Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Rákóczi-vár (Sárospatak)

· 3 értékelés · Vár · Felső-Tisza-vidék · 114 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A sárospataki Rákóczi-vár
  A sárospataki Rákóczi-vár
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Azoknak, akik eddig csak az ötszáz forintos bankjegyen találkoztak a sárospataki várral, mindenképpen érdemes élőben, teljes pompájában is megtekinteniük a kivételes erősséget. Építészeti szempontból igazán különlegesnek számít, a reneszánsz jellemzők mellett ugyanis barokk és romantikus stílusjegyeket is magán visel, melyet az évszázadok során bekövetkezett átalakításoknak és hozzátoldásoknak köszönhet. Ma a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma található benne, ahol a névadó családon kívül még számos érdekességgel, többek között a hegyaljai szőlészettel és borászattal lehet megismerkedni.

Múlt

Régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy Sárospatak térsége már az őskorban lakott volt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található település a XI. században lett királyi birtok. A vár építtetéséhez a XVI. században fogott hozzá Perényi Péter, aki a mohácsi csata után tett szert a területre. A várfallal körülbelül egyidős az erősség centruma, a Vörös-torony, amely egy késő-reneszánsz, ötszintes lakótorony; egy észak-itáliai mester, Alessandro Vedani nevét dicséri.

A Perényiek kihalása után a vár gyakran cserélt gazdát - egészen 1616-ig, amikor Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága révén fejedelmi birtoknak minősítették. Az 1640-es években jelentősen kibővítették; ekkor építették hozzá a híres Lorántffy szárnyat és loggiát. Az épületegyüttes a Rákóczi-szabadságharc alatt a kuruc mozgalmak központjaként funkcionált. Itt tartották az 1708-as országgyűlést is. Később a Trautsohn, majd Bretzenheim hercegek tulajdonába került. Ebben az időszakban lassanként barokk, romantikus és eklektikus stíluselemekkel gazdagodott. A második világháború után az állam birtokába került.

Jelen

A négyzetes alaprajzú Vörös-torony tekinthető a vár centrumának. A palota gazdag múltjáról a negyedik szint mesél a reneszánsz faragványokon és a XVI. századból származó felfestésen keresztül. A régi, rombusz alapú „belső várat” sarkain bástyák övezik, a várkastélyt pedig árok veszi körbe. Az udvar ékessége a Lorántffy-loggia, az oszlopos-árkádos építészeti gyöngyszem, amely a keleti szárnyat és a tornyot kapcsolja össze. Szintén egyedi elem a Vörös-tornyot délkeletről övező ötszögű, kazamatás bástya, vagyis „párkány”. Építészeti és történelmi szempontból is érdekes a Sub Rosa, vagyis a kerek erkélyszoba, amelyben állítólag a Wesselényi-féle főúri összeesküvés vezetői találkoztak. A helyiség mennyezetét rózsák díszítik, innen kapta a nevét: „Sub Rosa” annyit tesz, „a rózsa alatt”; de egy időben a titkosság szinonimájaként is használták. A Sárospataki vártemplom északi fala egyben a vár védőfala; a monumentális építményt szintén érdemes megtekinteni, ugyanis Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemplomaként kívül-belül egyedülálló látvánnyal kecsegtet.

Jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma található az épületben; többféle kiállítást is berendeztek a falak között. A látogatók megismerhetik a Rákócziak korát, a hegyaljai szőlészetet és borászatot, idegenvezetővel bejárhatják a Vörös-tornyot, és benézhetnek egy igazi reneszánsz konyhába is. Ami igazi különlegességnek számít, az a 2014-ben megnyitott ágyúöntő műhely, amit még I. Rákóczi György alapított. Ez a kora újkor egyetlen ilyen emléke Magyarországon, de még európai viszonylatban is ritkaság.

A környék

Sárospatak belvárosától a P jelzésen indulva, majd a P+ jelzést és Malomkő tanösvényt követve, a Megyer-hegyi tengerszemnél lyukadunk ki, melynek szépségéről elég annyit mondanunk, hogy 2011-ben elnyerte Magyarország legszebb természeti csodájának járó címet. A tó egy hajdani bányaudvar helyén keletkezett a csapadék felgyülemlésével. A magas sziklafalak lélegzetelállító látványt alkotnak a csillogó víztükörrel. Sárospatakról rövid úton elérhető Hercegkút, Vajdácska és Makkoshotyka, utóbbi az Országos Kéktúra legközelebbi pontja, egyben bélyegzőhelye is. A közelben található Sátoraljaújhely napi több tucat busz- és vasúti járattal érhető el. A Bodrogon kajakot és kenut kölcsönözhetünk, ha pedig túrázni szeretnénk, irány a Zemplén!

Nyitvatartás

A múzeum keddtől vasárnapig 10:00-18:00 között várja a látogatókat.

Árak:

Jegyárak:

 • Vörös-torony: 1300 Ft
 • Rákócziak dicső kora: 1000 Ft
 • I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye: 1000 Ft
 • Olaszbástya kazamata: 500 Ft
 • Hegyaljai szőlészet és borászat: 500 Ft
 • Időszakos kiállítás a kastélyszárnyban: 500 Ft

Az egyéb jegytípusokról itt tájékozódhatsz.

Kedvezmények:

 • 6 éves korig, valamint 70 éves kor felett ingyenes
 • fogyatékkal élőknek és egy fő kísérőnek ingyenes
 • pedagógusoknak ingyenes

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Hidvégi Brigitta profilképe
Szerző
Hidvégi Brigitta
frissítve: 2022-05-24

Tömegközlekedéssel

 • Ha vonattal érkezünk Sárospatakra, a vasútállomáson akár buszra is szállhatunk néhány megálló erejéig. 
 • A buszokról a Sárospatak, Bodrog áruház vagy a Sárospatak, Árpád Vezér Gimnázium megállókban érdemes leszállni. 

Megközelítés

 • A vasútállomás előtti buszmegállóból a P◼ jelzéseket kövessük egészen addig, míg utunkat a P jelzések nem keresztezik. Térjünk a P jelzésen balra a Szent Erzsébet utcára, ami a várhoz vezet (1,4 km). 
 • A Bodrog áruházi megállóból délnyugat felé induljunk a P◼ jelzésen, majd forduljunk balra a P jelzésen a a Szent Erzsébet utcára, ami a várhoz vezet (650 m).
 • A gimnázium előtti megállóból észak felé induljunk az Arany János úton, majd a jobb kéz felőli hosszú kerítésen nyíló kapun át sétáljunk az ösvényen a várig (650 m). 

Parkolás

 • Sárospatak a Sátoraljaújhelyet Miskolccal összekötő 37-es főúton található. 
 • A várat a Rákóczi út - Szent Erzsébet utca útvonalon lehet megközelíteni. 
 • Ingyenes parkoló a vár bejáratánál is van, de ha ott nem lenne hely, a közelben még jó néhány parkolási lehetőség adódik.

Koordináták

DD
48.315649, 21.568876
DMS
48°18'56.3"N 21°34'08.0"E
UTM
34U 542176 5351540
w3w 
///lecke.festő.falvédő
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,8 km
Időtartam 5:50 óra
Szintemelkedés 693 m
Szintcsökkenés 677 m

A Tokaji-hegység jelentős részét felfűző Rákóczi-túra bevezető szakasza a Bodrog partjáról vezet a közeli hegyoldalakra, majd Komlóska medencéjébe ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Nyírség
Termáltúra, Kisvárda - Sárospatak
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 3
Hossz 46,9 km
Időtartam 3:10 óra
Szintemelkedés 45 m
Szintcsökkenés 32 m

Az Aquacinemát és a Végardó Fürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Kerékpártúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Termáltúra, Sárospatak - Miskolctapolca
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakasz 4
Hossz 92,7 km
Időtartam 6:25 óra
Szintemelkedés 358 m
Szintcsökkenés 361 m

A Végardó Fürdőt a Miskolci és Miskolctapolcai fürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Kerékpártúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Csodarabbik nyomában Tokaj-Hegyalján
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 44,3 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 292 m
Szintcsökkenés 313 m

Kik voltak a csodarabbik, és hogyan lett a Bodrog mente a hászid zsidóság hazai központja? Hol találjuk a Rio de Janeiro városából ismert Krisztus ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Vártól várig a Zemplénben
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 89,4 km
Időtartam 7:10 óra
Szintemelkedés 1 711 m
Szintcsökkenés 1 695 m

A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos kerékpártúra · Észak-Magyarország
Termálfüzér az északi fürdővonalon
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 970,5 km
Időtartam 69:00 óra
Szintemelkedés 4 345 m
Szintcsökkenés 4 262 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág északi részének 32 termálfürdőjét köti össze egy ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(3)
Pápai Zsuzsanna
2020-08-25 · Közösség
2020. augusztus 25., kedd 17:16:46
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség
Dianiska Barbara
2020-08-16 · Közösség
A Vörös torony
Fénykép: Dianiska Barbara, Közösség
A Vörös torony
Fénykép: Dianiska Barbara, Közösség
A Vörös torony tetején
Fénykép: Dianiska Barbara, Közösség

A közösség fényképei


Rákóczi-vár (Sárospatak)

Szent Erzsébet út 19.
3950 Sárospatak
Telefon +36 47 311 083

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp