Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Siklósi vár

· 2 értékelés · Vár · Dél-Dunántúl
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A siklósi vár
  / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A siklósi vár
  Fénykép: Somogyvári D. György, Magyar Természetjáró Szövetség
Siklós szimbóluma a csodálatos épségben megmaradt középkori vár, amely történelmi kiállítások, színházi előadások, fesztiválok és előadóestek impozáns helyszíne. A várat 2010-től kezdődően újították fel. Többek között várbörtönt, kínzókamrát, szőlőtermeléshez és borkészítéshez kapcsolódó kiállítást, vár- és hadtörténeti kiállítást, panoptikumot, középkori fegyver- és hadtörténeti tárlatot, vallási és néprajzi gyűjteményt lehet benne megtekinteni. Ha a villányi borvidéken jársz, semmi esetre se hagyd ki a középkor egyik legjelentősebb várkastélyát!

Siklós Baranya megyében, a Tenkes-hegy lábánál, a Harkány-Nyárádi-síkon helyezkedik el. Nemcsak a környék gazdasági központja, de kulturális értékek tekintetében is kiemelkedő jelentőséggel bír: a magyar történelem legtekintélyesebb családjai székhelyeként tartják számon. A településről azonban először mindenkinek a siklósi vár jut eszébe, mint a középkor egyik legépebben megmaradt, főként reneszánsz stílusjegyeket hordozó építménye.

Magas falak, bástyák és félköríves tornyok rejtik magát a várkastélyt, amit a várkerület övez. Itt található a hajdani ferences rendház és templom műemléki együttese.

Egy kis történelem

A vár első köveit 1260 körül rakták le. Legkorábbi írásos említése 1294-ből való; a dokumentumot most a pécsi káptalanság irattára őrzi. Az építmény első tulajdonosa a Soklyósy család volt egészen 1387-ig, ezután a Garaiak vették birtokba, akik többek között a gótikus szárnyat és a gazdag gótikus boltozással épült várkápolnát hozták létre. 1515-től a Perényiek fejlesztették a vár épületét; ők reneszánsz átalakításokat végeztek.

A törökök ostromát Siklós sem úszta meg: 1543-ban elfoglalták a várat, s 143 évig nem engedték ki a kezükből. A következő nagyobb volumenű felújításra csak a 18. században került sor a Batthyány család jóvoltából, akiknek az épület a barokk stílusjegyeket köszönheti. A vár utolsó birtokosa, a Benyovszky család a második világháború alatt költözött ki, s ettől fogva az erősség az 1950-es évek közepéig üresen, megrongálva és kifosztva állt. Felújítása 1956-ban kezdődött; ezután múzeumnak, szállodának és étteremnek adott otthont egészen a rendszerváltásig. 2000-től Siklós Város Önkormányzata birtokolja. Renoválásának megkezdésére 2010-ben került sor „A siklósi vár rekonstrukciója és szolgáltatásainak bővítése” című projekt keretein belül.

Látnivalók

A vár folyamatosan megújuló tárlatoknak ad otthont. Déli szárnyában találhatóak a várbörtön apró cellái, a leggyakoribb kínzási és kivégzési módszerek eszközeit felvonultató kínzókamra, a szőlőtermeléshez és a borkészítéshez kapcsolódó tárgyak kiállítása és a Tenkes Kapitánya Panoptikum, ahol az 1963-as nagysikerű film szereplőinek műanyag mása áll. A földszinten reneszánsz bútorok szelekcióját, az első emeleten középkori fegyver- és hadtörténeti tárlatot, valamint Istókovits Kálmán és Simon Béla festményeit tekinthetik meg az ide látogatók. A második emeleten vár- és hadtörténeti kiállítás, illetve a helyi szerb lakosság vallási és néprajzi gyűjteménye várja az érdeklődőket. A keleti szárnyban időszaki kiállítások kaptak helyet.

A kulturális programokon való részvétel mellett a várban esküvőket és egyéb családi rendezvényeket is lebonyolítanak, emellett rendszeresen tartanak koncerteket, fesztiválokat és előadóesteket. Nagy népszerűségnek örvendenek a színházi előadások: a legközkedveltebb darabok közé tartozik az Abigél és a Hair.

A környék

Siklóson bőven akad látnivaló a várkastélyon kívül is. A Malkocs Bej-Dzsámi 1993-ban felújított épületét például Europa Nostra-díjjal (az EU műemlékvédelmi díjával) tüntették ki. A város református, római katolikus és szerb-ortodox templomokkal egyaránt büszkélkedhet. Az egykori ferences kolostor egyik szárnya ma a művészetek szolgálatában áll, a Siklósi Kerámia Alkotóháznak ad otthont.

Siklósról érdemes ellátogatni a máriagyűdi kegyhelyre, amely az ország egyik legnépszerűbb zarándokhelye a XVII. századi Mária-jelenések és a csodával határos gyógyulások miatt. Ha elteltünk a kéttornyú barokk templom látványával és kicsit megmozgatnánk a tagjainkat, rátérhetünk a közelből induló Csodabogyó tanösvényre, amely 2,5 km hosszan kanyarog a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig. A környéken további túrázási lehetőséget kínál a villányi Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény, melynek során szemügyre vehetjük a világhírű ammonitesz-lelőhelyet. Ha Szársomlyó felé vesszük az irányt, érdemes részt vennünk a szakvezetéssel egybekötött túrán, így megismerhetjük hazánk egyetlen magyarkikerics-lelőhelyét, emellett több mint hetven védett növényfajjal találkozhatunk. A Nagyharsányi szoborparkban nonfiguratív alkotásokat tekinthetünk meg, a csaknem 200 éves múltra visszatekintő Harkányi gyógyfürdőben pedig kipihenhetjük az utazás fáradalmait.

Nyitvatartás

május 1. - június 30.:

 • kedd-vasárnap: 9:30 - 18:00

július 1. - szeptember 30.:

 • A hét minden napján: 9:30 - 18:00

október 1. - december 31.:

 • A hét minden napján: 9:30 - 17:00

december 24.: zárva

Jegyet legkésőbb fél órával a zárás előtt lehet vásárolni. 

Árak:

Belépőjegyek:

 • felnőtt: 1900 Ft
 • diák/nyugdíjas: 1000 Ft
 • gyermek (6-10 éves korig): 700 Ft

Kedvezmények:

 • 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes
 • fogyatékkal élőknek ingyenes (1 fő kísérő 200 Ft-os jeggyel léphet be vele)
 • Siklós kártyával ingyenes
 • sajtósoknak ingyenes, de előzetesen be kell jelentkezni
 • 20 fő alatti csoportnál 1 pedagógus, 20 fő felett 2 pedagógus számára ingyenes a belépés

Egyéb szolgáltatások (előre kell igényelni a +36 72 579 090-es telefonszámon):

 • teljes tárlatvezetés magyar nyelven: 7000 Ft/csoport
 • rövidített tárlatvezetés magyar nyelven: 4000 Ft/csoport
 • angol/német nyelvű tárlatvezetés: 7000 Ft/csoport

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Hidvégi Brigitta profilképe
Szerző
Hidvégi Brigitta
frissítve: 2021-01-20

Tömegközlekedéssel

 • A környék számos településéről érkező buszokról a Siklós, városháza nevű megállóban vagy az Autóbuszállomáson érdemes leszállni. 

Megközelítés

 • A városháza előtti buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Kossuth téren, majd az első lehetőségnél forduljunk balra a Baross Gábor utcába. A T elágazásnál jobbra térve, a parkoló után találjuk a várat a jobb oldalon (350 m). 
 • Az autóbuszállomásról a Szent István téren át déli irányba induljunk, majd forduljunk a jobb oldali murvás sétaútra, ami a Váralja utcával párhuzamosan a bejáratig vezet bennünket (450 m). 

Parkolás

 • A települést  Pécstől délre az 58-as úton tudjuk megközelíteni. Tábla jelzi, ahol le kell róla kanyarodni Siklós felé. 
 • A várhoz a Gyüdi út - Felszabadulás utca - Batthyány Kázmér utca - Vajda János tér útvonalon juthatunk. 
 • Két nagyobb parkolót találunk a Baross Gábor utca 43. és a Felszabadulás utca 3. szám alatt. 

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
45.852186, 18.295680
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
45°51'07.9"N 18°17'44.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 290043 5081181
w3w (what3words) 
///helyes.irányít.eljár
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
46,6 km
3:10 óra
26 m
26 m
5,5 km
0:25 óra
17 m
19 m
51,3 km
3:35 óra
170 m
170 m
552,7 km
37:30 óra
445 m
488 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,5
(2)

A közösség fényképei


Siklósi vár

Vajda János tér 8.
7800 Siklós
Telefon +36 72 579 090

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • 5 Közeli túrák
Kerékpártúra · Dél-Dunántúl
Tekerés a bikla szélén
Top közepes nyitva
46,6 km
3:10 óra
26 m
26 m

A dél-baranyai, Dráva menti tájegységet határolják le egyes néprajzkutatók az „ameddig a bikla ér” fordulattal. A jellegzetes helyi szoknyaviselete ...

1
szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Top könnyű Szakasz 3
5,5 km
0:25 óra
17 m
19 m

A Harkányi Gógy és Starndfürdőt és a Thermal Spa Siklóst összekötő biciklitúra. A termáltúra olyan túra ami termál vagy gyógyfürdővel rendelkező ...

szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Top közepes
18,5 km
5:10 óra
427 m
441 m

A Villányi-hegységben összesimul, ötvöződik a kultúrtáj és a lágy erdőség: a szőlősorokkal borított dombok tövében százéves, parányi présházak ...

szerző: _ MTSZ,   Együttműködő szervezetek
Kerékpártúra · Siklósi járás
Szőlők között az ördög nyomában
Top közepes
51,3 km
3:35 óra
170 m
170 m

Hazánk legdélebbre található, és egyik legkisebb hegysége, a Villányi-hegység számos kincset rejteget a kíváncsi bringás számára. Nemcsak a borról ...

szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos kerékpártúra · Magyarország
Termálfüzér, Barcstól - Gyuláig
Top nehéz Szakaszolt túra
552,7 km
37:30 óra
445 m
488 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág Nyugati fertájának 19 termálfürdőjét köti össze ...

szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
 • 5 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp