Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Útszéli szentély

Fertőrákosi Mithrász-szentély

Útszéli szentély · Alpokalja · 149 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Mithrász-szentély belseje
  A Mithrász-szentély belseje
  Fénykép: Horváth Tamás, funiQ.hu
Ennek a magyar-osztrák határon található római kori emléknek a segítségével betekintést nyerhetünk a 2. és 4. század között népszerű Mithrász-kultuszba. A barlanghoz gyalogosan vagy kerékpárral lehet eljutni, de választhatjuk az elektromos autós vagy kisvonatos kirándulást is.

A Napistenként is tisztelt Mithrásznak szentelt föld alatti templomokból kevés maradt fenn, Magyarország területén mindössze négy helyszínen ismerünk ilyet: Fertőrákoson, Szombathelyen, Aquincumban és Sárkeszin. A Mithrász-szentélyek a II-IV. században élték virágkorukat a Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban. A fertőrákosi Mithraeum Sopron (akkori nevén Scarbantia) környékének egyik legérdekesebb római kori emléke.

Fertőrákostól északra, a magyar-osztrák határ közelében, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett találjuk ezt a római kori barlangot, ahova csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet eljutni. Az itt feltárt Mithrász dombormű hasonlít a Római Birodalom többi Mithrász-barlangjában található kultuszképekhez.

A 2x1,5 méteres színes dombormű Mithrász istent perzsa ruhában ábrázolja, amint egy bikát nyom térdével a földre és tőrét annak nyaki ütőerébe döfi. Alulról kutya és kígyó ágaskodik a sebből patakzó vér irányába, a skorpió pedig mindkét ollójával belecsíp a bika heréjébe. Jobbról és balról két fáklyás alak áll: Cautes a pirkadat, Cautopates az alkony szimbóluma. Felettük a Napot és a Holdat láthatjuk.

A Mithrász-barlang maradványait 1866 júliusában ifj. Storno Ferenc és Malleschitz György fertőmeggyesi kőfaragó fedezte fel, a Mithraeum feltárását id. Storno Ferenc végezte. Egy feliratos kultuszképet, három oltárkövet, két oroszlánszobrot, 27 darab, halotti hamvakat és érméket tartalmazó hamvasztásos sírt és egy csontvázas sírt talált. Hogy a feltárást megvédje, faragott mészkőből boltozatot építtetett a szentély fölé.

1948-tól 1989-ig aknazár, majd az azt felváltó vasfüggöny akadályozta meg, hogy bárki meglátogathassa a szentélyt, még a múzeum szakembereinek is tiltott volt a belépés. A kultuszkép megrongálódott, a barlang belseje agyagos hordalékkal telt meg. A rendszerváltás utáni 1991-es hitelesítő ásatást Gabrieli Gabriella soproni régész végezte. Kovács György szobrász-restaurátor állította helyre a kultuszképet, a védőépület pedig H. Vladár Ágnes alkotása.

Ha nem gyalogosan vagy kerékpárral akarjuk meglátogatni a szentélyt, van lehetőség elektromos autós vagy kisvonatos kirándulásra is Fertőrákosról. Ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor útközben láthatjuk a vasfüggöny nyomvonalát, és megismerhetjük Hany Istók legendáját.

Nyitvatartás

április 15. – május 15 .:

 • péntek - vasárnap: 10:00 - 16:00

május 16. – augusztus 31 .:

 • kedd - vasárnap: 10:00 - 18:00

szeptember 1. – 30 .:

 • péntek - vasárnap: 10:00 - 16:00

Ezektől eltérő időpontban minimum 10 fős csoport előzetes bejelentkezése esetén.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Árak:

Ingyenes.
funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2020-11-05

Tömegközlekedéssel

 • A Sopron és Fertőrákos között közlekedő buszról a Fertőrákos, kőfejtő megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a Fő utcán továbbhaladunk száz métert a kanyarig. Innen gyalog két km-t sétálunk a szentélyig, vagy felszállhatunk a Fertőrákosi Kirándulás Információs Pontja elől induló kisvonatra, ami szintén elvisz a szentélyig.

Parkolás

 • Mivel a szentélyhez vezető útra autóval nem lehet behajtani, érdemes a Fertőrákosi Kőfejtő előtti parkolóban hagyni az autót.

Koordináták

DD
47.741409, 16.656829
DMS
47°44'29.1"N 16°39'24.6"E
UTM
33T 624206 5288888
w3w 
///gyöngyök.időrend.ebédel
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Fertő–Hanság Nemzeti Park
Irány Sopron és a Fertő-táj!
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 48,3 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 462 m
Szintcsökkenés 550 m

Sopronból, a leghűségesebb városból indulva bebarangoljuk az UNESCO világörökség részeként számontartott Fertő-táj magyar részének szinte minden ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Fertőrákosi Mithrász-szentély

 Fertőrákos
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp