Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Vár

Fehérkő (Fejérkő) vára, Kereki

Vár · Külső-Somogy · 258 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fehérkő várának romjait fa járdán közelíthetjük meg
  Fehérkő várának romjait fa járdán közelíthetjük meg
  Fénykép: Farkas Péter

A Balaton déli partja kevésbé népszerű a túrázók körében, mint az északi, pedig a romantikus somogyi dombok között is akadnak izgalmas látnivalók - például Fehérkő várának romja, amely körül 2022-ben biztonságos fa járdát létesítettek.

Kereki csak néhány kilométerre fekszik Kőröshegytől. Tipikus egyutcás falu, mely hosszan elnyúlik a völgy alján futó út mentén. Innen csak 6 kilométer a szántódi rév, ami már századok óta a legfontosabb átkelőhely volt a Balatonon. Itt, Kerekin keresztül vezetett az egyik legfontosabb kereskedelmi és hadászati útvonal Szlavónia felé. Ennek védelmére épült Fehérkő (vagy régiesen Fejérkő) vára a falu melletti, 283 méter magas dombon. 

A várhoz a falu széléről indul jelzett gyalogút felfelé. Az erre járóknak Czikó-pihenő néven egy kis pihenőhelyet alakítottak ki az amáliapusztai ménesbirtok szomszédságában fedett padokkal, asztalokkal, kúttal. Az innen a dombtetőre szép erdőben vezető út nem túl hosszú, de vannak meredek szakaszai is, melyek esős időben csúszóssá válhatnak. Szerencsére a legnehezebb pontokon korlát segíti a kapaszkodást, és két padon is megpihenhetünk menet közben, ha ki szeretnénk fújni magunkat.

Az erdővel körülvett magaslaton álló várat mély árok és meredek sánc öleli körbe, ezért 2022-ben biztonságos fa járdát építettek mellé, amelynek része egy kilátóterasz is. Bár a növényzet miatt tágas panoráma erről sem nyílik, a kőröshegyi völgyhídra jól rálátunk, és a Balaton csillogó pászmáján túl felsejlik a Tihanyi-félsziget is, tetején a bencés apátság jellegzetes tornyaival. Az uzsonnánkat elfogyaszthatjuk egy vén diófa árnyékában hűsölő padon, vagy behúzódhatunk a vár mögötti erdőben lévő esőbeálló alá is. A falak között sokféle vadvirág nyílik.

A főleg téglából és kevés kőből álló vár első okleveles említése 1336-ból származik. A századok során több birtokosa is volt. Számos kisebb-nagyobb ostromot élt meg, például 1490-ben, amikor az országba betörő Habsburg Miksa főherceg katonái kirabolták és felégették az akkor a Báthoryak kezén lévő épületet. 1544-ben az akkor már egyébként is korszerűtlennek tartott erődítményt a magyar katonaság felrobbantotta, hogy a törökök ne foglalhassák el. A 18-19. században a vár tégláit és köveit környékbeli építkezésekhez hordták el, például a kereki templomhoz is felhasználták azokat.

A rom megmentésére az 1960-as évek elején került sor: a várral foglalkozó régészek szerint az utolsó pillanatban. Ekkor történt meg a terület egy részének régészeti feltárása és a még álló falak megerősítése. A legtöbb leletet (például korabeli pénzérméket, fegyvereket és serlegeket) egy 15. századi szemétgödörben találták. A várfalban még ma is látható egy kőbe vésett arc, de előkerültek díszes kályhacsempék is, amiből arra következtettek, hogy valószínűleg előkelő kialakítású termek lehetettek az épületben valaha. 

Nyitvatartás

Ma nyitva

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.

Judit Tóth profilképe
Szerző
Judit Tóth
frissítve: 2022-08-02

Tömegközlekedéssel

 • A többségében Siófokról, Balatonföldvárról és Kaposvárról induló távolsági buszokról a Kereki, alsó nevű megállóban szálljunk le!
 • Ha vonattal érkezünk, Balatonföldvárig érdemes utazni. Innen akár buszra is szállhatunk Kerekiig, vagy félnapos túrával érhetjük el a várat. 
 • A balatonföldvári vasútállomás mellett hajóállomás is van; akár más kikötőből érkezve is indíthatjuk a túrát. 

Megközelítés

 • A kereki buszmegállóból 50 méternyit sétáljunk északi irányba, majd térjünk balra a Dózsa György utcára, ahonnan a várig a PL jelzések segítenek a tájékozódásban (1,8 km). 
 • A Dózsa György utca végén található parkolóból déli irányban kövessük a PL jelzéseket a várig (800 m). 
 • A balatonföldvári vasútállomásról végig a PL jelzéseket kell követnünk, ami számos panorámapontot érintve kacskaringózik a várromig (17,7 km). 

Parkolás

 • Az M7-es autópályáról a 121-es kilométernél kell lehajtani Kereki felé, a 7-es főútról pedig Balatonföldvár belterületén a Kaposvárt jelző táblánál kell letérni a faluba vezető útra. 
 • A Dózsa György utca végén van egy kis parkoló, ott lehet az autót letenni. Onnan indul a várhoz vezető erdei út is.
 • A parkolás díjtalan. 

Koordináták

DD
46.782430, 17.902694
DMS
46°46'56.7"N 17°54'09.7"E
UTM
33T 721567 5185078
w3w 
///ízesítés.rajzos.tömörebb
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Balaton-medence
Dél-Balatoni Várak Jelvényszerző Túramozgalom
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 111,3 km
Időtartam 30:00 óra
Szintemelkedés 2 672 m
Szintcsökkenés 2 717 m

A 2021-ben indított Dél-Balatoni Várak jelvényszerző túramozgalom több mint 100 km-en át tekereg Külső–Somogyban. A teljesítéshez a megadott ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 19,8 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 470 m
Szintcsökkenés 526 m

Kevés annyira ellentmondásos hely van hazánkban, mint a külső-somogyi dombok vidéke, ahol a régi és az új világ feszül egymásnak egy szűk sávban.

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Külső-Somogy
Erdei séta Fehérkő várához Kerekiből
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,3 km
Időtartam 1:20 óra
Szintemelkedés 165 m
Szintcsökkenés 165 m

Romantikus romhoz kapaszkodunk a somogyi erdők egyik megmaradt foltjában a homokhát meredek letörésén. Kereki felett rejtőznek Fehérkő várának, az ...

4
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Fehérkő (Fejérkő) vára, Kereki

külterület
8618 Kereki

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp