Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Mosonmagyaróvári vár

Vár · Győri-medence · 123 m · zárva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Mosonmagyaróvári vár
  Mosonmagyaróvári vár
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
A mosonmagyaróvári vár az ország egyetlen olyan várépülete, amelyben felsőoktatási tevékenység folyik, és egyike azon kevés várainknak, amelyet soha nem romboltak le, így napjainkban is közel eredeti kiterjedésében áll.

A vár helyén már a rómaiak idején is egy tábor állt, Ad Flexum néven. 1250 körül egy hatszögletű, erődítés nélküli lakótornyot húztak fel a helyére, de az 1290-ben elpusztult. A ma látható várkastély építése 1364-ben kezdődött, és a kor szokásainak megfelelően gyakran cserélt gazdát, volt királyi tulajdonban is. Miután 1529-ben a török az erősséget felégette, 1530 és 1544 között Gian Maria del Napoli olasz hadmérnök tervei szerint újjáépítették a várkastélyt, és a még mindig fennálló török fenyegetésre tekintettel meg is erősítették. A 16-17. század fordulóján készült el a várkapu melletti, L-alakú melléképület, azaz ismertebb nevén a várkapitányi épület. Ebben a viharos időszakban a vár hol Bocskai István, hol Bethlen Gábor csapatainak ostromát állta, majd 1689-ben a törökök Bécs ostromából visszajövet ismét felgyújtották az erősséget. Ezután ismét újjáépítették, de a 18. század eleje is tartogatott harcokat, a kurucok többször is ostrom alá vették. Az épület körül még ma is láthatóak a vár egykori védelmi rendszerének maradványai, a várkert, a várhíd és a várkapu helye, a vártó és a Lajta folyó.

A vár nem sokkal később elvesztette hadászati jelentőségét, és mivel a császári udvar tulajdonában volt, 1766-ban Mária Terézia a magyaróvári uradalmat és annak székhelyét lányának, Mária Krisztinának adományozta. 1818-ban kapta meg az épület végső, mai formáját: ekkor építették rá az emeletet, és Mária Krisztina főhercegnő férje, Albert Kázmér szász-tescheni herceg ekkor alapította meg az ország első agrár-felsőoktatási intézményét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet, amelynek mai jogutódja (Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar) jelenleg is itt működik.

Az épület a 20. században műemléki védelmet kapott, majd felújítások, régészeti feltárások és műemléki helyreállítások zajlottak az 1960-as, ’70-es és ’80-as években. A 2018 és 2021 között zajlott munkálatok során a vár homlokzata és külső környezete is megújult, a belső udvar szintén megszépült, és rendezvénytérré alakult. 

A vár falából rekonstrukciót megelőző statikai vizsgálat közben egy több mint félezer éves, gótikus lelet került elő: egy festett kőcímer, amely a Szentgyörgyi és Bazíni család egycsillagos címerét ábrázolja. A magyar építészettörténetben különlegesnek számító eredeti kőfaragvány az 1420-1457 közötti időszakban, a lovagkorban készülhetett. A korabeli festékekkel megfestett faragott követ 35 cm mélységben takarta és védte is egyben a reneszánsz időkben elé épült falazás.

A vár új kávézója Johann Strauss nevét viseli, és nem véletlenül. A Kék Duna keringő szerzője visszajáró vendég volt Magyaróvárott, a város kedvenc fellépési színhelyei közé tartozott. 20 évesen egy keringőt is komponált egyik magyaróvári báli fellépése alkalmából (Altenburg-Walzer / Óvár Keringő, 1846), de mivel ez a szerzemény kiadatlan maradt, az idők folyamán sajnos elveszett.

A földszinti részen új kiállításon ismerkedhetünk meg a vár, egykori lakói és a kétszáz éves egyetem történetével, valamint a középkori paraszti és katonai, váruradalmi élettel. Az egykori nádori terem eredeti kőoszlopokon nyugvó keresztboltozatos falai között a korábbi várurak története mellett megismerhetjük a török kor viszontagságait, Mátyás király és a Szent Korona itt töltött napjait is. A korona háromszor is járt a várban: először 1440. június 10-én Luxemburgi Erzsébet magyar királynéval érkezett a várba, aki Székesfehérvárról vitte Bécsbe. Másodszor 1645. április 13-án, amikor I. Rákóczi György erdélyi fejedelem hadai elől menekítették Pozsonyból Győrbe, majd 1646 szeptember 7-én, amikor a koronaőrök visszaszállították a koronát Győrből a pozsonyi országgyűlésre.

A kiállítás másik része az oktatástörténetre fókuszál, de külön tablón emlékeznek meg az 1848-49-es szabadságharc, az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés és az 1956-os forradalom mártírhalált halt diákjairól is. 

Nyitvatartás

Ma zárva van
vasárnap10:00–17:00
kedd10:00–17:00
szerda10:00–17:00
csütörtök10:00–17:00
péntek10:00–17:00
szombat10:00–17:00

Árak:

 • Teljesárú: 1800 Ft
 • Kedvezményes (50%): 900 Ft
  • Diákok érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal (25 éves korig)
  • Nyugdíjasok nyugdíjas igazolvány felmutatásával
  • Mosonmagyaróvári lakosok lakcímkártya felmutatásával
  • A Széchenyi István Egyetem alkalmazottai és hallgatói hallgatói/alkalmazotti kártya felmutatásával
  • Szigetköz kártya birtokosok
 • Családi jegy (két felnőtt és két, 6 és 14 év közöttigyermek részére): 4000 Ft
 • Csoportos jegy diákoknak (10 fő felett): 700 Ft
 • Csoportos jegy felnőtteknek (10 fő felett): 1500 Ft
 • Hangos tárlatvezető (audioguide) bérleti díja: 1000 Ft
 • Személyes tárlatvezetés díja (csoportonként): 4000 Ft

A kiállítóteret ingyen látogathatják:

 • Kiskorúak 6 éves korig
 • Fogyatékkal élő személy és egy fő kísérője

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-03-04

Tömegközlekedéssel

 • A helyi buszjáratról a Mosonmagyaróvár, egyetem megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállótól a kis, fatornyos templom mellett indul a várba vezető bekötőút. Az épületet 150 méteres sétával érjük el.

Parkolás

 • A vár melletti parkolóban tehetjük le az autónkat.

Koordináták

DD
47.880200, 17.273346
DMS
47°52'48.7"N 17°16'24.0"E
UTM
33T 669969 5305486
w3w 
///karika.elutazik.semleges
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Vízitúrák · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
Mosonmagyaróvári városnézés a vízről
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 10,6 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 4 m
Szintcsökkenés 4 m

Kalandos körtúra keskeny, kanyargós vízfolyásokon egy város szívén át, mégis a természet közelében. A három folyón át vezető, érdekes és változatos ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
Kalandozás a Szigetközben
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 60,5 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 382 m
Szintcsökkenés 379 m

A Szigetköz nem más, mint hazánk legnagyobb szigete, amely a Mosoni-Duna vagy a Duna ágrendszere mellett két keréken is felfedezhető – és egészen ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Mosonmagyaróvári vár

Pozsonyi út 86.
9200 Mosonmagyaróvár
Telefon + 36 96 566 665

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp