Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Tó

Szajki-tavak

· 1 értékelés · Tó · Kemeneshát · 156 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szajki-tavak
  A Szajki-tavak
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Az észak-déli irányú, a Csörgető-patak felduzzasztásával keletkező tórendszer ideális helyszín a vízi vadvilág megfigyeléséhez, de akár strandolásra vagy horgászatra is alkalmas attól függően, hogy melyik szegletlét célozzuk meg. Nyáron nagyobb a nyüzsgés, ősztől tavaszig viszont a természet csendjét élvezhetjük. 

A 18. században még csak két természetes tó létezett itt, az egyik magasabban, a másik alacsonyabban helyezkedett el. A kettő között a víz energiája egy malmot üzemeltetett.

Hosszas tervezgetés eredményeként a terület birtokosai, Zierer Antal és Endrődy Sándor 1931-ben gátakat építtettek a patak medrébe. Az így felduzzasztott vízből tizenegy nagy vízfelület keletkezett, melyek partjait fákkal ültették be. Már az eredeti ötlet is az volt, hogy az egyes tavak különböző funkciókat lássanak el. A középsőt szánták a pihenésre: itt alakították ki a strandot és az üdülőövezetet, a többibe pedig halakat telepítettek.

A fákkal beültetett, árnyas-füves területről lehet besétálni a strand lassan mélyülő vizébe. Kisgyerekekkel is nyugodt szívvel jöhetünk ide pancsolni, az apróságok tíz méternyire is bemehetnek a parttól. A legnagyobb mélység 2 és fél méter körüli. A nyár kezdetén a fázósaknak érdemes azzal kalkulálni, hogy a tavat tápláló patak igen intenzíven cseréli a vizet, így a megszokottnál egy-két fokkal hidegebb a tó. Lehetőség van csónak vagy vízibicikli bérlésre is. 

Néhány tavat horgászatra jelöltek ki, a többiben pedig a haltenyésztés volt a cél. Pecázásra négy tónál van lehetőségünk. A legnagyobb eséllyel pontyot, keszeget, kárászt, amurt, csukát és tokhalat foghatunk. 

Számtalan különféle szálláslehetőséget találunk itt a kempingtől az apartmanig. A madárcsicsergős, zajmentes, idilli környezetben sokféle időtöltés kínálkozik. A tavakat körbe is sétálhatjuk, de nagyobb túrákat is tehetünk a környéken akár gyalog, akár kerékpárral. Ha adrenalinra vágyunk, kipróbálhatjuk a Kalandpark fatörzsekre erősített akadálypályáját is. 

A nyári turistaszezonban széles palettáról választhatunk harapnivalót magunknak a lángosostól a helyi büfén keresztül az éttermekig. 

Nyitvatartás

Ma nyitva

A strand nyitvatartása:

május 1. - augusztus 31.:

 • hétfő - vasárnap: 08:00 - 20:00

Pénztár: 08:00 - 19:00

Árak:

Strandbelépők:

Napijegy:

 • Felnőtt: 600 Ft
 • Gyermek (4-14 év): 400 Ft

Hetijegy:

 • Felnőtt: 3 000 Ft
 • Gyermek (4-14 év): 2 000 Ft

Szezonbérlet:

 • Felnőtt: 10 000 Ft
 • Gyermek (4-14 év): 8 000 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-08-11

Tömegközlekedéssel

 • A Zalaegerszeg és Sárvár között közlekedő buszról a Szajki tavak nevű megállóban kell leszállni. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból északi irányba induljunk a K és Z jelzések mentén! A Z jelzés a kempinghez irányít bennünket, a K pedig a tórendszerrel párhuzamosan fut észak felé. A turistaút nem visz le a partra; ha oda szeretnénk jutni, a büfésor után az első kis utcán (Fürdő utca) forduljunk balra (a megállótól 600 m séta). 

Parkolás

 • A 8-as útról Hosszúperesztegen forduljunk déli irányba az Árpád utcára! Ennek folytatása Mikosszéplak felé a Hunyadi utca, amin elhagyjuk a települést. A Szajki-tavakhoz jobbra kell lekanyarodni a táblával jelzett kereszteződésben 3 kilométernyi út után. A területen a KRESZ szabályainak megfelelően bőven találunk parkolóhelyet. 

Koordináták

DD
47.056222, 17.008368
DMS
47°03'22.4"N 17°00'30.1"E
UTM
33T 652524 5213369
w3w 
///elfogadás.keresni.formális
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Gyalogtúra · Nyugat-Dunántúl
Mária út (Vasvár-Csehimindszent szakasz)
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,2 km
Időtartam 3:37 óra
Szintemelkedés 143 m
Szintcsökkenés 111 m

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén nagy hagyománya van a zarándoklatoknak. Ezek megismeréséhez és a lelki feltöltődéshez kínál tökéletes ...

Szerző: Debreczeniné Késmárky Flóra Kata,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Nyugat-Dunántúl
Mária út (Halogy-Vasvár szakasz)
Nehézség nehéz
Hossz 28,7 km
Időtartam 7:19 óra
Szintemelkedés 147 m
Szintcsökkenés 189 m

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén nagy hagyománya van a zarándoklatoknak. Ezek megismeréséhez és a lelki feltöltődéshez kínál tökéletes ...

Szerző: Debreczeniné Késmárky Flóra Kata,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Szajki-tavak

külterület
9676 Hosszúpereszteg-Szajk

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp