Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Történelmi emlékhely

Szent László Nemzeti Emlékhely (somogyvári bencés apátság romjai)

Történelmi emlékhely · Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület · 170 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A somogyvári bencés apátság romjai a kilátóból
  A somogyvári bencés apátság romjai a kilátóból
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség

Az 1091-ben alapított bencés monostor a középkori Magyarország egyik legtekintélyesebb vallási és kulturális központja volt. A sokáig elfeledett épületegyüttes feltárt és részben rekonstruált romjait ma teljes egészében bejárhatjuk, a modern látogatóközpontban pedig feltárul az alapító Szent László élete és a monostor története.

Több mint kilencszáz éves apátság romjai fekszenek a Balatontól alig fél órányi autóútra. A somogyvári bencés központot a középkor egyik legnagyobb hatású, és később szentté avatott királya, Szent László alapította. Az apátság évszázadokon keresztül a Dunántúl élénk kereskedelmi, közigazgatási és szellemi bázisaként virágzott. A 16. századi török hódítás idejére azonban már elvesztette jelentőségét, épületei lassan kiürültek, pusztulásnak indultak, később több száz éven át még a helyét is elfeledték.  

A feltárt 11. századi romok, a tőlük tisztes távolban épült, 21. századi látogatóközpont és a kettő közt vezető tematikus sétaút együttese alkotja a 2015-ben átadott Szent László Nemzeti Emlékhelyet, ahol a történelmi emlékek mellett feltárul a „lovagkirály” élete, az őt övező kultusz és az épületegyüttes kultúrtörténeti értéke egyaránt.

A romterületet bejárva és a háromemeletes kilátóból letekintve lelki szemeink előtt szinte újjáéled a monumentális monostor, amelynek minden részleténél információs táblák szolgáltatnak újabb és újabb érdekességgel. Középen az őseink által is használt fűszerkert terül el, mellette pedig a terület leglátványosabb elemét, a kerengő egy részletét láthatjuk. Az eredeti mellvédfal alapján rekonstruált épületrészbe korabeli és 20. századi köveket egyaránt beépítettek. A legenda szerint az általa alapított apátságban temették el Szent Lászlót, akinek sírjához évszázadokig zarándokok sokasága látogatott el – az ereklyesírt ma is láthatjuk itt. 

Múlt és jelen

A monostor alapításakor már állhatott itt egy kisebb méretű templom, de a hatalmas, háromhajós, bazilikás elrendezésű épületet csak 1070 után kezdték építeni. A bejárat a nyugati oldalon volt, amely fölött két torony őrködött. A templomhoz északról csatlakozott a kolostor épülete, melyet a 13. század elején, egy tűzvész utáni újjáépítés során kiegészítettek egy hatalmas, oszlopokkal ölelt, négyzet alaprajzú, kora gótikus kerengővel.

A leletek azt mutatják, hogy az évszázadok során folyamatosan építhették, bővíthették és alakíthatták a monostort, de egy 16. század eleji felmérés szerint addigra már szinte romos állapotban volt, és mindössze öt szerzetes lakta. Ezután jelentősen átalakították a kolostort. Az új, kisebb udvar közepén ciszterna állt, amelynek eredeti darabokból összeállított kútkávája ma a romterületen látható.

A templom is kisebb lett, elbontott vagy nyitottá tett részeit már világi célokra is használták. 1526 után, a török veszély közeledtével a falakat erődítették, és Magyar Bálint vezetésével végvárrá építették át. Amikor 1556-ban a török elfoglalta Somogyvárt, a monostor már nem működött, és a szerzetesek soha nem is tértek vissza. Az egykor évszázadokon keresztül virágzó központból már csak rom maradt, köveit széthordták, maga a monostor pedig lassan feledésbe merült.

Az első feltárásokra a magyar műemlékvédelem hajnalán, a 19. század elején került sor, de csak 1972-ben kezdték meg az apátság régészeti kutatásait. A munkák közel két évtizedig tartottak, és bár 1983-tól történelmi emlékhelynek nyilvánították, csak az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a területet a látogatók előtt.

A Kupavár-hegytől északnyugatra, a főút mellett található a modern, 2015-ben átadott, tájba simuló látogatóközpont, ahonnan egy lépcsős erdei sétaúton közelíthető meg a romterület. A romok délkeleti sarkánál egy háromemeletes kilátó áll, ahonnan tökéletesen rálátunk a romjaiban is impozáns épületegyüttesre. A monostor fentről kirajzolódó, teljes alaprajza mellett a somogyi dombok panorámája is megcsodálható innen, tiszta időben pedig a Balaton-felvidék tanúhegyeit is beazonosíthatjuk a láthatáron. Innen szemlélve könnyen elképzelhetjük, hogy a középkorban a Balaton még a domb lábáig ért, a lápos-mocsaras berekből kiemelkedve állt a lenyűgöző épületegyüttes.

Bár a romokat közvetlenül is meg lehet közelíteni, látogatásunkat érdemes a látogatóközpontban kezdeni, mivel itt képet kaphatunk a monostor egykori, nemzetközi szintű jelentőségéről, felidézve a hajdani épület pompáját (ráadásul itt kell a jegyet is megvenni). Az interaktív elemekkel tűzdelt állandó kiállítás részletesen bemutatja a már a középkorban is óriási tiszteletnek örvendő Szent László király életét, a hozzá fűződő legendákat és a ránk maradt ereklyéket, valamint a bencés apátság legfrissebb kutatásokon alapuló történetét és az ásatás során megtalált leleteket.

Francia kapcsolat

Talán nem véletlenül Koppány ősi földjén, „Somogyország” szívében alapította I. László király 1091-ben a bencés apátságot. Koppány emléke sokáig elevenen élt a környéken. A domb aljában lévő forrásról például a nép azt tartotta, hogy István Koppány legyőzése után ennek vizében mosta le kardját 997-ben. Egy másik legenda szerint Somogyváron állt Koppány vára, de ezt semmilyen régészeti lelet nem támasztja alá. Az viszont valószínű, hogy Koppány vezér szállásterületeinek központja itt lehetett. László királynak így az is célja lehetett a bencések idetelepítésével, hogy a kereszténységet megszilárdítsa.

A monostorba a szokástól eltérően a dél-franciaországi Saint-Gilles-ből hívott szerzeteseket, és ezért a francia anyakolostor patrónusa, Szent Egyed (Saint Gilles) tiszteletére szentelték azt fel. Nem csak hogy francia szerzeteseket hívott Somogyba a király, de az újonnan alapított kolostort szervezetileg is a francia anyakolostor alá helyezte, függetlenítve azt a hazai bencés központtól, Pannonhalmától. Az 1091-ben keltezett alapítólevél eredetije sajnos nem maradt fenn, de 12. századi másolatát egy francia kódexben épen megtalálták, így óriási jelentőségű kultúrtörténeti emlék. Az alapításnál megjelent maga László király, családtagjai, a veszprémi püspök és Saint-Gilles apátja, Odilo. Ezzel meg is alakult az első szerzetesi közösség Péter apát vezetésével.

Ugyan Saint-Gilles igen fontos állomás volt a compostelai zarándokok számára, de a korabeli iratokból sajnos nem következtethető vissza pontosan, miért döntött úgy a király, hogy egy ilyen messzi egyház alá rendelje a somogyit. Külpolitikája, családja befolyása és személyes, vallási okok egyaránt közrejátszhattak benne.

Az első szerzetesi közösség túlnyomórészt, esetleg kizárólag franciákból állt, és közel száz éven át ez így is maradt. A francia jelenlét és a folyamatosan érkező zarándokok miatt Somogyvár a magyar-francia szellemi kapcsolatok egyik központja lett, a településen pedig a középkor jelentős kulturális központja alakult ki. Az 1220-as évektől már a vármegye okiratainak első letéteményese volt a kolostor, az itt kibocsátott oklevelek fontos írásbeli emlékei a korszaknak.

Mindezek mellett a településen vezetett keresztül a hadiút, amelynek segítségével élénk kereskedelmet folytattak – így lett Somogyvár az országrész szellemi-közigazgatási központja ötszáz éven keresztül.

A somogyvári monostor jelentőségét bizonyítja az is, hogy I. Lászlót ide temették el 1095-ben, csak később – feltehetőleg 1100 után – vitték át holttestét Nagyváradra, s helyezték ott örök nyugalomra. A templom főhajója alatt két méterrel talált ereklyesír, amelyhez sokan elzarándokoltak, egyes elméletek szerint Szent László sírja volt, de ezt nem támasztja alá semmilyen kézzelfogható bizonyíték. Lehetett benne akár az 1192-ben szentté avatott király vagy egy másik szent ereklyéje is – annyi azonban biztos, hogy a 16. századig nagy becsben tartották.

Nyitvatartás

 • Hétfőnként zárva
 • Március 15. - május 31.: 09:00 - 17:00
 • Június 1. - augusztus 31.:  10:00 - 18:00
 • Szeptember 1. - október 31.: 09:00 - 17:00
 • November 1. - március 14.: 10:00 - 16:00

Árak:

 • Teljes árú belépőjegy: 2000 Ft
 • Kedvezményes belépőjegy: 1000 Ft
  •  6-26 év közötti fiatal
  •  62. életévét betöltött látogató
  •  minimum két, 18 év alatti gyermeket kísérő szülő
 • Családi jegy: 4000 Ft
  • 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 novemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-12-07

Tömegközlekedéssel

 • A Balaton és Kaposvár között közlekedő buszokról a Somogyvár, Várihegy megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • Ha a buszmegállóból a látogatóközpontba mennénk először, menjünk egyenesen a főúton, elhagyjuk a falu belterületét, majd bal kéz felől az út mentén találjuk az épületet (750 m).
 • A buszmegállóból induljunk északnak, majd nemsokára kanyarodjunk balra a Kupavezér utcába. Ez elvezet a romterület bejáratáig (750 m).

Parkolás

 • A látogatóközpont és a romterület előtt is találunk parkolót.

Koordináták

DD
46.594613, 17.637949
DMS
46°35'40.6"N 17°38'16.6"E
UTM
33T 702059 5163497
w3w 
///változtat.prizma.híradó
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Balaton-medence
Dél-Balatoni Várak Jelvényszerző Túramozgalom
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 114,7 km
Időtartam 30:50 óra
Szintemelkedés 2 680 m
Szintcsökkenés 2 724 m

A 2021-ben indított Dél-Balatoni Várak jelvényszerző túramozgalom több mint 100 km-en át tekereg Külső–Somogyban. A teljesítéshez a megadott ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,1 km
Időtartam 2:25 óra
Szintemelkedés 87 m
Szintcsökkenés 87 m

Sajátos hangulatú útvonal a Belső-Somogy sűrű erdőkkel borított homokhátai között. A változatos erdőkben megtalálhatjuk a hegységeinkre jellemző ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12 km
Időtartam 0:20 óra
Szintemelkedés 14 m
Szintcsökkenés 12 m

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút egészen fiatalnak mondható sok társához képest, amelyek akár már száz éve is működnek (mint az erdei vasutak ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kisvasutak · Balaton-medence
Balatonfenyvesi kisvasút
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12,7 km
Időtartam 0:40 óra
Szintemelkedés 9 m
Szintcsökkenés 7 m

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút egészen fiatalnak mondható sok társához képest, amelyek akár már száz éve is működnek (mint az erdei vasutak ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Szent László Nemzeti Emlékhely (somogyvári bencés apátság romjai)

Külterület
8698 Somogyvár
Telefon + 36 70 197 9902

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp