Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Hollókői vár

· 6 értékelés · Vár · Cserhátvidék · 343 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A hollókői vár
  A hollókői vár
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Nógrád megyei kis faluba, Hollókőre nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert felér egy időutazással a múltba, és nem mellesleg itt sütik az egyik legfinomabb tócsnit, hanem azért is, mert nyolcszáz éves várában egy seregnyi új fejlesztés várja a látogatókat. Szemügyre vehetünk középkori konyhát, hálószobát, kovácsműhelyt és a gazdasági épületet, a kiállításokon pedig az ásatások során előkerült gazdag leletanyagot, többek között Mátyás király ezüstdénárját, illetve török cseréppipákat és fegyvertöredékeket nézhetünk meg.

Élt egyszer egy nagy hatalmú földesúr, Kacsics András, akit Pusztavár birtokosaként tartottak számon. Történt, hogy a férfi végzetesen beleszeretett egy gyönyörű, ifjú hölgybe. Érzelmei annyira úrrá lettek rajta, hogy elrabolta a lányt, és Pusztavár falai közé záratta. Azzal azonban nem számolt, hogy szerelme dajkája nem más, mint egy boszorkány, és igencsak szívén viseli neveltje sorsát. Az asszony nyomban szövetségre lépett a sátánnal, aki holló képében a várhoz küldte a fiait, hogy hordják el annak minden építőkövét, s tegyék ezt mindaddig, míg a leány ki nem szabadul. Az ördögfiak egy másik magaslaton halmozták fel a tömböket – ez lett Hollókő vára.

Így szól az erősség eredettörténetével kapcsolatos legenda egyik változata. Nem csoda, hogy a sziklaormon magasodó, különös formájú építmény megihlette a babonás népet: csigaház alakban gyűrűző falai, ódon, ötszögletű tornya első pillantásra eszünkbe juttatja a gyerekkori esti meséket sárkányokkal, manókkal és a legkisebb királyfival.

A valóságban az 1200-as évek végén épült a vár egy 362 méteres sziklaoromra, tényleg a Kacsics nemzetség jóvoltából, akiknek a legrégebbi részét, a történelmi hangulatú öregtornyot is köszönhetjük. Ahogy az már lenni szokott, a frekventált helyen lévő ingatlan számtalanszor cserélt gazdát az évszázadok során: Csák Máté és Károly Róbert is birtokolta, és szinte mindenki hozzáépített, vagy átalakította kissé. Ezért is kacskaringóztak a falai – a terepviszonyoknak megfelelően – szabálytalan formában.

Aztán 1700 körül szomorú sorsra jutott: lerombolták, kövei nagy részét elhordták. Feltárására és helyreállítására először 1966-ban került sor, a 2010-es évek közepén pedig átesett azokon az állagmegóvó és rekonstrukciós munkálatokon, amelyeknek köszönhetően falai között lépdelve hamisítatlan, 14-15. századi váréletbe csöppenhetünk.

A fejlesztéseknek köszönhetően a vár seregnyi újdonsággal várja a nagyérdeműt. Egyebek mellett ismét látogatható az épület talán legmisztikusabb része, az öregtorony, ahol még egy izgalmas kincskeresés is a programhoz tartozik. A monda szerint Csák Máté és a törökök rengeteg értéket halmoztak fel és rejtettek el a várban.

Akit érdekel, hogyan festhetett a konyha, a hálószoba, a kovácsműhely és a gazdasági épület egy középkori erődítményben, az Hollókőn kielégítheti a kíváncsiságát. A kiállított vitrinekben szemügyre vehető az ásatások során előkerült gazdag leletanyag, többek között Mátyás király ezüstdénárja, illetve török cseréppipák és fegyvertöredékek.

Bár az épület történetének bemutatásához klasszikus kiállítási elemeket is használtak, inkább a modern, 21. századi technológia eszközeit vetették be, ezáltal olyan módon lehet megismerni a Hollókő várát, ahogyan eddig még sohasem: például virtuális séta és nagyméretű érintőképernyő segítségével. Az elektronikus tárlatvezető készülék lehetővé teszi, hogy a látogató egyéni tempóban, tetszőleges sorrendben hallgassa meg a kiállítás egyes elemeihez fűzött magyarázatokat, a csoportos tárlatvezetővel pedig egyszerre többen is hallhatják az idegenvezető beszédét, akármilyen távolságban is álljanak tőle.

Amit Hollókőről tudni érdemes

A falu határában nagy fekete holló jelzi, hogy megérkeztünk. A Cserhátban található kis település 67 védett, mesebeli házikója és 800 éves vára 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Az Ófaluban egymás mellett sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak – sok közülük ma bemutatóhelyként, kézműves műhelyként, múzeumként működik. Ha itt jársz, ne felejtsd el megkóstolni az isteni palóclevest, a tócsnit vagy a görhét (tejes pite)! Hollókő lakosságának hagyománytisztelete messze földön híres, ami jeles napok alkalmával mutatkozik meg leginkább. Legyen szó húsvétról, szüreti mulatságról vagy Szent Márton-napi vigasságról, a falu apraja-nagyja népviseletbe öltözik, és őseinkhez méltó módon ünnepel.

Nyitvatartás

2021-ben a vár felújítás miatt zárva tart. Tervezett nyitás 2022 nyara.

Árak:

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2021 júnusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!
Hidvégi Brigitta profilképe
Szerző
Hidvégi Brigitta
frissítve: 2022-03-03

Tömegközlekedéssel

 • A várhoz a Hollókő, autóbusz-váróterem buszmegálló esik a legközelebb. Szécsényből, Pásztóról, Salgótarjánból és Budapestről indulnak ide járatok. 

Megközelítés

 • A Hollókő, autóbusz-váróterem buszmegállótól (azaz a Kossuth utca tetejétől) az Országos Kéktúra K jelzésén kell elindulni nyugati irányba, a József Attila utcán, aztán a látogatóközpontot és a Holló Jankó játszóteret elhagyva, egy kereszteződésnél rá kell térni jobbra a KL jelzésre, amely a kilátóponton keresztül közvetlenül a várhoz vezet (900 m, 44 m szintemelkedés). Közben érintjük a Z\ jelzésű tanösvény egy szakaszát is.
 • Ha az Ófalun keresztül szeretnénk felmászni a várba, a buszmegállótól északnyugatra, a Kossuth utcán induljunk el a K jelzésen, majd a Palóc Babamúzeumnál térjünk át balra a KL jelzésre! Ez már közvetlenül a várhoz visz minket (900 m, 56 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Fizetős parkolót az ófalu tetejénél, a Kossuth utca végétől nem messze találhatunk; tábla jelzi, hogy hol. A díj 300 Ft/óra, vagy 600 Ft/nap.
 • Ingyenesen a falu alsóbb részén, a Kossuth utca bevezető szakasza mentén parkolhatunk a KRESZ szabályainak megfelelően, de ott csak korlátozottan vannak helyek.

Koordináták

DD
47.997532, 19.581778
DMS
47°59'51.1"N 19°34'54.4"E
UTM
34T 394203 5316999
w3w 
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Cserhátvidék
Ipolynyék - Pásztó
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakasz 7
Hossz 70,5 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 411 m
Szintcsökkenés 417 m

Szabó Krisztián 8 nap alatt a Tátra körül című útinaplójának 7. napját összefoglaló szakasza.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Terepfutás · Cserhátvidék
Hollókői köröcske
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 17,7 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 638 m
Szintcsökkenés 638 m

Közepesen nehéz futás, ahol a fő attrakció maga Hollókő, valamint a Felsőtold irányában található Kéz-kilátó. A kör maradék kilométerein pedig ...

1
Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,8 km
Időtartam 1:25 óra
Szintemelkedés 148 m
Szintcsökkenés 148 m

Egy kellemes körtúrán ismerkedünk meg a palóc hagyományokkal a méltán híres, az UNESCO-világörökség részét képező Hollókőn és a környező, ...

5
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Keleti-Cserhát
Hollókői körtúra a Dobogó-tetőre
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,6 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 564 m
Szintcsökkenés 564 m

A Cserhát minden báját felvonultató körtúra Hollókő mellékén, melynek során felkeressük a környék legmagasabb pontján álló kilátót, belevetjük ...

15
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos kerékpártúra · Kárpátok
8 nap alatt a Tátra körül
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 726,4 km
Időtartam 57:55 óra
Szintemelkedés 7 822 m
Szintcsökkenés 7 783 m

Szabó Krisztián 8 nap alatt a Tátra körül című útifilmje alapján ihletett többnapos kerékpártúra.

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors
Többnapos gyalogtúra · Mátravidék
Becske - Mátraverebély (OKT-19)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 19 nyitva
Hossz 73,1 km
Időtartam 22:10 óra
Szintemelkedés 2 245 m
Szintcsökkenés 2 495 m

A Cserhát látványosabb részére érkezik a Kéktúra. A lankásan hullámzó erdős hegyhátak közt tágas legelők alján nyújtózkodnak az évtizedekkel ...

6
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(6)
Pápai Zsuzsanna
2020-08-25 · Közösség
2020. augusztus 25., kedd 17:15:02
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség
2020. augusztus 25., kedd 17:15:37
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség
Szabó Szilárd
2020-05-30 · Közösség
Hollókő önmagában is érdemes célállomás, de a vár méltó ráadás. 💚
Mutass többet!
2020. május 30., szombat 1:26:14
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2020. május 30., szombat 1:26:44
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2020. május 30., szombat 1:26:58
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2020. május 30., szombat 1:27:24
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2020. május 30., szombat 1:27:40
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
2020. május 30., szombat 1:28:09
Fénykép: Szabó Szilárd, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 6

Hollókői vár

3176 Hollókő
Telefon +36 30 508 2454

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp