Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Jakab-hegyi földvár

Vár · Mecsek · 581 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Különös építmények az erdőben, a Jakab-hegy déli oldalán
  Különös építmények az erdőben, a Jakab-hegy déli oldalán
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Jakab-hegy lapos tetejének meredek, helyenként sziklás letörése keretezi azt az ókori földvárat, amely közel háromezer éve a régió egyik központja lehetett. Néhol 10 méter magasságot elérő falaival és több száz halomsírjával a Mecsek nyugati kiszögellésének tetejét elfoglaló vaskori erődítés jelentős régészeti lelőhelyként ismert.

A Jakab-hegy tetejét jól kivehető sáncgyűrű veszi körül, ami a természetes formákat kihasználva hatalmas, 55 hektáros területet foglal magában. A domborzatból fakadóan jól védhető helyzete miatt a földvárat csak a keleti és nyugati, lankásabb oldalain kellett komolyabban megemelni - itt található az építmény két bejárata, kapuja is. A külső sáncon belül a legmagasabb hegytetőt egy belső sánc is védi, ami Fellegvár néven el is különül. A hegy déli pereme sziklás letörésével természetes védelmi vonalat képez, a többi lejtőjét kőből és földből összehordott emelvénnyel toldották meg, így a hegyoldal felől meredek, 5-10 méter magas sánc övezi az egész hegytetőt.

A földvárat a hallstatti kultúra népe emelte az i.e. 8. században, a kora vaskorban, de a kelták is lakták a feltárt leletek szerint. Mérete alapján fontos, központi jelentőségű erődítés lehetett az i.e. 8. és 4. század között. A nyugati sánc szomszédságában több száz halomsírt lehet felfedezni, ez az itt élt ókori lakosság temetője. A hamvasztásos temetkezési helyek kőboltozattal fedett, gyűrűs szerkezetűek, az elmúlt évezredek hatására azonban csak a felszín egyenetlenségeiből felismerhető halmokat láthatunk.

Talán ehhez a várhoz kötődik a helyi monda is, miszerint a hegy tetején uralkodó várúr egy váratlan háború kitörésekor elásta harácsolt kincseit, két kádba téve aranyát, ezüstjét. Előbbit egy kakas, utóbbit egy sárkány őrizetére bízta, akik valójában elátkozott királyok voltak. Élő ember persze nem férhet hozzá ehhez a kincshez.

A Jakab-hegy tetején található egy kolostorrom is, mellette fedett pihenő-, tűzrakó helyet, illetve kilátót is találunk.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-03-18

Tömegközlekedéssel

 • A Kővágószőlős, községháza megállóba tudunk legközelebb utazni tömegközlekedéssel.
 • A Cserkút, forduló megállóba utazhatunk dél felől.
 • A megyeszékhelyről a Pécs, Ürög felső megállóig utazzunk.
 • Az Abaliget, barlang bejárati út megállóba észak felől érkezhetünk.

Megközelítés

 • A Kővágószőlős, községháza megállótól röviden jelzés nélkül haladunk a Rákóczi úton, majd a P◼, P+, P▲, K▲ jelzéseken jutunk a Dél-dunántúli Kéktúra K jelzéséhez. Ezen keletre a földvár sáncgyűrűjéhez, nyugatra a halomsírokhoz érkezünk (2,5 km, 320 m szintemelkedés).
 • A Cserkút, forduló buszmegállótól a P◼ és K▲ jelzéseken jutunk a Dél-dunántúli Kéktúra K jelzéséhez, amin keletre a földvárat, nyugatra a halomsírokat érjük el (2,9 km, 338 m szintemelkedés).
 • A Pécs, Ürög felső megállótól a „Szent Márton út" Z jelzésén érjük el a Jakab-hegyi földvárat (5,4 km, 361 m szintemelkedés).
 • Az Abaliget, barlang bejárati úttól a Tópart utcán, majd a K jelzés mentén erkezünk a Jakab-hegyi halomsírokhoz és a földvárhoz (6,6 km, 365 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni Kővágószőlősön a községháza előtt, Cserkúton a buszfordulónál, Pécsen az Éger-völgyi parkolóban, Abaligeten a barlang előtti parkolóban tudunk.

Koordináták

DD
46.090462, 18.147748
DMS
46°05'25.7"N 18°08'51.9"E
UTM
34T 279506 5108054
w3w 
///alany.hódol.nehézfém
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 13,8 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 425 m
Szintcsökkenés 425 m

Elvarázsolt meseerdőkön, rommá lett várak, kolostorok mentén, ősi sírok és megkövült násznép halmai mellett járjuk be a Jakab-hegy homokkő ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,1 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 464 m
Szintcsökkenés 463 m

A Nyugati-Mecsek emblematikus homokkő hegye izgalmas földtani kalandtúrát ígér a folyók és tengerek kőbe zárt hullámai mentén. Az erdők fölé ...

6
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek vidéke
A Jakab-hegy kincsei
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,9 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 381 m
Szintcsökkenés 381 m

A körtúra során felkapaszkodunk a Mecsek nyugati vonulatának legmagasabb pontjára, a Jakab-hegy fennsíkjára. A csúcson található kilátóból és a ...

14
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Mecsek vidéke
Abaliget vasútállomás – Zobákpuszta (DDK-09)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 9 nyitva
Hossz 37,6 km
Időtartam 12:00 óra
Szintemelkedés 1 390 m
Szintcsökkenés 1 200 m

A Nyugati-Mecsek szelíd erdővidékét átszelni változatos élmény. Dombsági magasságok és sziklás hegységi letörések színesítik a kulcsosházakkal is ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Mecsek
Időutazás a Mecsekben
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 52,9 km
Időtartam 5:20 óra
Szintemelkedés 956 m
Szintcsökkenés 956 m

Pécsett és környékén a vaskortól a modern időkig lehet kalandozni: ha jól választjuk meg a túra útvonalát, számos múltbéli titok tárul fel előttünk.

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Egres Bela kérdése · 2022-05-12 · Közösség
Kedves Szerzö Jo néhány ténybeli tévedés fedezhetö fel az írásában.. Jakab - Hegyen jelenleg nem ismer a tudomány Okori építményeket . az építmények ÖSKÖRIAK. Azon kívül az eröd amiröl ir, az csak az Un belsö vár. Valoban hatalmi központ volt, ha ugy tetszik föváros de Még a Hallstadti kor elötti Un Halomsíros kultura idején is. telepük a nyugati sánctol nyugatra a halomsírmezö helyén volt. Az eröd város fénykora valoban a KRe. 8-4 századra tehetö, de a kelták is oppidumként, erödített hatalmi központ ként használták és a vaskori királyásg területén szakrális központnak is .Ez a királyság a Dráva- Balaton- Alpokalja-Duna területe volt 1200éven át a romai hodításig. viszont a város fokozatosan elvesztve ugyan jelentöségét de tovább élt még Sopianae megalapítása után is kb a második század közepéig
Mutass többet!

Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp