természetjáró Szövetség

A Mátra és a Bükk közötti dombvidéken, egy meredek sziklacsúcson őrködik több mint hétszáz éve a siroki vár. A felújított alsó- és felsővár is látogatható, de a legizgalmasabb az erősség kazamatarendszerének, zegzugainak, barlangjainak felfedezése. 

A várhoz egy szépen kiépített sétaúton kanyaroghatunk fel az alsó bejárattól, hogy a 296 méteres Vár-hegyet megkerülve az északi oldalon lévő tulajdonképpeni várkapuhoz érjünk. Ne egy klasszikus, szabályos várra számítsunk, hanem egy szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, vermekkel és alagutakkal szabdalt középkori építményre.

A vár két részből áll, az alsó és a felső várból. A később épült alsó vár jelentette a védelmi vonalat, itt láthatjuk az ötszög alapú olaszbástyák maradványait is. A meglepően kisméretű udvaron állították fel újonnan a fából készült kiállítótermet, ahol a középkori élettel ismerkedhetünk meg. A falakon lőréseket, az udvaron pedig istállónak és a termények tárolására használt vermeket, üregeket láthatunk. Itt találjuk a vár 20 méter mély ivókútját is, és bár sokáig élt a legenda, hogy innen egy alagút vezet a - 20 km-re lévő - egri várhoz, ezt sosem találták meg. Feltárták viszont a vár kazamata-rendszerét, azaz a sziklába vésett, szűk járatait. A vár építői hamar felfedezték, hogy a riolittufa jól formálható, ezért számtalan föld alatti járatot, barlangot alakítottak ki a vár körül és a vár alatt, melyek nagy részét ma is végigjárhatjuk. Egy sziklába vájt gyalogos átjárón juthatunk a felső várba is, amelynek közepén egykoron a lakótorony állt, a mindenkori földesúr lakhelye. Erre épült a kisebb és vékonyabb falú öregtorony, ahol vélhetően az őrség lakott. A felső várat is több méter magas bástyák védték, ahonnan most nem a veszélyt jelentő törökökre, hanem az alattunk fekvő településre, a Tarna-völgyre és a távolabbi Mátrára látunk rá.

A vár körül egy sétaösvényt alakítottak ki, ahonnan tovább gyönyörködhetünk a kilátásban, miközben kézzelfogható közelségből ámulhatunk elődeink munkáján. A sziklafolyosók és a sziklába vájt kisebb-nagyobb termek, a szabálytalan járatok és széles falmaradványok, a sziklával szinte összenőtt vár látképe és a várból látható táj teszi igazán vadregényessé látogatásunkat.

A vár története

A két nagy hegység közt folyó Tarna-patak völgye és a fölé magasodó vulkáni csúcs tökéletes helyszínnek bizonyult ahhoz, hogy az északra vezető utakat ellenőrzése alatt tartsa; valószínűsíthetően ezért is épült ide a siroki vár. A honfoglalás után az Aba nemzetség birtokolta az egész környéket, de a vár építéséről csak annyit tudunk, hogy a tatárjárás után kezdődtek a munkálatok. 1267-ben már biztosan állt, hiszen ekkor említik először írásban; jó fél századdal korábban, mint az alatta fekvő várost. A 14. században királlyá várrá nyilvánították, és bár a sokszor cserélt gazdát, mégis fejlődésnek indult: megerősítették a várőrséget, építkeztek, és benépesült a környék. Ekkor, 1389-ben alapította meg hivatalosan a falut Sirok-alja néven a korabeli tulajdonos. Mátyás uralkodása alatt egy birtokvitában személyesen erősítette meg Országh Mihály nádor jogát a várra, így ettől fogva egy évszázadon keresztül az Országh család birtokában maradt a siroki vár.

1550-től a török hódítás közeledtével a siroki is beilleszkedett a végvári rendszerbe, és bár eddig csak a földesurak használták, hirtelen hadászati jelentősége lett, mint Eger egyik legerősebb elővárának. Az 1560-es évek elején megerősítették a felső várat, és ekkor épült meg az alsó vár is. Sirok erős, bevehetetlen várnak tűnt, és bár a török hódoltság határvidékén állt, a törökök nem is próbálkoztak a megtámadásával. 1596 októbere azonban megpecsételte a vár sorsát: Eger eleste után hatalmas török csapat közeledett Sirok felé, a vár védői pedig a reménytelen helyzetet látva elmenekültek. A törökök egy kardcsapás nélkül foglalták el a várat. Az új gazdák megerősítették a bástyákat és hosszú időre berendezkedtek: mindennapjaikról az alsó várban lévő kiállítóhelységben részletgazdag tárlat látható, korabeli ruhákat és fegyvereket is kipróbálhatunk. Szűk egy évszázaddal később a történelem megismételte magát: ezúttal a császári csapatok vették be a várat, a törökök pedig fejvesztve menekültek. A 18. század elején, a Rákóczi-szabadságharc leverése után a többi magyar várhoz hasonló sorsra jutott: felrobbantották, használhatatlanná tették a császári seregek.

Ekkortól várromként tartjuk számon; állapota pedig egyre csak romlott, amíg a 20. században meg nem kezdték az állagmegóvási és régészeti munkákat. A föld alatti folyosókat és a termeket megtisztították a törmelékektől, az omladozó falakat megerősítették, feltárták az alsó várat. A 2000-es években megépült a felvezető út, és elkészült a teljes alsó vár rekonstrukciója. 2015 nyara óta a felső vár is látogatható. Igazi turisztikai attrakció lett a vár, ahol naponta kétszer megnézhetjük a rekonstruált ellensúlyos szerkezetű felvonóhidat. 

A szerző tippje:

 • Ha a vár bejáratától a várnyereg felé fordulunk, a K jelzésen egy kellemes sétával érjük el a Barát- és Apáca-sziklákat. A különleges formájú szikláknak a monda szerint az a története, hogy egy barát és egy apáca egymásba szerettek, és kővé váltak. Valójában kialakulásuk oka sokkal prózaibb: a vulkáni tevékenységből megmaradt riolittufa jobban ellenállt az eróziónak, így a körülötte lévő puhább kőzetek lekoptak, a keményebb sziklák pedig így kiállnak környezetükből. A sziklaalakzatok mellől visszanézve csodás a kilátás a várra. Ha még egy kicsit továbbsétálunk, a Törökasztal elnevezésű lapos sziklától a Barát és Apáca-sziklákkal megtámogatott panorámaképet kapunk.
 • A vártúrát össze lehet kötni a siroki tájház meglátogatásával. Ebben az esetben érdemes kombinált jegyet kérni.

Nyitvatartás

 • április 1. - október 31.: minden nap 10:00 - 18:00
 • november 1. - március 31.: minden nap 9:00 - 16:00

Árak:

 • Felnőtt: 2000 Ft
 • Csoportos (min. 15 fő): 1600 Ft
 • Diák vagy nyugdíjas jegy (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas esetében OEP igazolvánnyal): 1000 Ft 
 • Családi jegy (2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 év alatt): 4000 Ft/család
 • Siroki lakcímkártyával rendelkezők részére: 500 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2023-01-01

Tömegközlekedéssel

 • A buszról a Sirok, Bükkszéki elágazás (Sirok központ) megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóval szemben lévő templom mellett felsétálunk, a temető sarkánál pedig jobbra fordulunk a K jelzésre, ez az út vezet fel a várhoz.

Parkolás

 • A Vár-hegy aljában fizetős parkoló van; innen egy aszfaltozott, de meredek sétaút vezet a vár bejáratához.

Koordináták

DD
47.938998, 20.195542
DMS
47°56'20.4"N 20°11'44.0"E
UTM
34T 439920 5309833
w3w 
///énekkar.emelések.rendben
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Hegyikerékpározás · Mátravidék
Vártól várig a Mátra északkeleti csücskében
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 39,5 km
Időtartam 4:05 óra
Szintemelkedés 805 m
Szintcsökkenés 805 m

A Mátra északkeleti csücske talán kevésbé ismert kerékpáros célpont, de itt is lehet érdekes útvonalakat találni, felfűzve a helyi látnivalókat is.

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátravidék
Sirok - Szarvaskő (OKT-22)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 22 nyitva
Hossz 17,9 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 585 m
Szintcsökkenés 520 m

A Mátrát és a Bükköt összekötő dombvidéki vándorlásunk során bájos réteken suhanunk át, és az út végpontjain középkori várakat és tágas hegyvidéki ...

16
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,8 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 241 m
Szintcsökkenés 241 m

A kacskaringós utak találkozásánál fekvő Sirok neve egybeforrott a várral. A falu idilli környezetben várja "Görbeország" kapujában a történelem, a ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-hegység
Gerinctúra a Keleti-Mátra bércein
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 21,3 km
Időtartam 7:00 óra
Szintemelkedés 1 482 m
Szintcsökkenés 634 m

Igencsak hosszú, de egyben a legszebb útvonalon másszuk meg hazánk legmagasabb pontját, a Kékestetőt. Az Országos Kéktúra egy markáns, emblematikus ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Bátor tanösvény
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 8,2 km
Időtartam 2:15 óra
Szintemelkedés 219 m
Szintcsökkenés 219 m

A Bátor körüli tanösvény a Bükk és a Heves–Borsodi-dombság találkozásánál elhelyezkedő táj természeti és kultúrtörténeti látnivalóit mutatja be, de ...

5
Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mátra-hegység
Emléktúra a Csákány-kő körül
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,7 km
Időtartam 2:40 óra
Szintemelkedés 348 m
Szintcsökkenés 348 m

Szomorú múltú vidéken, a Recski Kényszermunkatábor Emlékhelynél kezdjük túránkat, hogy a történtek felidézése után a hegység belsejébe térve a ...

5
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,2 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 818 m
Szintcsökkenés 819 m

A hosszú, de látványos körtúra felfűzi a Keleti-Mátra legszebb és legjellemzőbb tájait. Tölgyesek, bükkösök, sziklás csúcsok és lankás rétek ...

8
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 6,9 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 71 m
Szintcsökkenés 71 m

A mesterségesen létrehozott tavat elsősorban horgászok keresik fel, de száraz időben kerekesszékkel is körbe tudjuk kirándulni ezt a csodálatos ...

Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(3)
Bernadett Urbán
2021-03-14 · Közösség
Egyik kedvenc váram, nagyon szép kilátással :)
Mutass többet!
Siroki vár ősszel
Fénykép: Bernadett Urbán, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 1

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp